Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2022, 16:30
Čas čítania 5:36
Martin Adam Pavlík

Symbolické otvorenie festivalu Pohoda prekazil covid, Nick Cave však odohral jeden z najlepších koncertov v histórii festivalu

Symbolické otvorenie festivalu Pohoda prekazil covid, Nick Cave však odohral jeden z najlepších koncertov v histórii festivalu
Zdroj: Pohoda Festival/Adam Zvolenský
HUDBA FESTIVAL POHODA FESTIVALY HUDBA NICK CAVE POHODA 2022 SLOVENSKO TRENČÍN
Uložiť Uložené

Vo štvrtok 7. júla sa odštartoval 25. ročník festivalu Pohoda.

Úsmevy na tvárach, stretnutia po dlhých mesiacoch či rokoch s priateľmi, rodinky s deťmi a kočíkmi, extravagantné outfity, spontánne zoznámenia v stanovom mestečku či pri výčape, množstvo aktivít, dilemy, ktorú kapelu uprednostniť, a nezabudnuteľné zážitky. Aj to opäť prináša festival Pohoda, sviatok pre všetkých, ktorí si stále ctia slobodu, mier a dobrú hudbu. 

Hneď ako sme prešli bránami festivalu na trenčianskom letisku, vedeli sme, že sme správne. Partia pozitívne naladených ľudí nám okamžite dala pocit domova a tiež istoty, že sa na nich môžeš pri hocijakom probléme obrátiť. Napriek tomu nás trocha znepokojili husté čierne mračná na oblohe. 


Akoby zázrakom z nich však vôbec nezapršalo a po pár hodinách tak, ako prišli, zase odišli a nechali masívny dav baviť sa ďalej bez dažďa. Dobrú náladu však aj tak mierne narušil oznam od organizátorov. Ohlásili, že na festivale nakoniec nevystúpi niekoľko kapiel.

Pohoda 2022 Pohoda festival
Zdroj: Pohoda Festival/Ondrej Koščík

Symbolický štart sa nekonal

Program na hlavnom Urpiner stagei malo o 19.30 h otvoriť ukrajinské kvarteto DakhaBrakha. Osud to však zariadil inak. „Sme veľmi radi, že sme opäť spolu na letisku. Už sú tu Nick Cave and the Bad Seeds a včera sme videli zvukovku projektu Nemoderný chalan, no máme aj zopár správ, ktoré nás netešia. Zo zdravotných dôvodov nevystúpia kapely DakhaBrakha, Shame a Black Pumas,“ schladili fanúšikov organizátori na sociálnej sieti.

Dodali, že pre problémy s logistikou a stratou customizovaného gearu nevystúpi ani Mezerg a zároveň že pre nemožnosť splniť komplikované byrokratické podmienky sa napokon nepodarí zrealizovať koncert National Orchestra of Afghanistan. Z logistických dôvodov sa okrem toho navzájom prehodili sloty koncertov kapiel Wolf Alice a Slobodná Európa, ktoré budú v piatok.

Neskôr sa na Urpiner stage prišiel návštevníkom prihovoriť priamo hlavný organizátor Michal Kaščák a objasnil zdravotné problémy ukrajinskej kapely. „DakhaBrakha je v Trenčíne v hoteli... S covidom. Malo to byť symbolické otvorenie festivalu s ukrajinskou kapelou, no budeme ich mať počas festivalu viacero. Aj ukončenie festivalu bude patriť ukrajinskej hudbe, pretože nám nemôže byť jedno, čo sa deje u našich susedov,“ povedal.

Pohoda 2022 Pohoda festival
Zdroj: Pohoda Festival/Ondrej Koščík

Nezvyčajná pocta Mekymu a rapový náklad z USA

Program na druhom najväčšom pódiu Orange stagei otvoril o 20.45 h koncert Laca Lučeniča a českej elektropopovej kapely Midi Lidi. Zahrali album Nemoderný chalan z roku 1984 a uctili si zosnulú legendu Mira „Mekyho“ Žbirku. Ten nás opustil len koncom minulého roka, 10. novembra. 

Organizátori sa na otvorení jubilejného ročníka údajne dohodli ešte skôr so Žbirkom, pričom sa mu veľmi páčil zámer, aby sa zahral jeden kompletný album. Veľmi sa tešil aj na spoluprácu s kapelou Midi Lidi a sám navrhol, aby bol súčasťou projektu aj Laco Lučenič, keďže na pódiách spoločne hrávali dlhé roky v kapele Modus či Limit, ktorú spolu založili.

Midi Lidi.
Midi Lidi. Zdroj: Pohoda Festival/Naďa Koščíková


Finálny výsledok veľkolepej pocty bol však mierne rozpačitý. I keď si nadšený dav spieval dobre známe texty piesní 22 dní, Do člna či Poraď si sám, na viacerých tvárach bolo vidno, že mierne upravené verzie Mekyho skladieb v prevedení kapely Midi Lidi im neboli práve po chuti.

Domov
Zdieľať
Diskusia