Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2022, 15:30
Čas čítania 2:51
Dominik Vetrák

3. časť House of the Dragon: akú chorobu má Crabfeeder, ktorá nová postava letela na drakovi a v čom epizóda nedávala zmysel?

FILMY A SERIÁLY HBO MAX HBO SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON
Uložiť Uložené

3. časť seriálu House of the Dragon dokázala, že seriál je aj naďalej úžasný.

V článku nájdeš spoilery k prvým trom epizódam House of the Dragon

HBO Max odvysielalo zo seriálu House of the Dragon už tri epizódy. S každou ďalšou časťou sa naň „namotávame“ viac. Bavia nás dialógy, tiché scény, súboje či výber prostredí, v ktorých sa dej odohráva, aj keď je to často len územie mesta King’s Landing. Silnou zbraňou seriálu sú herci, ktorí podávajú vynikajúce výkony, či už ide o Paddyho Considinea (Viserys), Matta Smitha (Daemon), Milly Alcock (Rhaenyra), či Rhysa Ifansa (Otto Hightower).

Aj v tretej časti sme boli svedkami úžasných a zábavných scén, obzvlášť s mladou Rhaenyrou. Vzhľadom na to, že ďalšie epizódy seriálu nám ukážu staršie verzie týchto postáv a Rhaenyru budú hrať Emma D’Arcy (Emma preferujú zámeno oni), začíname byť smutní, že sa rozlúčime s herečkou Milly Alcock, ktorá si pre seba kradne každú scénu, v ktorej sa nachádza.

Odporúčané
Rings of Power ťa ohúri vizuálom, no príliš pomalé tempo ťa nepríjemne vráti do reality – nie je to žiaden Pán prsteňov Rings of Power ťa ohúri vizuálom, no príliš pomalé tempo ťa nepríjemne vráti do reality – nie je to žiaden Pán prsteňov 2. septembra 2022, 13:30

Zaujímavé bolo sledovať aj Crabfeedera. Celým menom sa volá Craghas Drahar a je admirál Myru. Myr je jedným z troch slobodných miest, ktoré tvoria Triarchy – spojenie troch miest z Essosu – Myr, Lys a Tyrosh.

Toto spojenie sa stará o ostrovy Stepstones, ktoré sú kľúčovým miestom na obchodnej trase pre celý Westeros. Velaryonovci budú bez Stepstones značne oslabení, a tak sa pustia do vojny s Crabfeederom aj napriek tomu, že im na to kráľ Viserys nedá povolenie.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Prečo však Crabfeeder provokuje Velaryonovcov? Podporujú ho slobodné mestá z Essosu (krajina na opačnej strane mora oproti Westerosu), ktoré túžia po oslabení Westerosu. Crabfeeder začne zabíjať pirátov, no očividne mu je jedno, či pritom zlikviduje aj iné lode. Lord Corlys Velaryon totiž v druhej časti oznámil kráľovi, že Crabfeeder potopil aj jednu jeho loď.

Daemon verzus Crabfeeder

Okrem toho si za prejazd lodí cez Stepstones pýta obrovské dane, čo značne oslabuje financie rodu Velaryonovcov. Crabfeeder si môže dovoliť súboj s kráľovskou korunou. Trpí totiž chorobou zvanou greyscales, ktorú si zrejme pamätáš z Game of Thrones. Trpeli ňou Jorah Mormont či Stannisova dcéra Shireen. Jeho osud je viac-menej spečatený a smrti by sa aj tak nevyhol. 

Rovnako ako v knihe, aj v seriáli ho zabije Daemon, aj keď trochu iným spôsobom. V seriáli ho pretne na polovicu, zatiaľ čo v knihe mu odtne hlavu. Ešte predtým však Daemon takmer prišiel o život, no scenáristi seriálu boli proti. Z vizuálneho hľadiska bola bojová scéna z konca tretej epizódy veľmi podarená, ale chýbala jej logika.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Logické nezrovnalosti v scenári špatia inak úžasnú epizódu

Crabfeeder z nejakého dôvodu poslal do boja proti zranenému Daemonovi stovky svojich bojovníkov, aj keď bolo nad slnko jasnejšie, že je to pasca a že na oblohe číhajú draky. Je možné, že Crabfeederovi bojovníci už po rokoch bojovania a žitia v jaskyniach stratili trpezlivosť a chceli využiť šancu zabiť Daemona a ukončiť tak vojnu.

Bez širšieho kontextu však daná scéna vyzerala nezmyselne. Stačilo by pritom ukázať, že mestá z Essosu či kráľovstvo Dorne vypísali na Daemonovu hlavu bohatú odmenu. V tom prípade by bola unáhlenosť Crabfeederových bojovníkov pochopiteľná. 

I keď to bolo nenápadné, v tretej epizóde nám Daemon vykreslil svoj charakter bez akýchkoľvek slov. Ukázal, že pohŕda svojím bratom a jeho mocou. Radšej než by počkal na posily, ktoré mu Viserys poslal, sa Daemon rozhodol okamžite ísť na bojisko a spoľahnúť sa na samovražedný plán, ktorý vôbec nemusel vyjsť. Chcel svetu, sebe a aj bratovi dokázať, že jeho pomoc nepotrebuje. Tentoraz mu to vyšlo, ale nabudúce za to môže draho zaplatiť. 

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Našťastie mal pomoc ďalšieho jazdca na drakovi. Išlo o Laenora Velaryona (Theo Nate), ktorý je takzvaný dragon rider. Laenor nie je čistokrvný Targaryen, je to syn Corlysa Velaryona a Rhaenys Targaryenovej (Viserysova sesternica a vnučka Jaehaerysa Targaryena). Obaja jeho rodičia sú potomkami z Valyrie, takže má všetky predpoklady na to, aby mohol jazdiť na drakoch bez toho, aby ho zožrali.

Jeho drak sa volá Seasmoke, a ako si mohol vidieť na konci epizódy, na bojisku dokáže urobiť obrovský rozdiel. Postavu si možno nespoznal ani napriek tomu, že sa objavila už v prvej časti (Laenor sedel na turnaji rytierov hneď vedľa svojej sestry Leany, ktorú chcel Corlys vydať za kráľa Viserysa). Odvtedy však v deji uplynulo viac ako tri roky, takže ho hrá iný herec. 

House of the Dragon
Zdroj: HBO
Anketa:
Koho si podľa teba Rhaenyra vezme za muža?
Nikoho.
Bude lesba.
Jasona Lannistera.
Svojho brata.
Leanora Velaryona.
Nikoho.
16 %
212 Hlasov
Bude lesba.
12 %
158 Hlasov
Jasona Lannistera.
4 %
50 Hlasov
Svojho brata.
21 %
278 Hlasov
Leanora Velaryona.
48 %
650 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia