Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2022 o 10:30
Čas čítania 3:37
Denisa Šútorová

Kontroverzný trend roka ovládol šatníky žien aj mužov. Obleč sa v štýle barbiecore bez toho, aby si vyzerala ako cukrová vata

Kontroverzný trend roka ovládol šatníky žien aj mužov. Obleč sa v štýle barbiecore bez toho, aby si vyzerala ako cukrová vata
Zdroj: Instagram/Margot Robbie
MÓDA BARBIE MÓDA MÓDNE ZNAČKY
Uložiť Uložené

K tomu, že barbiecore ovládol naše obrazovky aj šatníky, prispel v neposlednom rade pripravovaný film Grety Gerwig, v ktorom má Margot Robbie stvárňovať Barbie po boku s Ryanom Goslingom v úlohe Kena. Ružovú však ešte predtým dostal na výslnie Valentino.

Estetika a šatník inšpirovaný Barbie sa stal podľa módnej platformy Lyst trendom roka. Na sociálnych sieťach sa začal objavovať v júni 2022, na červených kobercoch a v šatníkoch celebrít už v januári a podľa všetkého je aj horúcim hitom zimnej sezóny. Zoznám sa s „barbiecore“.

Je jasný, svieži, definovaný ružovou farbou a prináša so sebou skutočnú nostalgiu detstva. S bábikou, s ktorou si sa hrávala ako dieťa, sa teraz môžeš inšpirovať pri výbere svojho outfitu.

V Refresheri ťa pravidelne informujeme o aktuálnom dianí v módnom priemysle a prinášame rôzne módne tipy a inšpiráciu, pokiaľ ide o trendy. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Selena a barbiecore

Minulý víkend sa šatníkom Barbie nechala zviesť aj Selena Gomez, ktorá sa po vystúpení na Saturday Night Live obliekla na afterpárty do fuksiovej ružovej. Okrem toho, že vsadila na look bábiky od Mattela, bola od hlavy po päty oblečená do luxusných značiek.

Selena mala na sebe mohérový sveter s množstvom oslnivých flitrov, ktoré navodzovali vianočnú atmosféru. Sezónny oversized model značky Valentino skombinovala s vyšívanou mohérovou sukňou, fuksiovými pančuškami a vražednými podpätkami na platforme (model Discobox Patent Leather Platform od Valentina). K výraznejšiemu mejkapu a vysokému copu zladila aj nápadité zlaté kruhové náušnice of Jennifer Fisher Jewellery, a musíme uznať, že vyzerala výborne.

Selena Gomez sa na víkendovú afterpárty SNL obliekla v štýle barbiecore.
Selena Gomez sa na víkendovú afterpárty SNL obliekla v štýle barbiecore. Zdroj: Getty Images/Gotham


Ružovej od Valentina podľahla aj Zendaya a Anne Hathaway

Za popularitu trendu barbiecore môže z veľkej časti najmä luxusná módna značka Valentino. Ružovej farby sa nevzdali ani pri kolekcii na obdobie jeseň-zima 2022/2023, v rámci ktorej spolupracoval na vývoji farby Pink PP so spoločnosťou Pantone. Takmer celú ružovú kolekciu odôvodnil ako „prejav nevedomia a oslobodenie sa od potreby realizmu“. 

V ružovom komplete sa na módnej prehliadke Valentino ukázala aj Zendaya, dokazujúc nielen podporu značke, ale aj tomuto trendu. Hviezda Euphorie si zapózovala aj v jesennej kampani značky, v ktorej sa, ako inak, obliekla do ružovej. Na prehliadke Valentino v Ríme sa vo fuksiovej predviedli Anne Hathaway a Florence Pugh.

Valentino, pink pp, Zendaya, Lewis Hamilton
Zdroj: Valentino


Počas parížskeho fashion weeku v marci sa mólo s niekoľkými modelkami zahalilo do ružovej fuksiovej farby, ktorá spôsobila ošiaľ najmä u celebritnej klientely a vo svete vysokej módy. Ružovú kolekciu predstavila aj značka Balenciaga, ktorej produkty si zamilovala najmä Kim Kardashian, a trend barbiecore si neskôr osvojili aj značky Miu Miu a Versace.
 

Na červenom koberci predviedla barbiecore aj seriálová Wednesday

Dramatická fuksiová mala hlavné zastúpenie na májovom Met Gala. Ukázali sa v nej Sebastian Stan, Glenn Close, SZA, Nicola Peltz-Beckham aj seriálová Wednesday Jenna Ortega. Machine Gun Kelly a Megan Fox sa na premiéru dokumentu Life in Pink ukázali v outfitoch, ktoré by závideli aj samotní Barbie a Ken.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jenna Ortega (@jennaortega)

To, že trend barbiecore nie je len pre ženy, potvrdil na tohtoročnej Coachelle aj Harry Styles. Na pódium vyšiel od hlavy po päty v ružovom komplete, ktorý sa skladal z metalických nohavíc a dramatického pierkového kabáta, pod ktorým skrýval rozopnutú vestu a odhalenú hruď s tetovaním motýľa.

