Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 4:32
Martin Adam Pavlík

V dave popravili 90 ľudí, gitaristu zavraždili priamo na pódiu. Toto sú najbrutálnejšie tragédie, ktoré postihli hudobné koncerty

V dave popravili 90 ľudí, gitaristu zavraždili priamo na pódiu. Toto sú najbrutálnejšie tragédie, ktoré postihli hudobné koncerty
Zdroj: Joey Foley/Getty Images
HUDBA KONCERTY NEHODY A ÚMRTIA SMRŤ TRAGÉDIE
Uložiť Uložené

Čo poznačilo vystúpenia kapiel ako Pearl Jam, Eagles of Death či The Who?

Koncerty našich obľúbených interpretov a kapiel sa nám väčšinou spájajú s radostnými zážitkami. Tak by to aj malo byť, nemusí to však byť vždy samozrejmosťou.

Nie každý na vysnívané vystúpenia spomína najlepšie. S koncertmi sú totiž bohužiaľ neodmysliteľne späté aj rôzne nehody, roztržky, nešťastia či tragédie. Poď sa s nami pozrieť na tie najpamätnejšie a na to, čo ich zapríčinilo.

V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne hudobné články venované novinkám, rebríčkom či profilom hudobníkov či zaujímavostiam o kapelách. Podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, aby sme ti mohli priniesť ešte viac kvalitného obsahu.

Teroristický útok v Paríži

Americká garage-rocková kapela Eagles of Death Metal 13. novembra 2015 zažila v Paríži koncert, ktorý ju navždy zmenil a poznačil. Jej vystúpenie v koncertnej sále Bataclan narušila partia islamistických teroristov. Strieľali do davu a zabili 90 ľudí.

„Niekoľko ľudí sa ukrylo v našej šatni, ale vrahom sa podarilo dostať dnu a zabiť každého z nich okrem chlapca, ktorý sa skrýval pod mojou koženou bundou,“ povedal v rozhovore pre Vice frontman kapely Jesse Hughes. Streľba bola súčasťou viacerých koordinovaných teroristických útokov. V ten istý deň vyčíňali aj pred futbalovým štadiónom a v preplnených kaviarňach či reštauráciách.



Požiar a 165 mŕtvych na koncerte v Kentucky

Populárny hollywoodsky spevák a herec John Davidson vystupoval 28. mája 1977 v Beverly Hills Supper Clube v štáte Kentucky pred stovkami ľudí, keď v budove vypukol rozsiahly požiar. Ten rozpútal chaos a masa ľudí, ktorá bola výrazne väčšia, než povoľovala kapacita kabaretnej miestnosti, začala panikáriť. 

Keďže v budove údajne nebolo dostatok východov na bezpečnú evakuáciu, pri nešťastí zomrelo celkovo 165 ľudí a viac ako dvesto sa zranilo. Budova zhorela do tla. Podľa štúdie prípadu komplex nemal poplašný systém ani zariadenie, ktoré by dokázalo zachytiť požiar či dym. Protipožiarna ochrana v rámci objektu pozostávala len z prenosných hasiacich prístrojov. 



Smrteľná tlačenica

Legendárni britskí rockeri The Who boli v roku 1979 po vydaní albumu Who Are You na americkom turné a jednou zastávkou bolo aj Riverfront Coliseum v Cincinnati. Práve tam došlo k smrteľnej tragédii, pri ktorej zahynulo jedenásť ľudí. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30


Ako píše Rolling Stone, podľa manažéra kapely všetko odštartovalo to, že z reproduktorov v aréne začala hrať upútavka na film Quadrophenia a hysterickí fanúšikovia kapely sa na základe toho vraj mylne domnievali, že skupina začala hrať priskoro.

Pretože sa báli, že niečo zmeškajú, začali sa tlačiť do haly. Pre nedostatok otvorených vchodov v budove vzniklo čoskoro totálne šialenstvo a rozbesnený dav bezhlavo šliapal po spadnutých ľuďoch.


Tragédia na festivale Roskilde

Jedna z popredných grungeových skupín Pearl Jam zažila v roku 2000 na jednom z najväčších európskych festivalov Roskilde v Dánsku neďaleko Kodane nočnú moru. Počas jej koncertu zahynulo osem ľudí a ďalších takmer tridsať sa zranilo pre bezohľadných, fanatických fanúšikov.

Jeden z očitých svedkov povedal pre BBC, že skupina asi pätnástich divákov sa hromadne zrútila pred pódiom a ľudia za nimi sa po ich telách začali ihneď nekontrolovateľne rútiť vpred aj napriek výzvam ochranky či kapely. Radosť z hudby v momente vymenilo postrkovanie, krik, vzlyky od bolesti a panika.


Streľba priamo na pódiu

Ôsmeho decembra 2004 sa stala jedna z najdesivejších koncertných tragédii. Podľa časopisu Rolling Stone na vystúpenie metalovej kapely Damageplan, ktorú založili bývalí členovia Pantery bratia Vincent Paul a Darrell Abbottovci, prišiel 25-ročný duševne chorý bývalý vojak Nathan Gale so zbraňou v ruke.

Namieril ju na gitaristu Darrella a zastrelil ho, čo rozpútalo totálny ošiaľ. Okrem neho zavraždil troch ľudí a ďalších postrelil. Útočníka nakoniec na mieste zabil jeden zo zasahujúcich policajtov.


Zradná pyrotechnika

O gitaristu Tya Longleyho prišla počas koncertu aj menej známa hard-rocková kapela Great White. Ako píše portál CBS News, osudnou sa mu stala pyrotechnika, ktorá zapálila penovú zvukotesnú izoláciu a spôsobila tak požiar. Dvesto ľudí utrpelo popáleniny či iné zranenia a sto vrátane Longelyho zomrelo.

Nešťastná udalosť sa stala v nočnom klube Station 20. februára 2003 na Rhode Islande v New Yorku. Jedným z problémom bolo aj to, že malý priestor mal kapacitu len 250 osôb, pričom na koncerte sa zúčastnilo viac ako štyristo ľudí.


Búrka a fatálny pád pódiovej konštrukcie

Koncert country dua Sugarland 13. augusta 2011 na každoročnom štátnom veľtrhu Indiana State Fair prekazila silná búrka, ktorá spôsobila pád strešnej konštrukcie. Pri nešťastí zomrelo sedem ľudí a takmer šesťdesiat sa zranilo. 

Ako píše NME, podobné nešťastie sa stalo o šesť rokov neskôr, keď prišiel o život počas vystupovania na brazílskom festivale elektronickej hudby Atmosphere DJ Kaleb Freitas. Prudká veterná smršť zhodila konštrukciu pódia. Tá zasiahla hudobníka, ktorého previezli do nemocnice. Lekárom sa ho však nepodarilo zachrániť. 


Zbrane a nože na koncerte Rolling Stones

Bezplatný hudobný festival Altamont, ktorý sa konal v severnej Kalifornii v roku 1969, lákal nabitým programom. Z plagátov svietili hviezdy ako Santana, The Jefferson Airplane, Nash and Young či Rolling Stones. Práve počas koncertu poslednej kapely došlo k tragickému násilnému incidentu.

Podľa informácií denníka Washington Post sa o kontrolu davu staral motocyklový gang Hells Angels, čo samotné zaváňalo problémami. Keď sa počas koncertu Rolling Stones strhla roztržka, členovia gangu dobili desiatky návštevníkov a iba 18-ročného Afroameričana Mereditha Huntera dobodali na smrť po tom, ako vytiahol zbraň. O život prišli dokopy štyria ľudia


Bombový útok v Manchestri

Radosť ľudí odchádzajúcich z vydareného koncertu Ariany Grande v máji 2017 v Manchestri prerušil samovražedný bombový atentátnik. Ten si počkal na ľudí, ktorí vychádzali z manchesterskej arény, a odpálil podomácky vyrobenú bombu. Zabil dokopy 22 ľudí. Medzi obeťami bolo aj osemročné dievča a viacero tínedžerov vo veku 14, 15 či 18 rokov.


Nezastaviteľný (a bezohľadný?) Travis Scott

V našom zozname sme nemohli vynechať ani zatiaľ najaktuálnejšiu tragédiu, ktorá sa stala iba minulý rok počas koncertu Travisa Scotta na jeho festivale Astroworld v Texase. Ako píše BBC, raper je známy divokými vystúpeniami a v minulosti mal problémy s podnecovaním davu k nebezpečnému správaniu.

V roku 2021 bol však dav taký vyburcovaný, že nehľadel ani na ležiacich a zranených ľudí okolo. Keď však už bolo jasné, že situácia sa vymkla spod kontroly, fanúšikovia začali na rapera skandovať, aby zastavil šou, keďže Scott stále pokračoval vo svojom sete.

Ľudia prosili personál, aby im pomohol, pričom jeden človek vyliezol na plošinu s kamerou, aby upozornil na zranenia. Raper nakoniec ukončil koncert asi 15 až 20 minút pred avizovaným časom. Ôsmim ľuďom však už nikto nedokázal pomôcť a desiatky ďalších utrpeli nepekné zranenia.


Spadnutý stan na festivale Pohoda

Na záver nemôžeme vynechať nešťastie, ktoré sa stalo na 13. ročníku obľúbeného a najväčšieho slovenského hudobného festivalu Pohoda. Ten sa každoročne koná na trenčianskom letisku.

Odporúčané
Festival Lovestream oznámil prvé mená interpretov. V Bratislave to odpáli Rita Ora aj Ray Dalton Festival Lovestream oznámil prvé mená interpretov. V Bratislave to odpáli Rita Ora aj Ray Dalton 12. apríla 2024, 8:00

Ako píše denník SME, v júli 2009 silná búrka zhodila počas koncertu stan, v ktorom boli stovky návštevníkov. Zomreli dvaja ľudia a niekoľko desiatok sa zranilo. Usporiadateľ Michal Kaščák po tragickej udalosti povedal, že uvažoval o definitívnom konci festivalu.

Spadnutý stan na festivale Pohoda v roku 2009.
Spadnutý stan na festivale Pohoda v roku 2009. Zdroj: TASR/Tomáš Halász
Domov
Zdieľať
Diskusia