Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 8:42
Lukáš Čelka

Počas búrky blúdime najstrašidelnejším miestom v Čechách: uprostred noci sa lesom Bor ozýval organ a démonický spev

Počas búrky blúdime najstrašidelnejším miestom v Čechách: uprostred noci sa lesom Bor ozýval organ a démonický spev
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
REFRESHER PARANORMÁLNE JAVY STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Každý les je v noci desivý, Branišovský niekoľkonásobne viac.

Je asi šesť hodín večer, keď sa vo vychýrenom českobudějovickom hoteli Praha rozzvoní pevná linka. Naliehavý hovor zodvihne podráždená recepčná a z plných pľúc zavolá na hostí, ktorým je adresovaný. „Tieto moderné technológie sú dielom samotného satana,“ zašomre si popod nos.

Staršiu paniu ešte starších zvykov nepresvedčil ani fakt, že inžinieri vďaka telefónu len pred pár mesiacmi dokázali spojiť New York s Londýnom. Ľudský hlas preniesli v reálnom čase cez nekonečný Atlantický oceán presne 7. januára 1927.

Keďže sa hostia z izby neozývajú ani po niekoľkých ohláseniach, recepčná zavesí s tým, že ich o hovore bude informovať, keď sa vrátia do hotela. „Ráno odišli do lesa Bor, už by sa mali každú chvíľu vrátiť. Dnes sa už nikam nechystám, tak ich zastavím, keď dorazia,“ upokojí volajúceho.

Legendami opradený les Bor.
Legendami opradený les Bor. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Čas rýchlo plynie a recepčná si pri ostatných povinnostiach ani neuvedomí, že hotel už bude zamykať svoje brány, pritom mladého párika niet. Na hovor si spomenie až na druhý deň ráno, keď hotel nečakane navštívi policajná stráž. Oznámi jej, že v lese našli obesenú dvojicu mladíkov. Domnienky strážnikov, že ide o telá hotelových hostí, recepčná len potvrdí.

Neprejde ani mesiac od udalosti a polícia musí riešiť ďalšiu samovraždu. Miesto činu však zostáva rovnaké. Nebohé telo opäť visí z konára toho istého gigantického stromu. Vznáša sa niekoľko metrov nad zemou a v dôsledku silného vetra sa pohybuje zo strany na stranu ako kyvadlo.

Záhadné úmrtia sa veľmi rýchlo stanú najdiskutovanejšou témou v českobudějovických šenkoch. Pamätníci, ktorí sa lesu radšej celý život vyhýbajú, spomínajú, že ich pred ním varovali ešte ich otcovia. „Tento les je štyristo rokov starý. Bol obklopený močiarmi, ktoré vzali mnoho, príliš mnoho mladých životov. Duše mŕtvych sa chcú pomstiť,“ varuje pred lesom starší muž a objedná ďalšiu „rundu“ pre celý stôl.

Močiare sa v lese nachádzajú dodnes.
Močiare sa v lese nachádzajú dodnes. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Ozve sa iný spolusediaci, ktorý spomína vysokú čiernu postavu v plášti a klobúku – strážcu zla v Branišovskom lese. „Raz som tam bol a videl som ho. Vznášal sa a jeho červené oči svietili na desiatky metrov. Zrazu sa zjavil priamo predo mnou. Mal mŕtvolne bielu tvár a len náznak úst. Aj keď nevydal ani hlások, cítil som, že mi radí, aby som ušiel. Keby som tak nespravil, možno tiež visím,“ zasmeje sa a odpije si z prečapovaného krígľa.

Muži potúžení alkoholom sa rozhodnú problém vyriešiť, a tak sa za čiernej noci vydajú do lesa, aby osudnú vetvu zo stromu odrezali. Keď ju však jeden z nich začne píliť, náhle mu ochrnie ruka. Hlavou sa mu ženú hlasy, ktoré ho nútia vzdať sa života. Vďaka podpore krčmových kamarátov im však odolá a spoločne strom zrúbu a spália. Tragédie v Bore však pokračujú a hlas, ktorý návštevníkov lesa núti spáchať samovraždu, neutícha.

Pokiaľ mávaš samovražedné myšlienky alebo sa ti s týmto problémom niekto z tvojho okolia zveril, nasmeruj ho na anonymnú a bezplatnú Krízovú linku pomoci na čísle 0800 500 333 alebo Linku dôvery Nezábudka na čísle 0800 800 566. Ak máš menej ako 18 rokov, volaj na Linku detskej istoty na číslo 116 111.

Posledná desivá smrť sa podľa ďalších miestnych legiend v lese odohrala na konci dvadsiateho storočia, keď sa medzi sebou údajne postrieľali štyria vojaci počas výcviku. Traja zomreli na mieste, pričom jediný preživší tvrdil, že sa jeho kolega premenil na zvláštnu bytosť. Žiaľ, táto udalosť sa vo vojenských archívoch nespomína, i keď je pravdou, že v Bore kedysi sídlil muničný sklad.

