Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Billa
15. decembra 2022, 9:00
Čas čítania 4:03
Sponzorovaný obsah

Takto by mali vyzerať Vianoce a Silvester v 21. storočí. Bez kapra vo vani a nebezpečnej pyrotechniky

Takto by mali vyzerať Vianoce a Silvester v 21. storočí. Bez kapra vo vani a nebezpečnej pyrotechniky
Zdroj: Shutterstock
ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA UDRŽATEĽNOSŤ VIANOCE
Uložiť Uložené

Nemusíš sa vzdať tradícií. Pozri sa, ako na udržateľné a zodpovedné Vianoce. 

Plávajúci kapor vo vani, zamotané svetielka a podráždený žalúdok, lebo sa ti nechcelo čakať na zlaté prasiatko. Sviatky majú svoju čarovnú atmosféru, avšak nikdy nie sú dokonalé. Aj ty sa môžeš postarať o to, aby bolo toto obdobie pre teba aj všetkých navôkol čo najpríjemnejšie. Stačí na to niekoľko správnych rozhodnutí. Inšpiruj sa našimi tipmi, ako si vytvoriť zodpovednejšie a pohodovejšie sviatočné obdobie.

Tradície bez negatívnych vplyvov

Vianočné či iné sviatočné tradície sa dajú dodržiavať tak, aby nemali negatívny vplyv na životné prostredie, zvieratá, ale ani na teba a tvojich blízkych. Štedrá večera s tofu v riase namiesto vypraženej ryby a darčeky, ktoré nie sú zabalené v baliacom papieri, ale nájdeš si ich v e-maile, môžu naďalej predstavovať tradičné vianočné zvyky. Vianočný stromček môže byť udržateľný, a to nielen umelý. Živé sa dajú kúpiť v kvetináči a neskôr ich môžeš zasadiť.

Ozdoby nemusíš kupovať každý rok nové, no ak chceš zmenu, môžeš si vyrobiť vlastné. Bude to skvelá oddychová aktivita, ktorú zvládne hocikto. Stačí narezať pomaranč či citrón na plátky, tie nechať usušiť, ozdobiť mašličkou, priviazať na ne šnúrku a zavesiť. Takto si originálne ozdobíš stromček aj rozvoniaš domov.

vianočné ozdoby
Zdroj: Unsplash/Annie Spratt

Kapor, ktorý nebude plávať vo vani 

Štedrá večera je pre mnohých to najlepšie na celých Vianociach. Bez toho, aby si o ňu prišiel, si ju môžeš pripraviť s ohľadom na životné prostredie a zvieratá. Možno si nedokážeš predstaviť tanier bez tradičnej podkovičky z kapra, no nemusíš ho domov nosiť živého. Etickejšie bude, ak podkovičky kúpiš rovno v obchode. Živý kapor zažíva už od vylovenia stres a utrpenie. Pre teba nepatrný detail, akým je chlórovaná voda, ktorou mu napustíš vaňu, je pre neho škodlivá, čo je len zlomok z toho, čo všetko prežíva. 

Rozhodnutie zachovať Vianoce tradičné s ohľadom na životné prostredie vyzdvihuje aj Billa – dlhodobo totiž nepredáva živé ryby. Nikoho nenechá bez tradičnej večere, v ponuke bude mať kapra, filety z lososa, tuniaka aj tresky. Príprava štedrej večere je tak nielen jednoduchšia, ale prináša aj menej negatívnych vplyvov na zvieratá a možno aj členov rodiny.

večera
Zdroj: Unsplash/Sebastian Coman Photography


V rámci svojich privátnych značiek Billa garantuje, že ryby a rybie produkty pochádzajú z udržateľného rybolovu a zodpovedného rybného hospodárstva, ktoré prihliada na zachovanie životných podmienok pre ryby a neubližuje delfínom. Potvrdzujú to certifikáty Dolphin Safe, MSC (Marine Stewardship Council) a ASC (Aquaculture Stewardship Council). Preto ak si potrpíš na zemiakový šalát s rybou, jej nákupom v Bille urobíš zodpovedné rozhodnutie.

S alkoholom aj jedlom opatrne 

Obdobie od Vianoc až do Silvestra je charakteristické prehýbajúcimi sa stolmi s koláčmi a všakovakými dobrotami. Daj si pozor, aby sa ťa až príliš netýkali reklamy na prípravky na detox a žalúdočné problémy. Môžeš si pomôcť už pri príprave večere či pečení koláčov. Majonézu vyskúšaj nahradiť jogurtom a okrem lineckých koláčikov priprav aj zdravú maškrtu. V rámci pitného režimu stačí pridať bylinkový čaj a hneď bude tvoje telo lepšie pripravené na hostinu. 

