Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2022, 11:01
Čas čítania 0:56
Ema Stanovská TASR

VIDEO: Japonský expremiér podľahol strelným zraneniam. Televízia NHK zverejnila zábery z incidentu

NEWS JAPONSKO SPRÁVY ZO SVETA STREĽBA VRAŽDA VRAŽDY
Uložiť Uložené

Bývalého premiéra postrelil bývalý vojak, ktorý na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň.

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe v piatok podľahol strelným zraneniam, ktoré utrpel počas prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami. Informuje o tom TASR, ktorá sa odvoláva na správy agentúry AP a japonskej televízie NHK.

Odporúčané
Japonského expremiéra Abeho postrelili počas prejavu voličom. Je hospitalizovaný a nejaví známky života Japonského expremiéra Abeho postrelili počas prejavu voličom. Je hospitalizovaný a nejaví známky života 8. júla 2022, 7:22

Bývalého premiéra postrelil bývalý vojak, ktorý na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Útočník Jamagami Tecuja, ktorého spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky, má 41 rokov a slúžil vo vojenskom námorníctve tri roky. Prepustili ho v roku 2005.

Útočníka k činu údajne motivovala nespokojnosť s týmto politikom. Z miesta činu sa údajne nepokúšal utiecť.

Šinzó Abe
Zdroj: TASR/Katsuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun via AP

Japonská polícia prehľadala aj dom atentátnika. Televízia NHK okrem záberov z incidentu priniesla zábery, na ktorých vidno niekoľkých policajtov v helmách a nepriestrelných vestách s ochrannými štítmi, ako vchádzajú do budovy, kde podozrivý muž býva. 

Úmrtie potvrdila aj nemocnica

Úmrtie bývalého japonského premiéra v piatok potvrdila aj nemocnica v meste Nara, do ktorej ho previezli.  

„Šinzó Abe bol prevezený do nemocnice o 12.20 h miestneho času. V čase príchodu bol v stave zástavy srdca. Bola vykonaná resuscitácia. Bohužiaľ, o 17.03 h (10.03 h SELČ) zomrel,“ povedal Hidetada Fukušima, lekár oddelenia urgentného príjmu v univerzitnej nemocnici v Nare.

Abe zomrel v dôsledku vykrvácania, a to aj napriek tomu, že mu lekári transfúziou poskytli veľké množstvo krvi, priblížil Fukušima.

Domov
Zdieľať
Diskusia