Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2022, 15:37
Čas čítania 1:14
Adam Novosad

Matovič je podľa Sulíka pôvodcom všetkých problémov koalície. „Tliachaniny,“ reaguje minister financií v statuse

NEWS IGOR MATOVIČ RICHARD SULÍK SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Konflikt medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom pokračuje aj naďalej.

Richard Sulík označil Igora Matoviča za pôvodcu všetkých problémov, ktoré trápia súčasnú vládnu koalíciu. Na dnešnej tlačovej konferencii zopakoval, že zo svojej podmienky, aby Igor Matovič opustil post ministra financií, neupustil, a tak SaS trvá na tom, aby Matovič vo vláde nadobro skončil.

Podľa Matoviča, ktorý na vyjadrenia zareagoval iba jednoslovným statusom na Facebooku, dnes Sulík rozprával „tliachaniny“.

Sulík sa chystá stretnúť s Hegerom na najbližšom zasadnutí vlády v stredu 13. júla, no s predsedom vlády doteraz nenaplánovali žiadne stretnutie, ktorého témou by špecificky bola koaličná kríza. 

Igor MatovičRichard Sulík
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Strana Sloboda a solidarita minulý týždeň oznámila, že vypovedá koaličnú zmluvu, pretože ju strana OĽaNO opakovane porušuje, a tak zmluva stráca zmysel aj efektivitu. Sulík na tlačovej konferencii vyhlásil, že premiérovi Eduardovi Hegerovi zašle list, v ktorom ho bude žiadať o demisiu Igora Matoviča a prerokovanie znenia koaličnej zmluvy.

V liste premiérovi SaS napísala, že verejnosť vníma súčasnú koalíciu a vládu ako celok ako konfliktnú. 

„Sprevádza ich zároveň hrubé a opakujúce sa porušovanie koaličných dohôd, de facto koalícia s fašistami, nezodpovedné nakladanie s verejnými financiami, opakované hrubé obchádzanie princípov pri tvorbe legislatívy, ľahkovážne neobsadenie dôležitých ústavných orgánov a verejných úradov a hrubé klamstvá, útoky a urážky koaličného partnera, ktoré presahujú hranicu možnej spolupráce,“ objasňuje svoje dôvody SaS.

„Tieto nedostatky nášho vládnutia sú zosobnené v lídrovi koaličného partnera OĽaNO – Igorovi Matovičovi, ktorý stojí za väčšinou vymenovaných nedostatkov našej vlády a koalície,“ uviedla Sloboda a solidarita vo svojom otvorenom liste.

Sulík dal Hegerovi čas do konca septembra, aby sa premiér rozhodol, ako chce postupovať. Ak Matoviča neodvolá alebo sa s ním nedohodne na tom, aby z vlády odišiel, SaS je pripravená z vlády odísť.

SaS však podľa Sulíka už nie je súčasťou koalície. Na stredajšie rokovanie vlády i tak ministri zo strany plánujú ísť. Sulík deklaroval, že liberáli majú záujem na dovládnutí súčasnej vlády. Žiadajú však prepracovanie koaličnej zmluvy, ktorá bola podľa Sulíka viackrát porušená.

Anketa:
Zostane SaS vo vláde aj po septembri 2022?
Áno
Nie
Áno
29 %
85 Hlasov
Nie
71 %
212 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia