Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2022, 10:30
Čas čítania 2:30
Martin Adam Pavlík

Noah Cyrus spálila Los Angeles a vyšla z tieňa svojej staršej sestry. Stunna Gambino vyzrel ako víno a Black Midi skúšajú limity

Noah Cyrus spálila Los Angeles a vyšla z tieňa svojej staršej sestry. Stunna Gambino vyzrel ako víno a Black Midi skúšajú limity
Zdroj: Youtube/@Noah Cyrus
HUDBA ELEKTRONICKÁ HUDBA HUDBA PLAYLIST TÝŽDŇA POP ROKENROL TOP 5 HUDOBNÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Zisti, aká nová hudba tento týždeň vyšla a stojí za vypočutie.

V našej pravidelnej rubrike ti opäť prinášame výber hudobných noviniek z tohto týždňa a tentoraz sme veru mali z čoho vyberať. Júl odštartovali silné novinky od Calvina Harrisa či Kida Cudiho, fanúšikov potešili s novou hudbou aj Cardi B, Imagine Dragons alebo Blackbear. Po dlhých jedenástich rokoch sa dokonca pripomenuli legendárni rockeri Journey s albumom Freedom.

Medzi najlepšie nahrávky však zatiaľ určite patrí The Devil is Human od Aurory, Between Two Waves od džezmenov z Manchesteru GoGo Penguin či EP Regrowth od progresívnych rockerov Tesseract. Za zmienku určite stojí aj singel Phil od bratislavských post-punkerov 52 Hertz Whale. A čo si teda môžeš vypočuť tento týždeň?


1. Rose Gray – Synchronicity

Ak máš chuť si zatancovať aj sa zasniť, Synchronicity bude správnou voľbou. Londýnska speváčka Rose Gray si ťa získa svojím zvodným hlasom a repetitívnymi refrénmi, ktoré ti budú neskôr podvedome hrať v hlave počas práce aj večer pri čistení zubov. Štyri nové skladby zhltneš lusknutím prsta a dodajú ti energiu na celý deň.

Ak si ju doteraz nepoznal, určite vyskúšaj aj jej minuloročný debut Drinking, Dancing, Talking, Thinking. Názov vystihuje presne to, čo môžeš počas jeho počúvania robiť. Ako Gray prezradila pre The Forty-Five, jej najväčšími vplyvmi boli Radiohead, Massive Attack, Portishead a Moby. Dobrý vkus jej teda rozhodne nechýba. 

2. Stunna Gambino – Vultures Don't Kry

Len dvadsaťročný „gangster“ z New Yorku vo štvrtok 14. júla vydal druhý štúdiový album s až pätnástimi skladbami a opäť ukázal, že spája to najlepšie zo starej školy aj novodobého moderného rapu. Čakajú ťa ponuré tóny doplnené emotívnym spevom, ale aj niekoľko hostí. Ako raper prezradil pre On The Radar Radio, Vultures Don't Kry malo vyjsť už skôr, dôvodom odkladu je Gambinov perfekcionizmus.

„Robil som na tej nahrávke tak dlho, že som nechcel, aby sa niečo pos*alo, keď to vydám skôr, než s tým budem úplne stotožnený. Povedal som si, že to musí ísť von, až keď to bude úplne dokonalé,“ povedal. Dodal, že tvorba hudby je preňho terapiou a vďaka nej sa dokáže porozprávať sám so sebou. Cítiť to, Gambino zreje a baví čoraz viac. 

3. Noah Cyrus – The Hardest Part

Niektoré debuty vedia vyraziť dych svojou autentickosťou, úprimnosťou a produkčnou precíznosťou či komplexnosťou. The Hardest Part je presne jeden z nich. Už v singli I Burned LA Down mladšia sestra Miley Cyrus, Noah, ukázala, že má v pláne sa bez servítok pred ústami vyspievať z tráum, ktoré zažila. Ponúka osobité spovede a miestami z nich poriadne mrazí.

Odporúčané
Gleb vyzýva fanúšikov: „Napíšte mi, čo mám urobiť v klipe.“ Aj tvoj nápad sa môže dostať do videa, takto sa zapojíš (NÁVOD) Gleb vyzýva fanúšikov: „Napíšte mi, čo mám urobiť v klipe.“ Aj tvoj nápad sa môže dostať do videa, takto sa zapojíš (NÁVOD) 4. mája 2024, 10:30

Ako píše Rolling Stone, práve týmto albumom sa jej poradilo vyliečiť zo závislosti, úzkosti, depresie a bolestivých strát. Krásna farba hlasu, obrovský cit a textárska zručnosť jej už minulý rok priniesli nomináciu na cenu Grammy pre najlepší mladý objav, tento rok už možno bude speváckym kolegyniam na samom vrchole konkurovať vo viacerých kategóriách. 

4. …And You Will Know Us By The Trail Of Dead – XI: Bleed Here Now

Vedia spraviť pomalé balady, ktoré si môžeš pustiť pred spaním, ale aj bláznivé, energické vypaľovačky s nádychom psychedélie, ktoré ťa zdvihnú zo sedačky a naplnia adrenalínom. Južanskí rockeri s netradičným, dlhočizným, no originálnym názvom, sa po dvoch rokoch pripomínajú fanúšikom a síce neprichádzajú s ničím novým, všetko funguje ako švajčiarske hodinky. A tak to má byť. 
 

5. Black Midi – Hellfire

Sú hluční, zvláštni, no nepochybne mimoriadne nadaní. Kvarteto londýnskych experimentátorov sa predviedlo v sobotu 9. júla aj na trenčianskom letisku počas festivalu Pohoda a uspokojilo všetkých milovníkov komplikovaných rytmov, zvukových efektov či intelektuálnych vrstevnatých textov.

Pre bežného poslucháča je ich tvorba pravdepodobne veľký otáznik a možno až nestráviteľný chaos. Black Midi sa však hudbou bavia, na pódiu radi jammujú, hrajú sa, skúšajú limity. A je im jedno, čo si o tom kto myslí. Ak hľadáš niečo svojské, čo ťa prekvapí, možno rozosmeje, inokedy nabudí, ale aj upokojí, Hellfire ťa môže osloviť. Ide o vzrušujúcu cestu neprebádaným územím.

Domov
Zdieľať
Diskusia