Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou NOIZ.SK architekti.
18. júla 2022, 15:30
Čas čítania 1:01
Richard Balog

Slovenskí architekti navrhli vilu ukrytú v hustých mexických lesoch. Je oázou prírodných materiálov a moderného dizajnu

Slovenskí architekti navrhli vilu ukrytú v hustých mexických lesoch. Je oázou prírodných materiálov a moderného dizajnu
Zdroj: Pol Rodriguez
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Tandem architektov v zložení Samuel Zeman a Andrej Šabo navrhol vilu s maximálnym dôrazom na danosti miesta aj na komfort majiteľa.

Práca slovenských architektov je žiadaná aj v zahraničí, čoho dôkazom je novostavba rodinnej vily ukrytá v hustých lesoch neďaleko mexického mesta Tulum. Za jej vzhľadom stojí tandem v zložení Samuel Zeman a Andrej Šabo z ateliéru NOIZ.SK architekti. Dokončená bola v roku 2022.

Časť prirodzenej zelene preniká aj na pozemok s výmerou 1 600 štvorcových metrov a je predelená na dve časti samotným objektom. Architektúra domu je odlišná od miestnych stavieb, ale napriek tomu je prispôsobená tomu, aby rešpektovala miestne podmienky a klímu. Zároveň spĺňa súčasné štandardy a majiteľovi ponúka maximálny komfort. 

Odporúčané
Industriálny byt bohatý na štruktúry, ale minimalistický na farby. Architekti zrekonštruovali veľkometrážne bývanie v Prahe  Industriálny byt bohatý na štruktúry, ale minimalistický na farby. Architekti zrekonštruovali veľkometrážne bývanie v Prahe 6. júla 2022, 15:30

Úžitková plocha vily je 189 štvorcových metrov, ktoré architekti rozvrhli na dennú a nočnú zónu. Celý priestor je variabilný vďaka skleneným posuvným stenám z dvoch hlavných strán, ktoré nahradili fasádu. Medzi interiérom a exteriérom nie sú žiadne hranice. 

V hlavnom zasklenom priestore je umiestnená obývacia miestnosť s kuchyňou a spálňa. Architekti minimalizovali počet nosných priečok a kamenný nosný systém tvoria bočné obvodové steny a rovnobežné jadro domu, ktoré obiehajú murované steny. Jadro ukrýva šatník, kúpeľňu, toaletu aj práčovňu, ktorá je prístupná z vonkajšej časti. 

Vysoká vlhkosť aj veľa slnka sú charakteristické pre celý polostrov Yucatán, a preto okrem prevetrávania museli architekti zabezpečiť aj dostatok tieňa, aby nedošlo k prehrievaniu interiéru a zároveň bolo k dispozícii dosť pobytovej plochy v tieni aj v exteriéri. Zo strany karibskej záhrady architekti vymysleli veľkú prekrytú terasu – vonkajšiu obývačku, ktorá rozlohou zaberá približne tretinu domu.

Čerešničkou na torte je karibská záhrada s bazénom umiestneným v samom srdci pozemku, ktorý lemujú vysoké stromy. Teraz si vychutnaj galériu od Pola Rodrigueza. 

TulumTulumTulumTulum
Zobraziť galériu
(30)
Domov
Zdieľať
Diskusia