Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou NOIZ.SK architekti.
9. januára 2023, 15:30
Čas čítania 1:36
Richard Balog

Architekti vykúzlili bývanie, aké sme ešte nevideli. Na malom pozemku v blízkosti Horského parku stojí ukážka moderného dizajnu

Architekti vykúzlili bývanie, aké sme ešte nevideli. Na malom pozemku v blízkosti Horského parku stojí ukážka moderného dizajnu
Zdroj: Tomáš Manina
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Unikátny projekt bývania pre mladú štvorčlennú rodinu v jednej z najlukratívnejších častí Bratislavy.

Svetová architektúra na Slovensku – to nie je len rezidenčný komplex Sky Park od Zaha Hadid Architects, ale aj projekty od domácich architektov s originálnym vzhľadom. Dôkazom je novostavba rodinného domu s pracovným názvom NA RADE z portfólia ateliéru NOIZ.SK architekti

Unikátny projekt bývania určený pre mladú štvorčlennú rodinu sa nachádza v jednej z najlukratívnejších častí Bratislavy – v blízkosti Horského parku, a majiteľom ponúka úžitkovú plochu 190 štvorcových metrov. Plocha pozemku pritom predstavuje len 395 štvorcových metrov, ktoré tím architektov v zložení Andrej Šabo, Samuel Zeman, Lukáš Kordík a Števo Polakovič využil na maximum. 

Bratislava
Zdroj: Tomáš Manina
Odporúčané
FOTO: Architekt na Morave šikovne premenil radovú zástavbu na dom snov. Na celý projekt mu stačilo 200-tisíc eur FOTO: Architekt na Morave šikovne premenil radovú zástavbu na dom snov. Na celý projekt mu stačilo 200-tisíc eur 8. decembra 2022, 9:00

Architekti zrealizovali projekt citlivo v kontexte lokality bratislavského Starého Mesta, okolitej zástavby a existujúcej zástavby parcely.  Na pozemku predtým stáli dva objekty.

V hornej časti parcely v minulosti stál jednopodlažný dom, ktorý mal spoločnú štítovú stenu so susedným objektom. Spodná časť pozemku ukrývala murovaný záhradný domček v zanedbanej záhrade, ktorého obvodové steny vymedzovali hranice medzi dvomi pozemkami.

Skúsení architekti sa po dôkladnej analýze pôvodných nosných konštrukcií a legislatívnych možností rozhodli pre návrh novostavby, ktorá plynulo nadväzuje na pôvodné riešenie domu. Išlo o skvelý krok, vďaka ktorému vytvorili nadštandardnú užívateľskú hodnotu bývania na relatívne malom pozemku a výsledkom sú spokojní majitelia. 

Prvým krokom pri hľadaní správnej formy novej hmoty bolo nájdenie spôsobu, ako prepojiť samostatné objekty v rôznych výškach do uceleného tvaru. Ďalší dôležitý aspekt predstavoval vytvorenie maximálnej úžitkovej plochy na pôdoryse, ktorý už na začiatku prekračoval limit povolenej zastavanosti. Na záver bolo nutné zhodnotenie potenciálu exteriéru a jeho fyzické aj vizuálne prepojenie s obytnými priestormi. 

Obytná zóna sa dostala do blízkeho kontaktu s pozemkom za objektom. Časť plochy prvého podlažia architekti ponechali na úrovni ulice, pričom slúži ako hlavný vstup a sklad. Druhú časť hmoty presunuli o 2,5 metra nižšie, na úroveň záhrady a menšieho objektu, vďaka čomu vytvorili priestor s dvojnásobnou výškou, ktorý zostal prepojený so vstupnou časťou domu. Kvôli spojeniu všetkých plôch do jedného celku museli architekti ubrať z oboch hmôt.

Čo sa týka interiéru, dominantné sú predovšetkým sofistikované riešenia jednotlivých priestorov v modernom minimalistickom dizajne. Industriálny punc dodáva miestnostiam betón, zatiaľ čo rodinnú atmosféru podčiarkujú mäkké solitéry, vstavané kusy nábytkov z dreva a farebné akcenty.

Vstúp s nami do tohto moderného rodinného domu v Bratislave prostredníctvom galérie záberov od fotografa Tomáš Maninu. Veríme, že obdobne zaujímavé projekty vzniknú na Slovensku aj v roku 2023. 

BratislavaBratislavaBratislavaBratislava
Zobraziť galériu
(45)

P. S. V portfóliu ateliéru NOIZ.SK architekti nájdeš aj nádherný projekt vily ukrytej v hustých mexických lesoch, do ktorého sme sa zamilovali.

Anketa:
Čo hovoríš na tento rodinný dom v blízkosti Horského parku?
Zamiloval/-a som sa na prvý pohľad. 
Na môj vkus je až príliš odvážny. 
Zamiloval/-a som sa na prvý pohľad. 
50 %
Na môj vkus je až príliš odvážny. 
50 %
Domov
Zdieľať
Diskusia