Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. novembra 2022, 16:30
Čas čítania 7:31
Tímea Krauszová

Netflix má novú pecku: ženám sľubovali 15-minútové orgazmy, ale z rozkoše sa vykľula vyšinutá sekta. Toto je príbeh firmy OneTaste

ZAUJÍMAVOSTI DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX FILMY 2022 ORGASM INC.
Uložiť Uložené

Novinka na Netflixe sa venuje firme, ktorú médiá žartovne označovali za sektu. Až kým nevysvitlo, že sektárske praktiky naozaj využíva.

Nicole Daedonová sľubovala ženám 15-minútové orgazmy. V San Franciscu založila firmu OneTaste, ktorá sa za niekoľko rokov stala svetovým fenoménom. Jadrom jej učenia bola tzv. „orgazmická meditácia“, ktorú na kurzoch a workshopoch za nemalé peniaze učili obrovské množstvo ľudí. Daedonová dokonca o svojej práci prednášala na konferencii TED, kde hovorila o orgazme ako o lieku, a rozdávala desiatky rozhovorov pre médiá.

Bývalí zamestnanci spoločnosti OneTaste však vravia, že nie všetko vo firme bolo o rozkoši. Hovoria o vymývaní mozgov, manipulácii, zadlžení sa a sexuálnom vykorisťovaní. 

Príbeh o spoločnosti, ktorá navonok pôsobí ako obyčajný podnik, no vnútri používa sektárske praktiky, spracoval do dokumentárneho filmu Netflix. Pod názvom Orgasm Inc. vyšiel 5. novembra 2022.

Tvorcovia využívajú doposiaľ nepublikované záznamy z podujatí, ktoré firma organizovala. Zameriava sa na vyšetrovanie, ktoré voči firme vedie FBI pre podozrenie zo sexuálneho vykorisťovania, z prostitúcie či porušovania práv zamestnancov. Súčasťou dokumentu sú aj výpovede ľudí, ktorí sa dostali do dlhov, stratili kontakt s príbuznými či so sebou alebo niekto im blízky prežil znásilnenie, ktoré zorganizovala firma.

Ak ťa zaujímajú dokumenty a ďalšie filmy a seriály z dielne Netflixu, klikni sem.

Orgazmická meditácia mala ľudí oslobodiť

Nicole Daedonová založila OneTaste v roku 2005 v San Franciscu. Jej firma sa od začiatku zameriavala na wellness a vzdelávanie v oblasti sexuality. Aktivity, kde sa dalo zoznámiť, boli obľúbené najmä u ľudí zo Silicon Valley, ktorým sa pre kariéru či spoločenskú hanblivosť nedarilo nadviazať vzťah. Stredobodom pozornosti bola orgazmická meditácia, OM, ktorá mala členom pomôcť na ceste za mentálnou, fyzickou aj emocionálnou slobodou.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

OM je podľa spoločnosti OneTaste jedinečným cvičením, ktoré spája všímavosť (mindfulness) s orgazmom. Podľa zakladateľky Nicole Daedonovej termín pochádza z budhistických a tantrických tradícií a spája sexuálnu stimuláciu s meditáciou. Po svojom vystúpení na TED konferencii v roku 2011 sa Daedonovej podarilo získať aj investorov a celebrity, ktoré začali firmu podporovať. Medzi nimi aj Gwyneth Paltrow, ktorá sa wellnessu aj sexualite venuje dodnes vo svojej firme Goop.

Do roku 2018 sa na osobných podujatiach zúčastnilo viac ako 35-tisíc ľudí a viac ako 16-tisíc sa zapísalo na kurzy a workshopy. Viac ako tisíc prešlo aj koučingovým programom a desiatky tisícov ľudí z celého sveta sa vďaka online lekciám naučilo orgazmicky meditovať. Rok 2018 bol však zlomový.

Bloomberg Businessweek totiž zverejnil rozsiahly článok, v ktorom bývalí členovia hovoria o všetkom, čo im spoločnosť OneTaste vzala. Boli to priatelia a blízki, peniaze, samostatnosť, schopnosť logicky rozmýšľať a v neposlednom rade aj možnosť (niekedy dokonca aj schopnosť) odmietnuť sexuálne aktivity. Hovoria o sexe z donútenia či o manželstvách, ktoré uzavreli v sektárskom delíriu. Báli sa odísť, ale členstvo vo OneTaste ich ničilo.

