Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2022, 9:30
Čas čítania 5:50
Viktor Kniš

SaS musí byť pripravená niečo ponúknuť strane OĽaNO

NEWS IGOR MATOVIČ KOALIČNÁ KRÍZA OĽANO RICHARD SULÍK SLOBODA A SOLIDARITA VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Politického komentátora a publicistu Arpáda Soltésza a politológa Pavla Baboša sme sa pýtali, aký vývoj koaličnej krízy očakávajú. Nevylučujú, že o funkciu príde aj Richard Sulík, ale nateraz má všetko v rukách predseda vlády.

Igor Matovič vidí za ultimátom SaS sprisahanie vyššej moci a tvrdí, že sa nechystá na odchod z postu ministra financií. 

Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš zasa tvrdí, že musia „donekonečna ustupovať strane, ktorá má šesť percent“ a rovnako hovorí, že odchod Sulíka automaticky znamená pád vlády a zaručí, že vo voľbách zvíťazí strana Smer-SD

Politický komentátor a publicista Arpád Soltész má na to iný názor. „Výnimočne sa strana SaS zachovala tak, ako určuje politická logika,“ hovorí na margo tlačovky po rokovaní republikovej rady, kde Richard Sulík oznámil, že SaS vypovedá koaličnú zmluvu. Politológ Pavol Baboš z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave zároveň pripomína, že nikto nehovorí, že odchodom Igora Matoviča z postu ministra financií by automaticky museli byť na stole predčasné voľby. „To vôbec nie je pravda,“ upozorňuje Baboš. 

Predseda vlády Eduard Heger má čas do 31. augusta pripraviť novú koaličnú zmluvu, musí však nájsť náhradníka za ministra financií Igora Matoviča, inak štyria ministri SaS podajú demisiu. 

Sulík Matovič
Zdroj: TASR

Fico sa ešte s ultimátom SaS nevracia a nedáva amnestiu Kováčikovi

Igor Matovič sa stotožňuje s názorom novinára Mareka Vagoviča, ktorého status zdieľal. Ten tvrdí, že pád tejto vlády by znamenal návrat Roberta Fica k moci. Taktiež si myslí, že sa spojí aj s fašistami, ak by nemal dosť hlasov. Očakáva, že následne šéf Smeru-SD oslobodí stíhaných ľudí ako Norberta Bödöra alebo Dušana Kováčika. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Vagovič upozorňuje novinárov, že sa majú začať báť stíhania. „Spomeňte si, dámy a páni z koalície, čo sa stalo 21. februára 2018. Lebo tí, ktorí prišli po vražde Jána a Martiny o moc, si to pamätajú veľmi dobre. A avizujú pomstu, o ktorej hovorili už na pytliackej chate pri Leviciach. Nedovoľte im, aby opäť uniesli štát, lebo z tejto lekcie sa tak skoro nespamätáme,“ dodáva novinár, s ktorým minister financií súhlasí. 

Politický komentátor Arpád Soltész upozorňuje, že v tomto prípade argument „lebo Fico“ nie je platný. „Politický systém nie je binárny, že buď Igor Matovič, alebo Robert Fico,“ hovorí Soltész Refresheru s tým, že od predčasných volieb sme ešte veľmi ďaleko a ani ich výsledok nemusí byť jednoznačný. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117799 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo je podľa politológa postup SaS logický a prečo nevidí dôvod strašiť návratom Roberta Fica. 
  • Aké sú najpravdepodobnejšie scenáre vývoja a prečo sme ďaleko od pádu vlády.
  • Čo teraz môže urobiť premiér Heger a prečo má v rukách všetky karty.
  • Či by mal odísť z postu ministra hospodárstva Richard Sulík, ak o to OĽaNO požiada, aj keď sa mu v rezorte darí.
  • Prečo je dôležité, čo sa teraz deje medzi poslancami OĽaNO.
  • Akú rolu v celom spore zohráva Boris Kollár.
Domov
Zdieľať
Diskusia