Keďže je Branišovský les považovaný za najdesivejšie miesto u našich českých susedov, rozhodli sme sa, že si jeho temnú silu vyskúšame na vlastnej koži a overíme si tak pravdivosť vyššie spomínaných miestnych legiend.

Ešte predtým než sa doň s nami vydáš a budeme spoločne blúdiť jeho temnými zákutiami, radi by sme ti pripomenuli, že cestovať na tajuplné miesta môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše desivé dobrodružstvá páčia, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+.

Malá hranica, veľká zmena

Odbilo šesť hodín večer, keď naša posádka doráža po nekonečnej ceste do metropoly Juhočeského kraja. Len čo zaparkujeme v cieli – pred legendami opradeným lesom –, prekvapí nás, že hneď vedľa neho stojí frekventované sídlisko.

Branišovský les sa nachádza len kúsok od sídliska.
Branišovský les sa nachádza len kúsok od sídliska. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Keď vystúpime z auta, stretávame niekoľko psičkárov a ľudí vracajúcich sa z práce do panelákov. Aj keď sa na nás niektorí z nich uprene zadívajú, vôbec ich neprekvapí auto so slovenskou poznávacou značkou. Z reakcií domácich, ako i z množstva publikácií o lesoparku v ich susedstve sa domnievame, že sú na zvedavých dobrodruhov zvyknutí. Predsa len, ide o údajne najdesivejší les v Česku.

Po krátkom uvážení sa rozhodneme, že si park prezrieme ešte počas svetla, aby sme v noci neblúdili bezcieľne a vedeli sa v ňom aspoň približne orientovať. Vstup do prvej – riedkej časti lesa sa nachádza len niekoľko metrov od betónovej džungle.

Len čo prejdeme na lesnú cestičku, natrafíme na bežca režúceho si park pozvoľným tempom. Napriek tomu, že na sídlisku bolo pomerne svetlo, medzi stromami je väčšia temnota. Tentoraz však za to nemôžu len ich koruny, ale aj mračná, ktoré sa zbiehajú nad mestom.

Pomník padlým vojakom.
Pomník padlým vojakom. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Po pár metroch pomalej chôdze narazíme na pomník venovaný obetiam druhej svetovej vojny. Z oblakov sa pomaly začnú vylievať studené kvapky vody, ktoré dopadajú na žulový pamätník. Slabý dážď nás však nedokáže odradiť, a tak pokračujeme v pochôdzke ďalej. Zaujímavé je, že hoci sme len kúsok od sídliska, úplne stratíme pocit, že sme blízko civilizácie.

Branišovský les.
Branišovský les. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Vychodená cestička nás z pomerne riedkej húštiny vyvedie na úzku asfaltovú cestu lemujúcu celý majestátny les. Pre mnohé odbočky, rázcestia a majestátne ihličnany nám pripadá ako nekonečný labyrint. Labyrint, v ktorom sa v noci stratiť nechceš. Orientovať sa v šere nám pomáhajú záchytné body ako drevené lavičky či odpadkami zahltené altánky.

Orientujeme sa podľa záchytných bodov.
Orientujeme sa podľa záchytných bodov. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Po zhruba hodine kráčania máme preskúmané všetky turistické chodníky, a keďže dážď stále silnie, rozhodneme sa vrátiť do auta s tým, že sa sem vrátime v noci. Cestou späť sa už však „vykašleme“ na oficiálne chodníky a namierime si to krížom cez les.

Brodíme sa pralesom

Mimo vychodených trás nám lesopark pripadá ešte väčší a tajomnejší. Ožíva s pokročilou hodinou a zvuky z jeho hlbín sú hlasnejšie. Odumreté konáre najvyšších stromov láme vietor a podchvíľou nás vydesí praskanie suchého dreva.

Blúdenie smerom k autu nás dovedie na malú čistinku, kde narazíme na kríž pevne vsadený do zeme. „Určite tu zomrel nejaký domáci miláčik,“ poznamenám, keď si všimnem, že na dreve je upevnená psia hračka. Natrafiť na kríž uprostred lesa nie je nič príjemné, aj keď vieš, že sa pod ním nenachádzajú pozostatky človeka, a tak rýchlym krokom opúšťame toto pietne miesto.

V lese nachádzame kríž.
V lese nachádzame kríž. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Mierne dezorientovaní zbadáme obďaleč vyhasnuté táborisko, kam sa pravdepodobne chodí odreagovať miestna mládež. Stromy v jeho okolí tvoria len riedky porast, a tak „svieti“ na desiatky metrov.

Hneď ako k nemu dorazíme, prebehne nám po chrbte mráz. V tejto časti lesa máme nezvyčajne nepríjemný pocit. Okolo stolov sa na zemi povaľujú rozbité sklenené fľaše od alkoholu a iné odpadky. Medzi nimi aj premočená kartónová krabica s čiernobielymi fotkami a nápisom Nezabudneme.

Premočený obrázok.
Premočený obrázok. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Keď zdvihneme oči dovtedy upreté k zemi, všimneme si, že sa pred nami nachádza strom olemovaný kahancami a vencami. Z jednej z dekorácií sa dozvedáme, že na tomto mieste poslednýkrát vydýchla len dvadsaťsedemročná Jitka. Nejde pritom o dávnu tragédiu, podľa symbolického pomníka prišla o život vo februári tohto roka.

Pamätník ukrytý v lese.
Pamätník ukrytý v lese. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Fakt, že sa pod stromom v najdesivejšom lese v Česku nachádza čerstvý pomník dievčaťa, nás viac než znepokojí. O lese sa tradujú rôzne legendy, skoro všetky sú však zasadené do dávnej minulosti.

Záhadou je pre nás aj to, akým spôsobom dievča o život prišlo. V miestnych správach o jeho smrti nebola ani zmienka, a keďže je pomník opretý o strom – o strom lesa spájaného s legendami o obesencoch a hlase nútiacom ľudí k samovražde –, môžeme predpokladať najhoršie.

Les má svoju atmosféru aj cez deň.
Les má svoju atmosféru aj cez deň. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Hoci vonku je stále šero, z oblohy k nám prúdi dostatok svetla, atmosféra lesa sa nám vrýva pod kožu. Desí nás. Ani jedna z výprav, ktoré sme absolvovali, sa nespájala s takou čerstvou smrťou.

Keďže máme pred sebou ešte celú noc, nič si nechceme pripúšťať a k autu sa vrátime najrýchlejšou cestou. Popŕchanie sa mení na prudký dážď. Leje.

V našich pätách

Je zhruba desať hodín večer, keď odchádzame z bezpečia suchého auta. Hoci sme dúfali, že dážď prečkáme, budeme mu musieť čeliť. Podľa najnovších predpovedí počasia má totiž pršať až do rána. Vyzbrojení pršiplášťami a baterkami sme rozhodnutí vrátiť sa do lesa.

Les za tmy.
Les za tmy. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Už len pomerne riedka húština je v neskorej večernej hodine nepríjemne desivá. Pokrútené konáre stromov nám vo svetle baterky pripomínajú gigantické ruky démonov, ktoré sa za nami snažia načiahnuť. Ich pohyb spôsobený divokým vetrom sprevádza nechutný praskot. Znie ako lámanie kostí.

Keďže sme obklopení čiernočiernou tmou, to, že sa ocitáme na rázcestí, si uvedomíme len vďaka konečne pevnej pôde pod nohami. Šmykľavé a lepkavé blato vystrieda asfalt a nízke listnaté stromy obrovské ihličnany. O tom, že sme už v hlbšom lese mimo územia mesta, nás presviedča aj chlad vanúci z premočenej prírody.

Bez baterky nevidíme ani na krok.
Bez baterky nevidíme ani na krok. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

S každým krokom sa v nás stupňuje napätie, keďže sa ocitáme čoraz ďalej od civilizácie. Zrazu sa zablýska a lesom sa ozve ozrutný hrom, ktorý nás na chvíľu ohluší. Je búrka. Presne nad nami. Vždy keď lesnú cestičku pretne oslepujúce svetlo, máme obavy, že sa pred nami vynorí postava z neslávnych legiend o Bore. Nevieme, čím to je, ale máme pocit, akoby nás niekto sledoval.

Čas letí prirýchlo. Nechce sa nám ani veriť, že lesom už kráčame takmer dve hodiny. Zafúľaní a premočení do poslednej nitky niekoľkokrát zablúdime, až stratíme pojem, v ktorej časti lesa sa nachádzame.

Aj uprostred noci sa orientujeme podľa záchytných bodov.
Aj uprostred noci sa orientujeme podľa záchytných bodov. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Svoju spoločnosť nechám čakať na rázcestí a vyberiem sa skontrolovať, či ideme správne. Len čo sa od nej vzdialim na desať metrov a ocitnem sa v tme sám, začujem hlboké dýchanie. Nádych. Chrapľavý výdych. Akoby niekto alebo niečo stálo tesne predo mnou. Cesta je však prázdna. Rozbúši sa mi srdce a miesto toho, aby som utiekol naspäť na rázcestie, zostávam paralyzovaný. Z úzkosti ma vytrhnú len kroky a hlasný krik mojej spoločníčky: „Čo, musíme sa otočiť?“ „Nie,“ odpoviem potichu a rozhodnem sa prejsť skrz zdroj zvuku.

Opatrne prejdem asi tri kroky a otočím sa s baterkou, aby som sa ešte raz presvedčil, že za mnou naozaj nikto nie je. Okrem neutíchajúceho dažďa, praskania stromov a hromov ozývajúcich sa celým lesom nepočujem nič. Uši režúci zvuk „dychu“ sa vyparil. „Asi sa mi to len zdalo. Les v noci je plný rôznych zvukov,“ pomyslím si a chcem na tieto nepríjemné momenty zabudnúť. Aspoň do rána.

Orchester diabla

Odbilo zhruba pol jednej v noci, keď uvážime, že je načase vrátiť sa do auta. Vodu z topánok by sme mohli vylievať a oblečenie nám pred dažďom neochránili ani pršiplášte. Intuitívne sa vydávame naspäť, pričom netušíme, či kráčame správne.

Vydesení šliapeme niekoľko minút, keď v diaľke spozorujeme malé svetielka. Pomaly a bezpečne sa k nim približujeme. Keď sme dostatočne blízko, zisťujeme, že sa nachádzame pri táborisku, ktoré sme preskúmali ešte večer.

Najtemnejšie miesto lesa.
Najtemnejšie miesto lesa. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Svetielka blikajú z provizórneho pamätníka pre Jitku. „Niekto tu musel v noci byť a zapáliť to,“ poznamenám. „Nečudujem sa, je to veľmi čerstvé...“ dodá moja spoločnosť. Obaja máme pocit, že by sme tu nemali byť. Celým telom nám rezonujú omnoho horšie pocity než vo zvyšku lesa, kde nám takisto nebolo najpríjemnejšie. Ak by sme mali povedať, kde v lese sme najintenzívnejšie cítili neznámu energiu, tak to bolo tu. Posadíme sa preto na jednu z lavičiek, aby sme ju čo najviac navnímali.

 „Možno je to len naša psychika. Vieme, že sa tu niečo nedávno stalo, tak...“ snažím sa byť racionálny, keď za mojím chrbtom začne hrať hudba. Započúvam sa a zježia sa mi všetky chlpy na tele. Počujem hlasný chór skupiny ľudí a organ. Nepríjemná symfónia ozývajúca sa lesom znie, akoby ju spieval nejaký kult posadnutých ľudí len niekoľko metrov od nás. Mierim všade vôkol seba baterkou, pričom sa mi nechce veriť, že nikoho nevidím.

Hoci svietime do diaľky, nikoho nevidíme.
Hoci svietime do diaľky, nikoho nevidíme. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Hudba každou sekundou hlasnie. Začínam sa chvieť. Postavím sa a nervózne sa ešte detailnejšie obzerám. Čisto. „Šibe nám?“ vydesene sa na mňa pozrie moja spoločnosť a vyskočí z lavičky.

V momente, keď vstane z premočeného dreva, hlasy dospievajú a organ stíchne. Nehybne stojíme a obzeráme sa v napätí, že ak je v blízkosti kostol a z nejakého dôvodu sa v ňom práve koná polnočná omša, nasledovať bude ďalší spev. Je ticho. Symfónia ako z najhoršieho hororu začala hrať presne, keď sme stáli pri pomníku nebohej dievčiny, a skončila sa, keď sme sa chystali vziať nohy na plecia.

Predchádzajúce udalosti nás tak aj donútia urobiť. Rýchlym krokom sa presúvame z hlbokého lesa do húštiny pri panelákovej džungli, keď z blízkosti pamätníka začujeme mužské „ehm“. V tomto momente nemáme na čo čakať a mizneme do tmy za svetlom bytoviek.

Žiadna omša

O pár minút sú tri hodiny v noci, keď dorazíme premočení a spotení do auta. Keďže vonku stále zúri búrka, okná nechávame zavreté. V aute je po horúcom letnom dni teplo ako v pekle. Potím sa tak, že nedokážem zaspať. Začnem preto na mape vyhľadávať, odkiaľ zvuk mohol potencionálne ísť. Odnikiaľ.

Zdroj zvuku si doteraz nedokážeme vysvetliť.
Zdroj zvuku si doteraz nedokážeme vysvetliť. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Stačí mi pár ťukov na dotykovom displeji mobilu, aby som zistil, že v okolí sa žiaden kostol nenachádza. Ani rodinný dom a ani kaplnka. Len les. Opustený les. „Tieto moderné technológie sú dielom samotného satana,“ zašomrem si popod nos s tým, že túto informáciu by som sa radšej nedozvedel, keďže musím do rána prečkať v jeho blízkosti.

Anketa:
Odvážil by si sa ísť do Branišovského lesa v noci aj ty?
Áno.
Nie.
Áno.
34 %
Nie.
66 %
Domov
Zdieľať
Diskusia