Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. novembra 2022, 19:30
Čas čítania 3:02
Dominik Vetrák

Marvelovky zažili najhorší rok pre slabé seriály a filmy. Údaje potvrdzujú, že ľudí už prestávajú baviť

Marvelovky zažili najhorší rok pre slabé seriály a filmy. Údaje potvrdzujú, že ľudí už prestávajú baviť
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY MARVEL FILMY 2022 MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ak začínaš byť z marveloviek unavený, nie si sám.

Marvelovky zažili jeden z najhorších rokov, keď vydali 3 filmy, 3 seriály a 2 špeciálne epizódy s dĺžkou cca 40 minút. Nejde však o kvantitu, ale kvalitu. Po Avengers: Endgame už jednoducho svet Marvelu diváci nevnímajú tak pozitívne ako kedysi.

Príbehy stratili svoje čaro, nie sú až také napínavé a chýba im veľký záporák, ktorý by to všetko prepojil. Iste, to všetko príde s Kangom už budúci rok, no to znamená, že štvrtá fáza Marvelu (od seriálu WandaVision až po Black Panther 2) bola dosť nesúrodá a veľa vecí ju nespájalo. 

Portál a platforma Fandom s prístupom k mnohým dátam urobili štúdiu, podľa ktorej americkí diváci strácajú o marvelovky záujem. Začínajú cítiť, že medzi novinkami v kinách a tými na Disney+ vzniká už pretlak marvelovského obsahu. Také sú výsledky ankety, na ktorej sa zúčastnilo 5 000 komiksových fanúšikov, pričom Fandom čerpal údaje aj od 300 miliónov mesačných používateľov ich stránok.

Štúdia zároveň zistila, že fanúšikovia Marvelu sú ochotní pozrieť si akýkoľvek ich seriál a film, zatiaľ čo fanúšikovia DC sa zameriavajú skôr na konkrétne seriály a filmy a nesledujú všetko, čo DC vydá. 

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

Súvisí to aj s tým, že filmový a seriálový svet DC nie je taký prepojený a v súčasnosti existuje hneď niekoľko odlišných dimenzií, v ktorých sa ich príbehy odohrávajú (minimálne 4). 

Zo štúdie vyplývajú aj tieto porovnania:

  • 81% fanúšikov Marvelu by si pozrelo všetko, čo Marvel vydá, zatiaľ čo pri DC je to len 67 % fanúšikov.
  • 38 % fanúšikov Marvelu sa sústreďuje na konkrétnych hrdinov namiesto celého Marvel Cinematic Universe, zatiaľ čo až 57 % fanúšikov DC sa zameriava na konkrétne postavy a filmy.
  • Len 20 % fanúšikov DC sa cíti zahltenými množstvom obsahu, zatiaľ čo pri Marveli sa tak cíti až 36 %. 
Odporúčané
10 vynikajúcich filmov, ktoré si zaslúžia pokračovania, no nikdy ich asi neuvidíme 10 vynikajúcich filmov, ktoré si zaslúžia pokračovania, no nikdy ich asi neuvidíme 28. novembra 2022, 9:30

Navyše tento rok vyšli filmy a seriály, ktoré sa so svojimi hodnoteniami zaradili k tomu slabšiemu, čo Marvel vyprodukoval. Výnimka však potvrdzuje pravidlo, a preto hneď na začiatok musíme pochváliť dvojku Doctora Strangea od režiséra Sama Raimiho, ktorý nakrútil jeden z tých originálnejších marvelovských filmov, na ktorom bolo vidieť režisérov rukopis. 

Kino program nové filmy v kinách Doctor Strange
Zdroj: Marvel Studios/Paramount Pictures/The Mediapro Studio/The Walt Disney Company

Do sekcie filmov však pribudol Thor: Love and Thunder. Išlo o priemernú komiksovku a len priemerný film o Thorovi. Režisér a scenárista Taika Waititi nezopakoval úspech s predošlou snímkou Thor: Ragnarök, ktorá sa nám veľmi páčila. Tentoraz to už prehnal s infantilným humorom a pridal postavy, ktoré nás až tak nezaujali. Zachraňoval to len Christian Bale ako záporák Gor. Thorovi by prospelo, keby z neho nerobili triedneho šaša.

Natalie Portman, Thor
Zdroj: The Walt Disney Studios/Marvel Studios

Na záver tu máme dvojku Black Panthera, ktorá sa hodnotí len ťažko. Vzhľadom na to, že tvorcovia prišli o svoju hlavnú hviezdu, keď zomrel herec Chadwick Boseman, môžeme výslednú kvalitu snímky označiť za malý zázrak. Aj tak sme však z niektorých vecí boli sklamaní a nemôžeme kritiku vypustiť len z dôvodu Chadwickovej smrti. Najlepšou časťou pokračovania bol záporák Namor.

Black Panther 2
Zdroj: Marvel Studios

Seriálom sa darilo len zo začiatku, keď vyšiel Moon Knight. Seriál sme pochválili a tešíme sa na prípadnú druhú sériu, no klamali by sme, keby sme tvrdili, že sme odeň neočakávali trochu viac. Tvorcovia nedostatočne využili postavu s hlbokými psychickými problémami a predstavili slabého záporáka. 

Moon Knight
Moon Knight. Zdroj: Disney+

Horšie na tom bola Ms. Marvel. Po dvoch epizódach sme boli nadšení, keďže sa seriál odohrával v unikátnom moslimskom prostredí s charizmatickými a vtipnými postavami. Lenže ďalšie epizódy boli čoraz slabšie. Celé to vyvrcholilo slabým finále, zbytočným cestovaním v čase a tragickými zápornými postavami. 

Ms. Marvel seriál
Zdroj: Marvel Studios

Ešte horší bol seriál She-Hulk. Zámer tvorcom vôbec nevyšiel. Nebol ani vtipný a právnické prípady boli nezaujímavé. Tvorcovia seriálu sa príliš venovali parodovaniu internetových trollov a toxického správania mužov v spoločnosti.

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Zo začiatku to bolo trefné a podarené, ale časom to už pôsobilo stereotypne. Slabé boli aj akčné scény a veľmi nekvalitne pôsobili aj počítačové triky. Najlepšou vecou na seriáli bola herečka Tatiana Maslany v hlavnej role, Hulk a najmä Daredevil. 

She Hulk streaming program
Zdroj: Marvel Studios

Na jeseň vyšli aj prvé dve špeciálne epizódy rozširujúce previazaný filmový a seriálový svet Marvelu. Približne 40-minútové epizódy o Werewolf by Night a Guardians of the Galaxy potešili fanúšikov komiksov a týchto postáv, ale nešlo o nič výnimočné, čo by si musel vidieť. Werewolf by Night bol aspoň zaujímavý a jedinečný, no vianočný špeciál Strážcov galaxie pokladáme za zbytočný.

Marvelovského obsahu je asi príliš veľa. Seriály striedajú filmy a postáv začína byť tak veľa, že strácajú svoje čaro a zďaleka nás už tak nebaví o nich diskutovať a teoretizovať o tom, čo sa stane v ďalšom filme. Možno to zmení príchod X-Men do Sveta Marvelu. Na druhej strane zároveň s tým pribudne veľa hrdinov, a preto asi aj veľa nových filmov a seriálov. 

TV program na dnes a ďalšie dni rôznych televíznych staníc nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Domov
Zdieľať
Diskusia