Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2022, 8:00
Čas čítania 2:27
Dominik Vetrák

Black Bird je úžasný nový seriál z väzenského prostredia. Dokáže sa Jimmy skamarátiť so psychopatickým sériovým vrahom žien?

FILMY A SERIÁLY BLACK BIRD NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nový kriminálny seriál od Apple TV+ musíš vidieť.

Black Bird je kriminálna miniséria od streamingovej služby Apple TV+. V piatok vyšli prvé dve epizódy a my ti s radosťou oznamujeme, že sa podarili. Miniséria zachytáva príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami. Hlavnými postavami sú vládni agenti, policajti a zločinci. Dej sa totiž zväčša odohráva vo väzení.

Odporúčané
RECENZIA: The Sea Beast (animák od Netflixu) RECENZIA: The Sea Beast (animák od Netflixu) 11. júla 2022, 18:30

Drogový díler sa v base musí skamarátiť so sériovým vrahom

Herec Taron Egerton (Kingsman) hrá Jimmyho Keena, syna policajta a drogového dílera, ktorého polícia chytí a odsúdi na desať rokov vo väzení. Dostane však šancu získať svoju slobodu späť. Polícia potrebuje priznanie a informácie o sériovom vrahovi Larrym Hallovi (Paul Walter Hauser z filmu I, Tonya).


Myslia si, že zabil štrnásť žien, našli však telo len jednej z nich. Jimmyho najprv presunú do prísne stráženého väzenia, kde „sedí“ aj Larry. Postupne sa s ním má zoznámiť a získať si jeho dôveru. Problémom je, že Larry je podozrievavý a Jimmyho navyše tlačí čas. Ak Larrymu čoskoro nedokážu vinu, dostane sa na slobodu a je isté, že bude znova zabíjať.

Black Bird seriál väzenia apple
Zdroj: Netflix

Zaujímavé je, že v prvých dvoch častiach sa Jimmy a Larry ani nestretnú. Hlavná časť seriálu sa tak odohrá vo zvyšných štyroch epizódach. Prvá časť sa sústreďovala na Jimmyho, pričom tvorcovia ukázali jeho drogový biznis a súdny proces vo veľmi rýchlom slede. Vôbec sa neobťažovali zobrazením väzenského života, čo obdivujeme.

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

Niektoré filmy a seriály zobrazujú väzenský život nereálnym spôsobom, respektíve ho príliš dramatizujú. Keby boli väznice také drsné, nebezpečné a smrteľné, ako vidíme vo filmoch a v seriáloch, pomaly by museli stavať vlastné cintoríny. 

Black Bird seriál väzenia apple
Zdroj: Netflix

Druhá časť je ešte lepšia ako tá prvá

Black Bird sa zameriava primárne na postavy a ich osobnosti. V druhej časti sledujeme už aj obvineného Larryho, ktorý je duševne chorý sociopat a potenciálny vrah mnohých mladých žien. Larrymu sa zdá, že len sníva, no v skutočnosti unáša, znásilňuje a vraždí ženy vo viacerých štátoch USA. Keď z neho policajti dostanú priznanie, Larry a jeho právnik sa to snažia uhrať na to, že ho k tomu policajti donútili a že nemajú žiadne dôkazy. 

Larry sa tak určite dostane na slobodu a je len na Jimmym, aby tomu zabránil. Ak sa s Larrym skamaráti a získa od neho informácie o ďalších obetiach, bude jasné, že Jimmy je vrah. Druhá epizóda sa nám páčila oveľa viac ako prvá, keďže ukázala vraha. Ak si sledoval seriál Mindhunter na Netflixe, možno zachytíš podobnú krimi atmosféru, keď sa vyšetrovatelia rozprávali so psychicky narušeným vrahom. 

Black Bird väzenský seriál Taron Egerton
Zdroj: Apple TV+

Prvým častiam kraľujú skvelí herci

Za skvelou atmosférou stojí ako scenár, tak herci na čele s Paulom Walterom Hauserom, ktorý podáva zrejme najlepší výkon svojej kariéry. Vynikajúci je aj herec Taron Egerton v role Jimmyho, ktorého svalnaté a „vysekané“ telo sa hodí aj na rolu Wolverina v marvelovskom svete. V závere nás zaujala aj herečka Sepideh Moafi ako vládna agentka a zosnulý Ray Liotta, ktorý natočil svoje scény pre seriál ešte pred smrťou. 

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Black Bird sa po dvoch častiach javí ako skvelý dramatický, kriminálny seriál z väzenského prostredia. Prvým dvom epizódam by zrejme prospelo, keby boli trochu kratšie a priamočiarejšie. Aj tak nás však bavili a seriál si užívame. Niečo nám hovorí, že ďalšie epizódy budú ešte lepšie. 

Seriálu sa darilo udržať si vysokú kvalitu aj v ďalších častiach a my tak túžobne očakáveme, aké bude vyvrcholenie príbehu. Veľká škoda, že herec Ray Liotta nemá v seriáli viac priestoru, pretože je výborný. Rovnako tak by si viac priestoru zaslúžila Sepidef Moafi. Hviezdou je aj naďalej Paul Walter Hauser, ktorý si za svoj výkon psychopatického vraha zaslúži ocenenie Emmy.

Domov
Zdieľať
Diskusia