Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. januára 2023, 9:30
Čas čítania 4:24
Jana Chovancová

Z Bratislavy priamo do Zürichu, z Viedne do Paríža. Vlakom sa do európskych metropol dostaneš za pár drobných

Z Bratislavy priamo do Zürichu, z Viedne do Paríža. Vlakom sa do európskych metropol dostaneš za pár drobných
Zdroj: Unsplash/ Florian van Duyn
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH EURÓPA VIEDEŇ VLAKY
Uložiť Uložené

Nízkonákladové letecké spoločnosti ťa dnes vezmú do ktoréhokoľvek kúta Európy rýchlo a za relatívne málo peňazí. Kam sa však vytratilo čaro cestovania vlakom? Tentoraz sme sa pozreli na to, kam v Európe môžeš vycestovať vlakom pohodlne a lacno.

Pravidelne ti prinášame články o lacných letenkách a destináciách. Lietadlo však nie je jediný prostriedok, ktorý ťa za lacno dopraví do turisticky populárnych európskych miest. Ak sa lietania bojíš a túžba cestovať ti koluje v žilách, potom je tento článok pre teba. Zhotovili sme totiž zoznam miest, kam sa dostaneš z Viedne, Prahy či z Bratislavy vlakom za pár eur. 

V Refresheri každý deň nájdeš zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Prelustrovali sme za teba zaujímavé miesta, kam sa vlakom dostaneš z hlavných miest susedného Rakúska a Česka, ako aj z Bratislavy. Spísali sme všetky potrebné informácie vrátane sumy, ktorú za lístok zaplatíš, trvania cesty, ale aj toho, čo môžeš v cieľových destináciách vidieť a zažiť. 

Kam sa vydáš za dobrodružstvom? Bez jediného prestupu sa dostaneš napríklad do Paríža, Bruselu, Amsterdamu, Berlínu, Ríma či Zürichu. Spoje medzi mestami sme zisťovali pomocou webových stránok thetrainline.com, nightjet.com, zssk.sk a cd.cz. Uvedené ceny predstavujú sumu za miestenku na sedenie, ak by si chcel posteľ, rátaj s vyššou cenou.

Z Viedne sa vlakom dostaneš do Paríža nočným vlakom bez toho, aby si musel prestupovať.
Z Viedne sa vlakom dostaneš do Paríža nočným vlakom bez toho, aby si musel prestupovať. Zdroj: Unsplash/Anthony Tan

Z Viedne do Paríža v cene od 49,99 €

Odchod z: Wien Hauptbahnhof

Príchod do: Paris Gare de l’Est

Trvanie cesty: 13 hodín a 57 minút, bez prestupu 

Nočný vlak Nightjet zastaví počas cesty v ôsmich staniciach. Prechádza cez rakúske mestá Linz a Salzburg, štyri nemecké mestá vrátane Mníchova, až napokon cez francúzsky Štrasburg dorazí do cieľa. Vlak má k dispozícii kupé s poschodovými posteľami, klasickými sedadlami aj reštauračný vozeň. 

Paríž nie je iba pre zaľúbených a toto francúzske mesto plné módnych butikov, chutných koláčov a jedinečnej atmosféry ti ukáže, ako sa užíva život. Známe pamiatky ako víťazný oblúk, múzeum Louvre či Eiffelova veža sú neodmysliteľnou súčasťou, avšak pre dobrodruhov, ktorí chcú spoznať naozajstnú chuť tohto mesta, ponúka Paríž aj iné zákutia.

Nájdeš tu množstvo barov, parkov, múzeí, ale aj obrovský blší trh, kde sa dozaista stratíš. Puces de Saint-Ouen sa nachádza hneď vedľa stanice metra Porte de Clignancourt a svojim návštevníkom ponúka viac ako 3 000 stánkov so zaujímavými vecami. 

Z Viedne do Benátok v cene od 28 €

Odchod z: Wien Hauptbahnhof

Príchod do: Venezia Santa Lucia

Trvanie cesty: 11 hodín a sedem minút, bez prestupu 

Aj do Benátok ťa vezme, podobne ako do Paríža, nočný vlak Nightjet. Nie je síce najrýchlejšou alternatívou, no svojou výhodnou cenou a priamou cestou bez prestupu schová do vačku tie ostatné. Vlak má k dispozícii kupé s poschodovými posteľami, klasickými sedadlami aj reštauračný vozeň. 

Zatvor si oči a predstav si Benátky. Plavíš sa loďkou po jednom zo stoviek kanálov? Pozeráš si historické centrum s pravými talianskymi reštauráciami a malými lokálnymi obchodíkmi so suvenírmi? Alebo oddychuješ na pláži niekde v blízkosti mora na malom ostrove Lido? Všetko toto a ešte omnoho viac ti Benátky ponúkajú na dlani.

Do Berlína sa z Prahy dostaneš vlakom za štyri hodiny a za lístok zaplatíš menej ako 20 eur.
Do Berlína sa z Prahy dostaneš vlakom za štyri hodiny a za lístok zaplatíš menej ako 20 eur. Zdroj: Unsplash/Florian Wehde

Z Prahy do Berlína v cene od 18,90 €

Odchod z: Praha Holešovice

Príchod do: Berlin Hbf

Trvanie cesty: 4 hodiny a 25 minút, bez prestupu 

Vlak spoločnosti Deutsche Bahn ťa vezme z Prahy priamo do hlavného mesta Nemecka za menej ako 20 €. Štyri hodiny v rýchlovlaku ti ubehnú ako voda a ani sa nenazdáš, už aj budeš vystupovať v Berlíne. Samozrejmosťou je reštauračný vozeň, v ktorom sa môžeš počas cesty osviežiť.