Odporúčané
Principles of Pleasure na Netflixe bez hanby hovoria o ženskej rozkoši. Tento seriál by si mal pozrieť každý mladý človek Principles of Pleasure na Netflixe bez hanby hovoria o ženskej rozkoši. Tento seriál by si mal pozrieť každý mladý človek 30. marca 2022, 14:30

Orgazmus ako liek

Na úvodných, často bezplatných podujatiach firmy OneTaste prezentovali OM aj priamo pred divákmi. Znamená to, že nejaká žena, niekedy práve Nicole Daedonová, sa pred plným publikom vyzliekla, ľahla si, roztiahla nohy a nechala si 15 minút stimulovať klitoris mužom, s ktorým väčšinou nebola v romantickom vzťahu. „Meditovali“ zvyčajne členovia firmy.

Po skončení ukážky meditácie hovorili obchodní zástupcovia firmy o ďalších podujatiach – už platených –, na ktorých sa môžu ľudia naučiť o OM viac. Aktéri ostávali na pódiu, niekedy o OM hovorila aj samotná Daedonová po tom, čo ju ľuďom (na sebe) ukázala. Na pódiu, ale aj v rozhovoroch pre médiá z nej vyžarovala úplná spokojnosť, ktorá ľudí dokázala opantať. 

Záber z reklamy na OneTaste: okolo Daedonovej sú na zemi nahé ženy, ktoré uspokojujú muži. Praktizujú tým orgazmickú meditáciu.
Záber z reklamy na OneTaste: okolo Daedonovej sú na zemi nahé ženy, ktoré uspokojujú muži. Praktizujú tým orgazmickú meditáciu. Zdroj: Netflix/Orgasm Inc.

Mnohí ľudia sa na aktivitách spoločnosti OneTaste zúčastnili len raz. Niektorí – zvyčajne tí, ktorí si so sebou niesli traumu alebo hlbokú nespokojnosť a hľadali v živote naplnenie – sa však vracali. Po úvodných večeroch začali pre firmu pracovať, často s nejasnými pracovnými zmluvami. Mnohí začali síce na čiastočný úväzok, ale napokon odišli z práce, aby sa spoločnosti OneTaste venovali naplno.

Odporúčané
Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli 23. apríla 2024, 9:30

Podľa dokumentu im však firma netransparentne menila úlohy a tým aj odmeny, neplatila im nadčasy či inak im odopierala zamestnanecké práva. Ak sa ľudia sťažovali, boli za nevďačných a poslali ich orgazmicky meditovať. 

Nicole o orgazme hovorila opakovane ako o lieku. Ak boli ľudia vyčerpaní alebo sa im nechcelo predávať, alebo mali pochybnosti o praktikách v spoločnosti OneTaste, poslala ich meditovať, pretože orgazmus považovala za zdroj energie. Podľa dokumentu na Netflixe dokonca odporúčali zamestnancom mať sex v prípade nezhôd a hádok. Zamestnanci často bývali spolu vo veľkých domoch, spávali vo dvojiciach na jednej posteli, a tak sa kolegovia a kolegyne často stali zároveň spolubývajúcimi a sexuálnymi partnermi.

Daedonová celému svetu zdôrazňovala, že OM je odpoveďou na naplnený a šťastný život. Šéfka firmy OneTaste často hovorila o tom, ako sa na párty zoznámila s mníchom, ktorý jej prvýkrát ukázal, čo OM znamená, a to jej zmenilo život.

Raz za čas musíš vypustiť beštiu

Postupom času, ako sa stávala slávnejšou, začala hovoriť aj o traumách z detstva. Jej otec bol odsúdený za sexuálne zneužívanie detí, hnutie #MeToo sa pomaly rozbiehalo, no Daedonová o sexuálnom násilí hovorila odľahčene. Vraví, že jej otec mal viac dimenzií, než koľko svet dokázal zniesť. Táto rétorika sa preniesla na všetko učenie: ak ich z niečoho nelegálneho začali podozrievať, neprestali s tým, iba to robili v tajnosti, pretože „svet na to nebol pripravený“, ale oni v skutočnosti vedeli, že to je správne. Podobne vnímala aj otcove násilné prejavy.

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

Učenie OneTaste podľa bývalých členov hovorilo, že muži majú v sebe niečo divoké. V dokumente to nazývajú beštiou, ktorú musia muži z času na čas vypustiť. Ženy by to mali prijímať a nebrániť sa. Takýmto spôsobom firma zľahčovala sexuálne násilie a zotierali sa hranice medzi aktivitami so súhlasom a bez neho.

Viacerí vravia, že sa cítili byť pod tlakom a donútili ich k niektorým aktivitám. Jedna respondentka v dokumente dokonca hovorí o sestre, ktorú na objednávku firmy znásilnili náhodne vybraní muži z Tinderu po tom, čo odmietla niektoré aktivity v rámci firmy. Chceli jej tým pomôcť zbaviť sa zábran. Učenie OneTaste často vedenie zneužívalo na manipuláciu: pri sexe, pri peniazoch, pri vyžadovaní poslušnosti.

