Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2022, 20:11
Čas čítania 0:53
Daniel Mikolášik TASR

Rodiny pomoc dostanú aj v prípade, že Ústavný súd prezidentke vyhovie, tvrdí Eduard Heger. Vraj nájdu inú cestu

POLITIKA EDUARD HEGER IGOR MATOVIČ INFLÁCIA SPRÁVY Z DOMOVA SÚDY VLÁDA EDUARDA HEGERA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Premiér rešpektuje prezidentkino rozhodnutie dať protiinflačný balík na Ústavný súd. Rodiny ubezpečil, že pomoc dostanú v každom prípade.

Premiér Eduard Heger na Facebooku uviedol, že rešpektuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej podať protiinflačný balík na Ústavný súd. Hlava štátu totiž žiada ÚS o posúdenie ústavnosti Matovičovho protiinflačného balíka.


„Prezidentka využila svoju právomoc a platí to, čo sme hovorili pred hlasovaním, nech Ústavný súd SR rozhodne o tom, či bol porušený inštitút skráteného legislatívneho konania,“ uviedol predseda vlády.


Premiér ubezpečuje ľudí, že pomoc rodiny dostanú aj v prípade, ak by Ústavný súd SR výhradám prezidentky vyhovel. „Chcem však ubezpečiť občanov Slovenska, že pomoc rodiny dostanú aj v prípade, keby Ústavný súd výhradám pani prezidentky vyhovel. V takom prípade nájdeme iný legitímny spôsob,“ napísal Heger.


Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vo štvrtok (14. júla) obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti s tzv. protiinflačným balíkom. Zuzana Čaputová avizovala prípadné podanie na Ústavný súd SR ešte pred tým, ako Igor Matovič prelomil jej veto s pomocou poslancov, ktorí sa do Národnej rady SR dostali na kandidátke strany neonacistu Mariana Kotlebu. 

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Hlava štátu vyčíta Igorovi Matovičovi, že balík prešiel cez Národnú radu SR v skrátenom legislatívnom konaní a porušil ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti.

„Inštitút skráteného legislatívneho konania bol v tomto prípade podľa môjho názoru použitý v rozpore s Ústavou SR, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. Zároveň je potrebné, aby Ústavný súd SR raz a navždy urobil v tejto téme jasno,“ tvrdí Čaputová. 

Domov
Zdieľať
Diskusia