Barbie ako fenomén popkultúry

Vzhľadom na priam nereálne proporcie bábiky Barbie sa diskutovalo o psychologickom vplyve na mladé dievčatá. Značka Mattel sa preto od jej uvedenia na trh v roku 1959 rozhodla urobiť zopár výrazných zmien, aby bola Barbie inkluzívnejšia. Do jej obrazu pretvorila dôležité ženy v histórii ako Ida B. Wells, Naomi Osaka či Laverne Cox a dokonca bábiky s vitiligom či Barbie na vozíčku.

V roku 2020 počas pandémie začala animovaná verzia Barbie uverejňovať vlogy o svojom každodennom živote na vlastnom Youtube kanáli, ktorý má momentálne 11,1 milióna followerov.

V jednom z nasledovanejších videí sa Barbie vyjadruje k fenoménu, že ľudia majú stále potrebu sa za niečo ospravedlňovať. Svoje diváčky vyzýva, aby strávili celý deň bez toho, aby povedali slovo prepáč. Video si získalo viac ako 1 milión videní.

Barbiecore ošiaľ vďaka Margot Robbie a Ryanovi Goslingovi

Barbie je naďalej súčasťou popkultúry – a tentoraz nezostáva len pri Youtube. K tomu, že barbiecore ovládol naše obrazovky aj šatníky, prispel v neposlednom rade pripravovaný film režisérky Grety Gerwig, v ktorom hrajú Margot Robbie v úlohe Barbie a Ryan Gosling v úlohe Kena. Vďaka fotografiám, ktoré unikli z natáčania, vyvolal barbiecore hotový ošiaľ vo svete. 

Snímka z filmu Barbie, za ktorou rovnako stojí produkčná spoločnosť Margot Robbie LuckyChap.
Snímka z filmu Barbie, za ktorou rovnako stojí produkčná spoločnosť Margot Robbie LuckyChap. Zdroj: Instagram/Margot Robbie

Nie je to len trend pre celebrity a červené koberce prestížnych udalostí, podľa štatistík Klarna milujú barbiecore aj bežní spotrebitelia. Podľa Klarny zaznamenali nárast kúpy ružových minišiat až o 970 percent a ružových plaviek o 682 percent. Pinterest takisto uviedol, že ich stránka zaznamenala 75 % nárast vyhľadávania heštegu #BarbieOutfit. Na Tiktoku si hešhteg barbiecore vyslúžil viac ako 187,5 milióna videní, pričom samotný hešteg Barbie má viac ako 13 miliárd videní.

@victorialyn The Barbiecore Trend!💕👛🎀 Would you rock this pink aesthetic? #makeup #beauty #barbie #pink ♬ Sunroof - Nicky Youre & dazy

Ružovú majú v ponuke aj fast fashion obchody

Okrem luxusných módnych domov vsadili tento rok na ružovú aj najznámejšie fast fashion reťazce Zara, Mango či Reserved. Za dostupné ceny si si tak celoročne mohla vybrať, a ešte stále môžeš vybrať, zo širokej ponuky tričiek, nohavicových kostýmov a v období párty sezón aj trblietavých či saténových šiat. Do ružovej sa „obliekla“ aj platforma ASOS.

Refresher tip na barbiecore outfit nájdeš v galérii nižšie.

Flitrované ružové šaty ti značka Reserved ponúka za  49,99 eura. Ak k nim doladíš vysoké čižmy alebo lodičky, na tohtoročnej vianočnej párty budeš stredobodom pozornosti.Model AMPA, fuksiové sako od značky Mango nájdeš za dostupných 55,99 eur. Elegantné bledoružové midi šaty s nazberkaným efektom môžeš mať zo Zary už za 35,95 eura. Pri barbiecore outfite nesmieš zabudnúť ani na správnu obuv. Lesklé členkové čižmy od značky Bershka môžeš mať už za 35,99 eura.
Zobraziť galériu
(5)
Anketa:
Si fanúšikom tohto trendu?
Ružovú veľmi nemusím, barbiecore vynechám.
Od hlavy po päty v ružovej!
Milujem ju a nosím ju celoročne.
Ružovú veľmi nemusím, barbiecore vynechám.
71 %
Od hlavy po päty v ružovej!
21 %
Milujem ju a nosím ju celoročne.
9 %
Domov
Zdieľať
Diskusia