Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2022, 8:00
Čas čítania 2:50
Dominik Vetrák

RECENZIA: Ms. Marvel (Disney+)

FILMY A SERIÁLY MARVEL FILMY A SERIÁLY MARVEL SERIÁLY MS. MARVEL NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Marvel predstavuje ďalšiu hrdinku a my sme z toho v rozpakoch.

Ms. Marvel je najnovšia marvelovská hrdinka. Ide o moslimskú tínedžerku, ktorú jej rodičia držia nakrátko a ju to už nebaví. Je veľkou fanúšičkou Carol Danvers alias hrdinky Captain Marvel. Utečie teda na Avenger Con, udalosť pre fanúšikov superhrdinov, a tam zistí, že má nadľudské schopnosti.

Odporúčané
Netflix do konca roka vydá 10 filmov, na ktoré sa tešíme viac ako na Avatara 2 Netflix do konca roka vydá 10 filmov, na ktoré sa tešíme viac ako na Avatara 2 13. júla 2022, 16:30

O jej schopnostiach vie len jej najlepší kamarát Bruno, no postupne ich odhaľuje ďalším ľuďom a stáva sa miestnou hrdinkou, ktorú jej komunita vždy podporí. Kamala je hrdinka ľudu a môžeme ju zaradiť k takzvaným street level heroes (Daredevil, Punisher, Moon Knight).

Ide o hrdinov, ktorí v boji s veľkým záporákom (ako napríklad Thanos) veľmi nepomôžu, ale zachraňujú bežných ľudí. Kamale sa to aj darí a v prvých dvoch epizódach to tvorcovia kombinujú s príbehom o dospievajúcom moslimskom dievčati v moslimskom prostredí. Je to svieže a v rámci marveloviek aj neopozeraný príbeh. 

Ms. Marvel recenzia
Zdroj: Marvel Disney

Tvorcovia sa pohrali aj s vizuálom, keď kreatívne využili okolité prostredie a predmety v zábere, na ktoré viazali rôzne správy a odkazy, čo vyzeralo úžasne. Páčili sa nám aj Kamaline schopnosti, hoci sú odlišné od tých z komiksov.

V komiksoch dokáže zväčšovať a naťahovať ktorúkoľvek časť svojho tela, no v štúdiu Marvel asi nechceli, aby mala Kamala rovnaké schopnosti ako Reed Richards alias Mr. Fantastic z Fantastickej štvorky (marvelovský film o tomto tíme uvidíme v priebehu dvoch rokov). 

V seriáli dokáže Kamala tvoriť akúsi pevnú hmotu, s ktorou dokáže bojovať, vytvárať štít, ale aj skákať po nej a rýchlejšie sa tak pohybovať po meste. To sa jej zíde, keďže po nej ide skupina Damage Control. Komiksoví autori túto organizáciu využívajú skôr na komediálne účely, keď upratujú po súbojoch Avengerov s ich nepriateľmi.

V tomto seriáli zastupujú skôr rolu záporákov, keď proti tínedžerom so schopnosťami využívajú zbrane. Seriál sa aj jemne opiera o utláčanie moslimov v USA, ale netlačí pri tom na pílu, takže to pôsobí prirodzene. 

Ms. Marvel recenzia
Zdroj: Marvel Disney

Aj vďaka tomu všetkému, skvelej atmosfére a sympatickým postavám, ktorých dialógy nám vyčarovali úsmev na tvári, sme si prvé dve epizódy nesmierne užili. Nasledovalo však sklamanie. Tretia a štvrtá epizóda už boli priemerné a piata bola vyložene zlá. Sledovali sme v nich osud Kamalinej rodiny počas rozdelenia Indie.

Bolo to nezáživné, príbehu to veľa nedalo a seriál pre seriózne témy zaoberajúce sa deprimujúcou históriou Indie stratil svoju farebnú a hravú atmosféru. Chválime tvorcov z Marvelu, že sa púšťajú aj do takýchto tém a príbehov, keď však takto nefunkčne zmixujú odlišné témy, rozbíjajú tým koncept celého seriálu.

Samostatnou kapitolou sú záporáci, ktorí boli na facku. Absolútne nevýrazní, nudní, bez akejkoľvek charakterizácie a s nezaujímavými dialógmi. Ak sa na marvelovskú tvorbu v niečom môžeme spoľahnúť, tak sú to priemerní či podpriemerní záporáci. Viac slov im už odmietame venovať.

Sklamaním je aj úroveň vizuálnych trikov. Počítačové efekty sú posledné roky pre pandémiu o čosi menej kvalitné, než sme boli zvyknutí. Filmy ako Duna či seriály ako Stranger Things však dokázali, že sa stále dajú robiť kvalitne. Marvel na to však zvysoka pri svojej seriálovej tvorbe kašle a dotklo sa to ako seriálu Moon Knight, tak Ms. Marvel. Tvorcom by sme odpustili, keby šlo len o „digitálny“ vizuál, pri ktorom je cítiť prítomnosť „zeleného plátna“.

Ms. Marvel seriál
Zdroj: Marvel Studios

V tomto prípade je však okrem toho vidieť voľným okom nepresvedčivé a nedokončené vizuálne efekty. Čerešničkou na torte je scéna z piatej epizódy, v ktorej Kamala skáče po svojej pevnej, čarovnej hmote na vyššie poschodia, no my ako diváci namiesto toho sledujeme celý čas výraz jej matky, ktorá sa tomu čuduje. Vyzerá to tak, že tvorcovia už nemali peniaze či čas dotvárať v tejto scéne efekty, čo pôsobí rušivo. 

Podobne rušivo pôsobil aj záver piatej časti, ktorú tvorcovia ukončili po dosť bizarnom strihu a následnej čiernej obrazovke. Pamätáš si koniec seriálu Sopranovci a neočakávaný strih a tmavú obrazovku? Tu sa to stalo taktiež, akurát to vyzerá veľmi nešikovne a nevkusne a deje sa to v prostriedku akčnej scény a pokračovania deja, takže sa asi drvivá väčšina divákov nechápavo pozerala na obrazovky. 

Najlepšou časťou seriálu sú teda prvé dve časti plné úžasných postáv, ktoré si zamiluješ. Seriál neodporúčame v celosti pozerať ani najväčším fanúšikom Marvelu. Oplatí sa vidieť prvé dve a následne poslednú časť, na ktorej konci sa dejú zaujímavé udalosti, o ktorých si povieme viac v samostatnom článku. Ms. Marvel udeľujeme päť a pol bodu z desiatich. Postavu najbližšie uvidíme v snímke The Marvels v roku 2023. 

Anketa:
Pozrel by si si aj druhú sériu Ms. Marvel?
Nie
Áno
Nie
58 %
156 Hlasov
Áno
42 %
111 Hlasov
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia