Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2023, 17:30
Čas čítania 2:24
Jana Chovancová

Ako Slováci cestovali v roku 2022: Milujú lowcostové lety najmä do Talianska, medzi pasažiermi prevládali ženy

Ako Slováci cestovali v roku 2022: Milujú lowcostové lety najmä do Talianska, medzi pasažiermi prevládali ženy
Zdroj: Pexels/Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Pelikan vytvoril report za rok 2022, z ktorého sa dozvieš napríklad aj to, ktoré destinácie boli medzi Stredoeurópanmi najobľúbenejšie, či cestujú viac muži alebo ženy, či ktoré letecké spoločnosti sa umiestnili na najlepších miestach.

V posledných rokoch sa aj v dôsledku pandémie k cestovaniu dostalo oveľa menej ľudí, ako to bolo v roku 2019. Avšak minulý rok sa začali krajiny sveta z pandémie pomaly, ale isto zotavovať a cestovný ruch sa znova rozbehol. Svedčí o tom report od online predajcu leteniek, ubytovania, cestovného poistenia a iných doplnkových cestovateľských produktov Pelikan. Oproti roku 2021 si v roku 2022 podľa ich štatistík kúpilo letenku o 107 percent viac pasažierov. 

Povieme ti, kam najviac cestovali Slováci, koľko sme čakali na letiskách, aká bola priemerná dĺžka letu, ale aj či cestovali viac muži alebo ženy. 

Londýn je známy pre rôzne turistické atrakcie a skvelé reštaurácie.
Londýn je známy pre rôzne turistické atrakcie a skvelé reštaurácie. Zdroj: Unsplash/Benjamin Davies/volně k užití

Najviac nás lákala Malorka 

Medzi najpopulárnejšie destinácie v rámci Európy sa zaradil Londýn, Rím a Barcelona. Na štvrtom mieste sa umiestnila Palma de Mallorca a päticu uzatvára Malta. V Severnej Amerike zaznamenal Pelikan najväčšiu popularitu pri meste New York, v Južnej Amerike to bola Lima. Najobľúbenejšou destináciou v Ázii bol minulý rok Bangkok, v Austrálii mesto Sydney a v Afrike sa na prvom mieste umiestnilo Plaisance na Seychelách. 

Najpopulárnejšie krajiny a mestá za rok 2022

Napriek tomu, že sa Španielsko stalo najvyhľadávanejšou krajinou na cestovateľskej stránke, najviac si ľudia bookovali letenky do Talianska. Prvenstvo teda získava krajina cestovín, pizze a skvelého vína, za ňou nasleduje temperamentné Španielsko a trojicu dopĺňa Spojené kráľovstvo. 

Odporúčané
Z Bratislavy priamo do Zürichu, z Viedne do Paríža. Vlakom sa do európskych metropol dostaneš za pár drobných Z Bratislavy priamo do Zürichu, z Viedne do Paríža. Vlakom sa do európskych metropol dostaneš za pár drobných 8. januára 2023, 9:30

Populárne však boli aj ďalšie krajiny v Európe aj mimo nej. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Grécko, za ním Spojené štáty americké, Francúzsko a Chorvátsko. Mnoho ľudí vycestovalo do Portugalska, Thajska, Bulharska a Spojených arabských emirátov. Pätnástku najobľúbenejších destinácií uzatvára Nemecko, Holandsko, Cyprus a Malta. 

Zaujímavé je, že niektoré krajiny zaznamenali väčší nárast cestovateľov ako pred pandémiou. Až o 198 percent viac ľudí (oproti roku 2019) sa vybralo ku slovenskému moru do Chorvátska. To si možno postrehol, keď si sa snažil nájsť v auguste miesto na pláži na Makarskej. Ľudia oveľa viac navštevovali aj Kostariku, Mexiko, Dominikánsku republiku či Tanzániu.

Najviac lietame z Viedne

Viedenské letisko považuje veľa Slovákov za „svoje“, a to z dôvodu, že je k nám blízko a ponúka násobne viac možností ako Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

Podľa minuloročných štatistík zvolilo 39 percent cestovateľov dovolenku pri mori a 61 percent sa rozhodlo pre oddych v meste. Medzi najpopulárnejšie lety z Viedne patrí Barcelona, Rím a Palma de Mallorca, no zahviezdila aj španielska Malaga, sicílska Catania a Miláno.

Ani slovenské letisko však neostalo prázdne. Z Bratislavy ľudia lietali na dovolenky na sever Talianska do Bergama, na Sardíniu do Alghera, Londýna, ale aj na Maltu. 

Dovolenky a výlety sme v roku 2022 kupovali najmä v utorky a stredy a najviac okolo poludnia. Až 73 percent ľudí vyhľadáva lety cez smarftón. Žeby obľúbená aktivita počas obedovej pauzy?

Slovákov najviac oslovili lowcostové aerolinky. O prvenstvo sa bil Wizz Air so spoločnosťou Ryanair, ktorá napokon vyhrala. Sympatické im však boli aj spoločnosti Austrian Airlines, Turkish Airlines či Air France. 

V roku 2022 tvorili sólo cestujúci až 34 percent.
V roku 2022 tvorili sólo cestujúci až 34 percent. Zdroj: Unsplash/Tim Bogdanov

Kto v roku 2022 cestoval najviac? 

V strednej Európe prevládali na palubách leteckých spoločností ženy. Mužské osadenstvo, ktorého zaznamenal Pelikan 48 percent, predbehli ženy presne o štyri percentá. Bude to tým, že je nás na svete viac? 

Veková kategória cestovateľov je rôzna. Najmenej cestujú starší ľudia, ktorí majú viac ako 65 rokov. Tvoria iba šesť percent z celkových cestujúcich. O niečo väčšia je skupina ľudí od 55 do 64 rokov a za nimi nasledujú „deti“, alebo teda cestujúci, ktorí nedovŕšili vek dospelosti. Najviac lietali pasažieri medzi rokmi 25 až 34 rokov, ktoré tvoria až 22 percent zo všetkých cestujúcich. 

Odporúčané
Kam sa v Európe vydať na sólo trip? Toto je päť najbezpečnejších miest starého kontinentu Kam sa v Európe vydať na sólo trip? Toto je päť najbezpečnejších miest starého kontinentu 14. septembra 2022, 9:30

Takmer rovnaké čísla ukazoval aj súboj medzi sólo cestovateľmi a tými, ktorí na potulkách svetom preferujú spoločnosť. Vo dvojici cestovalo minulý rok 43 percent ľudí a 34 percent sa túlalo osamote. Zvyšok tvorili skupiny troch a viacerých. 

Anketa:
Plánuješ v roku 2023 cestovať?
ÁNO!
NIE...
ÁNO!
92 %
NIE...
8 %
Domov
Zdieľať
Diskusia