Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2022, 13:24
Čas čítania 1:18
Viktor Kniš TASR

Potvrdené: pokuty za rýchlosť a telefonovanie za volantom budú vyššie

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Prísnejšie sankcie sa dotknú aj vodičov, ktorí budú opakovane výrazne prekračovať rýchlosť.

Sankcie za výrazné prekročenie rýchlosti či za telefonovanie za volantom sa sprísnia. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.


Medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom sa zaradí držanie a obsluhovanie telefónu bez systému „voľné ruky“ počas vedenia vozidla.

Zvýšia sa horné hranice pokút v blokovom (zo 100 na 150 eur) i riadnom správnom konaní (z 200 na 300 eur). Zároveň bude možné za tento priestupok uložiť zákaz činnosti a porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov.

Anketa:
Súhlasíš s prísnejšími sankciami pre vodičov?
Samozrejme.
Je mi to jedno.
Nebolo treba nič sprísňovať.
Samozrejme.
40 %
128 Hlasov
Je mi to jedno.
12 %
37 Hlasov
Nebolo treba nič sprísňovať.
48 %
153 Hlasov

Prísnejšie sankcie sa dotknú aj vodičov, ktorí budú opakovane výrazne prekračovať rýchlosť. A to v obci minimálne o 50 kilometrov za hodinu a mimo obce o najmenej 60 kilometrov za hodinu. Takéto prekročenie rýchlosti sa takisto zaradí medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom.


Znamená to, že toto porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov, keď sa už vodič musí podrobiť opatreniam, ako napríklad doškoľovací kurz v autoškole, preskúšanie odbornej spôsobilosti, preskúmanie zdravotnej alebo psychickej spôsobilosti. Výška pokuty sa v tomto prípade nemení. V blokovom konaní je najprísnejšia peňažná pokuta za rýchlosť od 250 do 800 eur, pri riadnom konaní je to od 500 do 1000 eur.


Vodičské preukazy C a CE budú môcť získať už vodiči vo veku 18 rokov namiesto súčasných 21. Pri vozidlách skupín D a DE sa minimálny vek zníži z 24 na 21 rokov. Podmienkou má byť absolvovanie kurzu základnej kvalifikácie.


„Vodičské oprávnenie skupiny D a DE, ktoré bolo udelené po dovŕšení veku 21 rokov a jeho držiteľ získal len zrýchlenú základnú kvalifikáciu, bude do dovŕšenia veku 23 rokov oprávňovať len na vedenie vozidiel pravidelnej autobusovej dopravy na autobusovej linke, ktorá nepresahuje 50 kilometrov,“ uviedol rezort vnútra v predloženom materiáli.

Mohlo by ťa zaujímať:
Citáty o láske z obľúbených seriálov a filmov. Výroky plné citov z Euphorie, Priateľov aj Harryho Pottera
10 najlepších erotických filmov (Rebríček)
10 najlepších filmov s českým a slovenským dabingom, ktoré si môžeš pozrieť na Netflixe
Domov
Zdieľať
Diskusia