Pred prejedaním ťa zachránia aj jednoduché psychologické triky, ktorými oklameš mozog. Možno už vieš, že ak si dáš jedlo na menší tanier namiesto väčšieho, ľahko podporíš pocit nasýtenia. Okrem toho však na to vplýva aj okolité prostredie. Vianočné pesničky či film v telke si daj tichšie, hlučné prostredie totiž podnecuje na rýchlejšie jedenie. Nehovoriac o tom, že zješ vždy viac, keď ťa vyrušuje pozeranie telky či debata s rodinou. 

Počas sviatkov máme tendenciu prehnať to aj s alkoholom. Niekedy to varené víno nepijeme preto, že by sme naň mali chuť, skôr preto, lebo sme v spoločnosti priateľov či rodiny a je to súčasť atmosféry. Ak chceš alkohol obmedziť, psychológovia radia nájsť si obľúbený nealko drink, ktorý bude dobrou náhradou. Vyskúšaj ohriať hroznový mušt či jablkový džús s rovnakými koreninami, aké dávaš do vareného vína, a vianočný nápoj s tými pravými arómami ti nebude chýbať. Inšpiráciu nájdeš aj na Instagrame spoločnosti Billa, kde sú tipy na rôzne chutné nealko vianočné nápoje. Vyskúšaj napríklad nealko vaječný likér. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BILLA Slovensko (@billa_sk)

Pod stromčekom hŕba darčekov a v peňaženke prázdno

Všetci chceme mať štedré Vianoce a chceme si byť istí, že darčekmi potešíme blízkych. Niekedy však stačí kúpiť radšej niekoľko naozaj dobrých darčekov ako zbytočne veľa takých, ktoré obdarovaní nevyužijú. Ukazuje sa totiž, že Slováci nemajú problém sa z tohto dôvodu aj zadlžiť. Mnohí odborníci aj finanční poradcovia upozorňujú, že si na to treba dávať pozor.

V rámci udržateľnosti zároveň odporúčajú uprednostniť pred materiálnymi darčekmi práve zážitkové. Podaruj niekomu lístky na koncert či festival, zarezervuj romantickú večeru v dobrej reštaurácii alebo ideálne vyrob niekoľko voucherov, ktoré budú ponúkať napríklad umývanie riadu, upratanie, navarenie večere a podobne. 

Ak naozaj chceš niečo hmotné, uprednostni lokálne značky a výrobcov. Namiesto šálky s „originálnym“ nápisom z obchodu sa poobzeraj po keramike od slovenských výrobcov. Okrem Instagramu určite nejakých nájdeš aj na rôznych trhoch, ktoré sú pred Vianocami aj v menších obciach a mestách. Daruješ pod stromček originál a podporíš niekoho, kto tvrdo pracuje. Ako bonus budeš vedieť, kto sa za výrobkom skrýva, a možno ti jeho tvorca prezradí aj svoj príbeh. 

keramika, hrnček, sviečka
Zdroj: Unsplash/Miska Sage

Bez hlučnej a nebezpečnej pyrotechniky

Silvester je špecifický veľkolepými oslavami, ktoré si mnohí nevedia predstaviť bez ohňostrojov, svetlíc a inej pyrotechniky. Farebné obrazce na oblohe sú vždy fascinujúce, no tých niekoľko minút, počas ktorých zažiaria, má zlý vplyv na životné prostredie, zvieratá aj ľudí. Po pyrotechnike ostáva veľa odpadu, hluk plaší zvieratá nielen vonku a zvyšuje sa aj znečistenie vzduchu. Nehovoriac o tom, že je nebezpečná a je zdrojom preplnených urgentných príjmov v nemocniciach. 

Pyrotechnika má viac negatív ako pozitív. Za tolerantné oslavy nového roka sa s jasným odkazom prihovára aj Billa. V ich predajniach nikdy nepredávali pyrotechniku a neumožnia to vo svojich priestoroch ani iným obchodníkom. Ak sa rozhodneš stráviť oslavu konca roka bez petárd, svetlíc či ohňostrojov, prispeješ tak k zodpovednejším sviatkom.

prskavky, Nový rok
Zdroj: Unsplash/Ian Schneider /volně k užití

Ak si nevieš predstaviť Silvester bez trblietok a farieb, môžeš siahnuť po prskavkách, prípadne svietiacich tyčinkách, ktoré sa zvyknú nosiť ako náramky. Ak takúto tyčinku rozstrihneš a pofŕkaš ňou okolie, po tme to bude mať wow efekt po celú noc – vyber však také tyčinky, ktoré nie sú toxické. 

Trblietky nemusia byť len na oblečení, pridaj si ich napríklad do miešaných nápojov. Stačí si kúpiť jedlé glitre podľa vlastných predstáv, nájdeš ich v cukrárskych obchodoch a jedno balenie ti vydrží poriadne dlho.

Domov
Zdieľať
Diskusia