Napriek týmto praktikám mnohí neodchádzali alebo nedokázali odísť. „Bolo to ako náboženstvo. Orgazmus bol Boh a Nicole bola ako Ježiš či Mohamed,“ povedal pre Bloomberg Hamza Tayeb, bývalý člen spoločnosti OneTaste, ktorého po čase „vysvätili za kňaza orgazmu“. Prebiehalo to počas tzv. magickej školy, päťdňového pobytu s cenou 6 500 dolárov. Zúčastnilo sa na ňom asi sto ľudí, niekoľko členov a členiek vtedy dostalo titul kňazov a kňažiek.

Nicole Daedonová, zakladateľka spoločnosti OneTaste.
Nicole Daedonová, zakladateľka spoločnosti OneTaste. Zdroj: Netflix/Orgasm Inc.

Zmanipulovaní a zadlžení

Niektorí členovia sa však pod vplyvom manipulačných predajných techník, bagatelizovania a emocionálneho nátlaku zadlžili. Peniaze na kurzy a iné aktivity si požičiavali alebo využívali kreditné karty. Vtiahla ich do toho práve Daedonová, jej podmanivá charizma dokázala ľudí prečítať a očariť.

Firma pristupovala manipulatívne k peniazom aj k sexu: ak si napríklad niekto nemohol dovoliť zaplatiť za ďalšiu nadstavbu kurzov, dopomôcť mohol niekto iný. Zvyčajne šlo o dobre zarábajúcich ľudí z technologického odvetvia, ktorí zaplatili vstupné aj za niekoho iného – v nádeji na odplatu.

Odporúčané
Nádherný mužský orgazmus a sexuálna terapia, ktorá pomôže lesbickému páru. Stojí seriál Sex, Love & Goop za tvoj čas? Nádherný mužský orgazmus a sexuálna terapia, ktorá pomôže lesbickému páru. Stojí seriál Sex, Love & Goop za tvoj čas? 22. októbra 2021, 18:30

Podľa skúseností niektorých členov vo firme využívali flirtovanie a sex na to, aby zlákali emocionálne zraniteľných ľudí. Naučili zamestnancov pracovať lacno alebo až zadarmo: pretože to bol prejav vernosti a pretože peniaze boli len prekážkou na ceste za orgazmom.

Z článku Bloomberg vyplýva, že zamestnanci mali sex niekedy aj s klientmi, a to z vypočítavosti.

Koľko stáli kurzy OneTaste v čase, keď vyšiel článok v Bloombergu:
– víkendový kurz: 499 $
– vzdelávací pobyt: 4 000 $
– koučingový program: 12 000 $
– intenzívny program: 16 000 $
– celoročné členstvo (vstup na všetky akcie): 60 000 $

Pýtaš sa, prečo by ľudia tieto peniaze vyhodili na víkend strávený masturbovaním? Mnohí našli vo OneTaste silné putá v podobe priateľstiev aj partnerstiev. Mnohé ženy tu zažili svoj prvý orgazmus, mnohí ľudia sa tu prvýkrát cítili prijatí.

Počiatočný love bombing – bombardovanie prejavmi lásky a náklonnosti ako praktika manipulátorov – viedol takmer až k závislosti. V prípade, že ľudia vyjadrili pochybnosti alebo odmietli zaplatiť za ďalší kurz, chladnokrvne ich od zdroja „lásky“ odrezali. Väčšina sa potom vrátila, pripravená zaplatiť aj za cenu veľkých dlhov, pretože chceli znovu zažiť pocit prijatia.

Daedonová teda našla spôsob, ako zo spočiatku malého startupu vytvoriť zarábajúcu firmu. Tržby spoločnosti sa pohybovali v miliónoch ročne. 

Odporúčané
Jeden by chcel sex stále, tomu druhému to až tak nechýba. Čo s tým? Jeden by chcel sex stále, tomu druhému to až tak nechýba. Čo s tým? 21. novembra 2021, 9:30

Čo hovorí o orgazmickej meditácii veda

Americká neurovedkyňa Nicole Prausová sa vo svojom výskume venovala práve párom praktizujúcim OM, pričom študovala aj mozog muža, ktorý stimuloval ženu, aj mozog ženy, ktorá prežívala stimuláciu.