Zažiješ v ňom atmosféru ako v žiadnom inom hlavnom meste, kde sa ulicami nesie vôňa tureckých špecialít, na každom kroku ťa čakajú blšie trhy a stretávaš mladých ľudí s pivom v ruke. Mesto je tiež plné kultúry a za návštevu stojí napríklad Židovské múzeum či Berlínska galéria. Večer na teba čaká nespútaná zábava v podobe tých najlepších barov, drinkov a párty široko-ďaleko. Berlín skrátka nie je iba mesto, je to najmä životný štýl. 

Z Prahy do Varšavy v cene od 35 €

Odchod z: Praha hlavní nádraží

Príchod do: Warsaw Centralna

Trvanie cesty:  8 hodín a 44 minút, bez prestupu 

Expresný vlak Eurocity ťa vezme z Prahy do Varšavy za 35 €, čo je približne o polovicu menej ako cena letenky na rovnakej trase. Ak ti teda neprekáža dĺžka cestovania, vieš, čo je jasná voľba. Vo vlaku sa nachádzajú vozne prvej a druhej triedy, pohodlné sedadlá, na ktorých si môžeš oddýchnuť, a tiež reštauračný vozeň. 

Hlavné a najväčšie mesto Poľska ukrýva okrem 1,7 milióna obyvateľov aj množstvo zaujímavých turisticky populárnych miest. Dominanta mesta, ktorá určite tvojim očiam neujde, sa nazýva Palác kultúry a vedy. Táto budova je druhou najvyššou v Poľsku, hneď po Varso Tower a nachádza sa azda na každom obrázku Varšavy, ktorý si vygoogliš.

Staré mesto je plné historických budov a farebných domčekov tesne nalepených vedľa seba. V neposlednom rade spomenieme aj Kopernikovo vedecké centrum, ktoré svojim návštevníkom umožňuje dotýkať sa vystavených exponátov, no v meste je viacero ďalších múzeí a galérií.

Z Bratislavy sa do Zürichu dostaneš vlakom bez jediného prestupu.
Z Bratislavy sa do Zürichu dostaneš vlakom bez jediného prestupu. Zdroj: Unsplash/Claudio Schwarz

  

Z Bratislavy do Zürichu v cene od 58 €

Odchod z: Bratislava hl. st.

Príchod do: Zürich Hauptbahnhof

Trvanie cesty: 9 hodín a 12 minút, bez prestupu 

Vlak Railjet xpress zastaví počas cesty v 18 staniciach. Prechádza cez viaceré rakúske mestá, ako napríklad Viedeň, Linz, Salzburg či Innsbruck, kde si, mimochodom, tiež môžeš urobiť zastávku. V tomto vlaku s maximálnou rýchlosťou 230 kilometrov nájdeš až tri triedy, a to druhú, prvú a business – veď ideme do Švajčiarska, všakže?

Najväčšie mesto Švajčiarska pôsobí síce prísne, no turistov počas jeho návštevy dozaista zahreje pri srdiečku. Cesta vlakom sa oplatí najmä z dôvodu, že auto je v tomto meste maximálnou príťažou. Všetky miesta, ktoré si chceš pozrieť, sú jednoducho dostupné mestskou hromadnou dopravou. 

Zürich má skvelú infraštruktúru a všetky spoje chodia na sekundu presne! Pamiatky, múzeá, galérie, skvelé jedlo a lokálne obchodíky so švajčiarskou čokoládou nesmú chýbať v tvojom to do liste. 

Z Bratislavy do Salzburgu v cene od 43,50 €

Odchod z: Bratislava hl.st.

Príchod do: Salzburg HBF

Trvanie cesty: 3 hodiny a 45 minút, bez prestupu 

Z vlaku, ktorým sa dostaneš do vyššie spomínaného Zürichu, môžeš vystúpiť aj o čosi skôr a ocitneš sa priamo v rakúskom Salzburgu. Po ceste vlak zastaví v ôsmich staniciach vrátane Viedne a Linzu. Cesta netrvá dlho, a tak ju môžeš pohodlne prečkať v jednej z ponúkaných tried na tejto trase alebo v reštauračnom vozni. 

V Mozartovom meste je miest na skúmanie až-až. Patrí medzi tie najkrajšie v Európe a môže za to aj fakt, že priamo v meste, ale aj v jeho okolí sa nachádza hneď niekoľko prírodných krás. Salzburská jazerná oblasť, úpätie Álp aj malebné dedinky v blízkosti dodávajú Salzburgu pravý rakúsky nádych. Už azda chýba iba tradične oblečená domáca pani, ktorá ti zajódluje niekde v horách. 

Okrem prírody ťa isto očarí aj búrlivý nočný život, festivaly, a nezabudni: Ak zo Salzburgu domov neprídeš s balíkom Mozartových gulí, akoby si tam ani nebol.

Anketa:
Kam by si vycestoval vlakom ty?
Do Paríža
Do Benátok
Do Berlína
Do Varšavy
Do Zürichu
Do Paríža
37 %
Do Benátok
12 %
Do Berlína
12 %
Do Varšavy
1 %
Do Zürichu
37 %
Domov
Zdieľať
Diskusia