Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2022, 12:30
Čas čítania 6:05
Ivan Koribanič

ROZHOVOR: Život v Londýne je super, no na párty, sladkosti či pizzu môžem zabudnúť, hovorí futbalista Marek Rodák, brankár Fulhamu

ROZHOVOR: Život v Londýne je super, no na párty, sladkosti či pizzu môžem zabudnúť, hovorí futbalista Marek Rodák, brankár Fulhamu
Zdroj: Getty Images/Alex Broadway-Stringer
ŠPORT ANGLICKO FULHAM FUTBAL MAREK RODÁK PREMIER LEAGUE SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Marek Rodák je jedným z dvoch Slovákov, ktorých môžeme vidieť v anglickej Premier League. S košickým rodákom sme sa porozprávali, ako sa mladý hráč v jeho veku vyrovnáva s kariérnou frustráciou, nedostatkom sladkostí aj dianím v reprezentácii.

Marek Rodák je rodený Košičan, ktorý pôsobí od roku 2013 v anglickom Fulhame, kam prestúpil z VSS Košice. Odvtedy absolvoval tri hosťovania. Postupne to bol Welling, Accrington a ako posledný Rotherham. Vo Fulhame si vyskúšal dva extrémy – bol hviezdou, vďaka ktorej sa Fulham tešil z postupu do Premier League, ale aj hráčom, ktorého za jeho kvalitné výkony posadili na lavičku, a do klubu priviedli „kvalitnejšieho“ brankára.

S Marekom Rodákom sme sa porozprávali o tom, ako vyzerá život v Anglicku, ako vníma svoje postavenie v klube, čo hovorí na súčasný stav v slovenskej reprezentácii, ale aj o tom, čo robí vo voľnom čase. Ak sa ti článok bude páčiť a chceš podporiť kvalitnú tvorbu, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Získaš tak neobmedzený prístup k prémiovému obsahu, ale aj množstvo ďalších výhod.

Vo Fulhame ste od roku 2013. Absolvovali ste množstvo hosťovaní. Ako ste to vnímali vy, keď ste si pomaly každý rok „balili kufre“ niekam inam?

Tak hlavne to je pre mladého brankára – dostať šancu vo Fulhame. Tak to funguje, že chlapci chodia na hosťovanie do tretej alebo štvrtej ligy, Fulham hral vtedy druhú alebo tretiu ligu. Za Anglicko môžem povedať, že v nižšej lige si ako hráč spravím meno a že je potom jednoduchšie uchytiť sa v materskom klube.

Jednotkou ste sa stali pred tromi rokmi, vtedy ešte v Championship. Boli ste mladý, 22-ročný. Čo to pre vás znamenalo? Ako ste sa s takou zodpovednosťou popasovali?

Bol to splnený cieľ. Ja som tu bol od pätnástich rokov a stále som sa chcel dostať do áčka a chytať. Ďalší cieľ bol postúpiť do Premier League a následne chytať aj tam, čo sa, až na to chytanie, podarilo. Ale bol to určite dobrý pocit a zadosťučinenie, že som chlapec z Košíc, ktorému sa podarilo prepracovať až do Anglicka.

Marek Rodák, futbal, Slovensko
Zdroj: Getty Images/Alex Broadway-Stringer

V sezóne 2019/2020 ste vychytali Fulhamu postup z Championship do najvyššej britskej Premier League. Hneď nato vás stiahli na striedačku a do klubu pozvali brankára Alphonsa Areolu. Ako ste to vtedy vnímali?

Myslel som si a aj moje okolie mi tvrdilo, že by som mal chytať, že si to zaslúžim. Bol som však mladý a tréner mi povedal, že chce, aby som sa počas sezóny od Areolu niečo priučil a pričuchol si k veľkému futbalu. On bol totiž skúsený, veď chytal za Real Madrid a PSG.

Kto vám z okolia hovoril, že si zaslúžite chytať v Premier League práve vy?

Či už funkcionári klubu, ale aj ľudia mimo futbalu. Pretože to sa nerobí, ak si hráč vybojuje postup a má formu, ako napríklad ja, čo som chytal pravidelne. Ale to je futbal a biznis. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118391 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Marek Rodák spätne hodnotí spoluprácu s brankárom Areolom.
  • Ako na jeho situáciu reagovali iné kluby.
  • Čo by spravil v prípade, ak by sa klub rozhodol priviesť ďalšieho brankára.
  • Ako vyzerá život Mareka Rodáka mimo futbalu.
  • Ako vníma vyhodenie Štefana Tarkoviča z postu reprezentačného trénera.
  • Čo vraví Marek Rodák na svoje reprezentačné výkony.
Domov
Zdieľať
Diskusia