Podľa doterajších výsledkov má táto forma cvičenia meditácie schopnosť vytvoriť silnejšie puto medzi partnermi. Vo výsledku sa ľudia cítia vzájomne bližšími, pričom tento efekt sa výskumníčke podarilo potvrdiť aj pri dvojiciach, ktoré nie sú v milostnom vzťahu. „Už dlho vieme, že spoločne prežívané pozitívne a vzrušujúce zážitky zvyšujú partnerskú blízkosť, a toto nám prináša dodatočné informácie o komponentoch tých dôležitých skúseností,“ povedala pre PsyPost.

V rozhovore pre televíznu šou Today povedala, že v budúcnosti by lekári mohli sexuálnu stimuláciu dokonca aj predpisovať. Pomôcť by mohla napríklad pri liečbe bolestí. 

Pracovala so 125 pármi, ktoré však už s OM mali skúsenosti. OneTaste totiž podobné výskumy podporuje cez svoju nadáciu. Daedonová bola už od začiatku presvedčená, že OM má reálne zdravotné benefity a zlepšuje kvalitu života, chcela to však dokázať aj vedecky. Na rozsiahlejšie štúdie, na ktorých by sa zúčastnili aj ľudia, ktorí OM predtým nikdy nevyužívali, sa stále čaká.

Kde je Daedonová dnes?

Daedonová v roku 2016 odstúpila z pozície CEO a o rok neskôr predala svoj podiel vo firme iným trom členom spoločnosti OneTaste. Naďalej je však jej súčasťou, hoci firma prešla rebrandingom a dnes sa nazýva The Institute of Om (Inštitút OM, teda orgazmickej meditácie). Daedonová žije v zahraničí a mimo radaru médií. Najala si krízovú manažérku, ktorá jej pomáhala s PR, a podľa dokumentu píše knihu aforizmov inšpirovanú indickou tradíciou. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

V apríli 2022 obvinila britskú BBC z poškodenia mena pre sériu podcastov The Orgasm Cult, v ktorej sa venovali firme OneTaste. FBI o federálnom vyšetrovaní nedala žiadne vyhlásenie, preto nie je jasné, v akom štádiu sa prípad nachádza.

Bývalí študenti OM Netflix zažalovali

Časť bývalých členov spoločnosti OneTaste streamingovú platformu zažalovala v snahe zabrániť zverejneniu dokumentu. Podľa Rolling Stone ide o 14 členov, ktorí tvrdia, že v dokumente tvorcovia zneužívajú odcudzené nahrávky z ich tréningov, čím porušujú ich právo na súkromie a spájajú ich s „údajným“ kriminálnym správaním vo firme.

Jeden z anonymných žalobcov bol súčasťou spoločnosti OneTaste od roku 2013 do roku 2016. Hoci podpísali súhlas s nahrávaním pre budúce školenia vo firme, nesúhlasili s tým, aby sa nahrávky distribuovali verejne. Podľa jeho slov ani samotné skupinové lekcie sa nezačali skôr, než bola zaistená diskrétnosť.

Podľa ich právnika ide o obyčajných ľudí, ktorí sa zúčastnili na súkromných hodinách v presvedčení, že nahrávky ostanú dôverné. „Nikdy nesúhlasili s tým, aby Netflix použil ich fotky, a nechcú v tom [dokumente] byť,“ povedal pre Rolling Stone.

netflix orgasm inc, nicole daedone
Zdroj: Netflix/Orgasm Inc.

Zľahčovanie sexuálneho násilia je realitou aj dnes

Daedonová opakovane zľahčovala znásilnenie a dokonca aj sexuálne zneužívanie detí, za ktoré jej otca odsúdili. V čase jej najväčšej slávy sa hnutie #MeToo ešte len rozbiehalo, no jej slová už vtedy ranili mnoho obetí, ktoré násilie prežili.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Na online fórach sa aj dnes stretávajú prevažne muži, ktorí zľahčujú sexuálne násilie. Radikalizujú sa proti feminizmu, podporujú sa v mizogýnii a tvrdia, že ženy to so svojimi žiadosťami o rovnosť či rešpektovanie súhlasu preháňajú.

Obrovskú komunitu takto zmýšľajúcich ľudí okolo seba vybudoval Andrew Tate, ktorého obdivujú najmä mladí chlapci. Tate prostredníctvom svojich fanúšikov rozširuje názory, ktoré mnohí označujú za stelesnenie toxickej maskulinity a vymývanie mozgov, agresívne sa vyjadruje o ženách a v hlavách mladých mužov formuje ideu „poriadneho chlapa“. Tieto postoje pritom v posledných týždňoch začal na Slovensku aktívne šíriť Filip Sulík na Instagrame. Takéto prejavy môžu podľa odborníčky raz vyústiť aj do sexuálneho násilia.

Domov
Zdieľať
Diskusia