Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Kvalitný slang.
28. októbra 2022, 16:00
Čas čítania 2:17

Vieš, čo znamená pele, gaštany alebo cegečka? Význam slangových slovíčok a to, ako ich využiješ v praxi, ti ukáže Kvalitný slang

Vieš, čo znamená pele, gaštany alebo cegečka? Význam slangových slovíčok a to, ako ich využiješ v praxi, ti ukáže Kvalitný slang
Zdroj: Kvalitný slang
KULTÚRA INSTAGRAM KNIŽNÉ TIPY
Uložiť Uložené

Jazyk súčasnej generácie dokumentuje vymakanými grafikami. Ak si Kvalitný slang doteraz nepoznal, mal by si to zmeniť.

„Bráško, stretol som fess dobrú čajku. Ale potom ma ghostla.“ Mal si problém porozumieť týmto vetám? Pravdepodobne ani nie, no tvoja mamka či dedko by asi tvrdili opak. Slovná zásoba mladých ľudí je naozaj bohatá, sem-tam môže aj tebe spôsobiť zmätok. Čo znamená cegečka či zvar a odkiaľ sa ťahajú gaštany, asi na Googli nenájdeš. 

Kvôli týmto situáciám je tu graficky vymakaný slovník súčasnej generácie Kvalitný slang. Aby si mohol zaflexiť, že to máš všetko zdokumentované, Kvalitný slang onedlho vyjde aj v knižnej podobe. Priblížime ti, ako nápad vznikol a kedy si knižku môžeš kúpiť. 

Myšlienka začala vznikať už pred niekoľkými rokmi

Kvalitný slang sa začal rodiť ešte v prapočiatkoch Facebooku. Pavol Bartoš (@palko.palko) založil fanpage, kde mohli ľudia zdieľať výrazy, ktoré ich bavia. V roku 2018 ich so svojím grafickým skillom oživil na Instagrame. Dal si pauzu, medzičasom dal dokopy tím z Kvalitného slangu a spoločne začali budovať slovenský urban dictionary. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kvalitný Slang (@kvalitnyslang)

Okrem toho, že je vtipný a vizuálne pútavý, má tento projekt spájať ľudí, aby si lepšie rozumeli. Napríklad Bratislavčania s východniarmi, muži so ženami či rodičia s deťmi. „Nesnažíme sa dostať do polohy tvorcov slangu. Možno sa nám občas niečo podarí, no inak to prenechávame väčším hráčom. Sme skôr ako kronikári, zozbieravame veci, takí moderní Pavlovia Dobšinskí,“ vysvetľuje Pavol. 

Inšpirácia na slovíčka a grafiky vraj prichádza odkiaľkoľvek – z osobného života, brainstormingom v tíme alebo scrollovaním na sociálnych sieťach. „Nechcel som, aby to bol len bratislavský slang alebo len rapový, aby sa to skončilo ako zas niečo uzavreté. Chceme to robiť poctivo a naozaj zadefinovať túto dobu pre ďalšie generácie. Tak sa však deje, že tam nájdeš slová, ktoré nemáš rád alebo ktoré sa podľa teba nepoužívajú. To je však pointa, obohatiť sa navzájom,“ priblížil Pavol.

Aby získali čo najširší pohľad na slovenský slang, tím tvorí mix kreatívcov. Jeho súčasťou je Marián Psár (@mlady.marian), ktorý je z východu, a Valéria Frázová (@fralaa), ktorá má pod palcom taký ženský pohľad na slang. Keďže chytľavé grafiky sú výplodom ľudskej fantázie, do slangového slovníka vizuálne prispievajú aj grafici Marek Ciesarík (@markdizajn) a Tomáš Ondrášek (@tomas.ondrášek). Manažment má na starosti Viktor Blaha (@viktoranalogom).

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kvalitný Slang (@kvalitnyslang)

Okrem užšieho tímu ruku k dielu priložili aj iní ľudia, aby slovná databáza bola lepšie zmapovaná. Featy dali napríklad @wugabo, @hugo_hypetrain, @joe_trendy, @zulaboyy, @haftomas_waterperson a postupne aj ďalší.

Produkciu zastrešuje Viktorova a Pavlova agentúra Bless Studio, ktorá vydáva značku Bratiska. Vedel si, že printy Bratisky sa vypredali za sedem minút a ich tričká mala na tlačovke aj naša prezidentka? Viac detailov o Bratiske sa dozvieš v našom rozhovore

Ako bude vyzerať?

Knižku si môžeš objednať v rámci crowdfundingu na donio.sk/kvalitnyslang. Na tvoju poličky môže pribudnúť už začiatkom decembra a určite sa stihne dostať pod vianočný stromček. Okrem knihy sa dajú objednať aj limitované a podpísané grafiky formátu A3 z niektorých slov, na začiatok budú dostupné tri. 

objednaj si knižku
Kvalitný slang
Zdroj: Kvalitný slang

Knižka má na zadnej strane skrytý detail, malú jednotku. Ak bude mať úspech, tvorcovia naznačili, že možno príde aj pokračovanie. „V knihe budú grafiky spolu s definíciami a použitiami. Uvidíš aj tie, čo sú už dropnuté na insta, ale aj kopu ďalších. Máme k nej aj fantastické promo video s vysamplovanou pesničkou Tri slová do newschool beatu od rapového producenta MJAY beatz. Ďakujem aj majiteľom práv na hudbu, že nám použitie povolili,“ dodáva Pavol. S vydaním knihy sa rovnako spustí aj web slang.sk. Zatiaľ je prezentačný, no v budúcnosti plánujú vytvoriť niečo ako slovenský urban dictionary, kde by mohol byť tvorcom a prispievateľom každý.

Kvalitný slangKvalitný slangKvalitný slangKvalitný slang
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia