Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2022, 20:19
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš

Slovenskí Rómovia žijú ako v stredoveku, tvrdí europoslanec. Je to hanba EÚ aj Slovenska

NEWS KOMUNITY SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Najväčším problémom nie je podľa neho len technický stav rómskych osád, ale aj prístup k vzdelaniu.

Člen Výboru pre regionálny rozvoj Európskeho parlamentu po obhliadke rómskej osady v Petrovciach nad Laborcom vyhlásil, že je hanbou a škandálom pre Slovensko i Európsku úniu, že Rómovia v osadách žijú v 21. storoční ako v stredoveku. Younousa Omarjeeho sprevádzal slovenský člen delegácie Peter Pollák.  

Podľa toho je na riešenie problematiky integrácie marginalizovaných rómskych komunít (MRK) z európskych fondov vyčlenených dostatok financií, problémom je nedostatok politickej vôle kompetentných.


„Je to absolútny škandál, že títo ľudia nemajú žiadnu perspektívu pre budúcnosť,“ povedal Omarjee. Najväčším problémom nie je podľa neho len technický stav rómskych osád, ale najmä prístup MRK k vzdelaniu a zapojenie sa do trhu práce. Dôvodom je podľa neho najmä nedostatok politickej vôle venovať sa systematicky integrácii Rómov. Pripomenul, že na politiku súdržnosti vyčlenila EÚ 380 miliárd eur, z ktorých 15 má smerovať na Slovensko.

Zároveň upozornil, že ak Brusel neuvidí žiaden progres v riešení tejto otázky, EP je pripravený prijať všetky možné opatrenia na to, aby sme mohli tieto veci vyriešiť.

Omajee
Zdroj: TASR - Roman Hanc

Pollák v tejto súvislosti pripomenul, že Slovensko, ktoré má na integráciu marginalizovaných rómskych komunít z EÚ dostupné zdroje od roku 2007, systematicky časť alokovaných financií vracia alebo ich presúva na iné priority. „Je to zarážajúce a neakceptovateľné,“ skonštatoval.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Podľa neho EÚ aktuálne dvíha pre Slovensko varovný prst. Problémy vidí Pollák na úrovni štátu i samospráv. Tie sa podľa neho dostatočne nesnažia o realizáciu projektov smerujúcich k zlepšeniu životných podmienok MRK.


Starosta Petroviec nad Laborcom Štefan Rovňák sa cítil byť výberom osady ako príkladu nefungujúcej praxe dotknutý. V osade podľa jeho slov vďaka projektu vybudovali vodovod, na ktorý ale miestni obyvatelia nemajú vôľu sa pripojiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia