Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2024, 12:30
Čas čítania 5:38
Denisa Šútorová

Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku

Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku
Zdroj: Unsplash/Zach Dyson
ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

„Niektorí jej píšu básne, no nájdu sa aj takí, ktorí ďakujú, že ich inšpirovala či pomohla v ťažkých chvíľach. Iní jej navrhujú manželstvo,“ uvádza portál Amazing Museum News.

Na to, aby si slávne obrazy poznal, nemusíš byť milovníkom umenia či histórie. Ich príbehy si už isto v živote počul. Umelci, ktorí ich pred stáročiami vytvorili, sú dnes považovaní za géniov, pričom svojho času mnohí nemali ani na jedlo. Máme na mysli mená ako Picasso či da Vinci.

Niektoré tajomstvá, ktoré pretvorili do svojich diel, zostávajú dodnes skryté. My sme sa pokúsili odhaliť 5 z nich. Napríklad, čo sa skrýva za úsmevom Mony Lisy alebo či je pravda, že Picassov obraz išiel ku dnu spolu s Titanicom.

V Refresheri pre teba radi zbierame zaujímavosti z umeleckého sveta. Len nedávno sme ti priniesli napríklad článok o skutočných ľuďoch, ktorí inšpirovali Disneyho postavy. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov podporíš, ak sa staneš členom klubu REFRESHER+. Všetky články si okrem toho prečítaš bez obmedzení.

1. Mona Lisa dostáva ľúbostné listy, v Louvri má vlastnú schránku

Renomovaní znalci sa zhodujú, že práve tajomná Mona Lisa umelca Leonarda da Vinci je najznámejším obrazom umeleckej tvorby. 

Po tom, ako prešla rukami francúzskych kráľov (a ocitla sa aj v Napoleonovej spálni), je od roku 1804 jej stálym domov múzeum Louvre v Paríži. Ročne ju navštívi približne 10 miliónov turistov. Podľa zamestnancov múzea totiž niekedy láska k Mone Lise siaha až do extrémov. Mnohí fanúšikovia jej vraj zasielajú ľúbostné listy, kvety, ale aj poéziu. V Louvri jej tak na netradičné odkazy zriadili vlastnú schránku. 

K záhade úsmevu Mony Lisy prispela aj špeciálna maliarska technika nazvaná sfumato, ktorá spočíva v mimoriadne jemnom prechode medzi farbami a tónmi, čím vzniká dojem rozmazanosti a mäkkosti. Leonardo da Vinci ju využil predovšetkým v oblastiach okolo úst a očí, ale takisto ňou zaistil, že pozadie na obraze sa stráca v diaľke.
K záhade úsmevu Mony Lisy prispela aj špeciálna maliarska technika nazvaná sfumato, ktorá spočíva v mimoriadne jemnom prechode medzi farbami a tónmi, čím vzniká dojem rozmazanosti a mäkkosti. Leonardo da Vinci ju využil predovšetkým v oblastiach okolo úst a očí, ale takisto ňou zaistil, že pozadie na obraze sa stráca v diaľke. Zdroj: Youtube/Great Art Explained


„Niektorí jej píšu básne, no nájdu sa aj takí, ktorí ďakujú, že ich inšpirovala či pomohla v ťažkých chvíľach. Iní jej navrhujú manželstvo,“ 
uvádza portál Amazing Museum News.

Odporúčané
Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? 23. apríla 2024, 9:00

K statusu svetovej ikony jej nepochybne pomohli aj milióny reprodukcií, ale aj málo známe tajomstvo identity ženy, ktorá je na obraze. Najmä jej záhadný úsmev. Aké symboly doň da Vinci skryl pred stovkami rokov?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120340 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto bola v skutočnosti Mona Lisa.
  • Aké tajomstvo skrýva da Vinciho Posledná večera.
  • Ktorý slávny Picassov obraz sa údajne potopil na Titanicu.
  • Prečo Vincent van Gogh šokoval vedcov z NASA a aký úkaz zachytil v jednom zo svojich diel.
Domov
Zdieľať
Diskusia