Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2022, 17:30
Čas čítania 3:12
Martin Adam Pavlík

Ako bude vyzerať tohtoročný Grape? Organizátori odhalili dress code, rozloženie stageov, nové mená a viacero ďalších noviniek

Ako bude vyzerať tohtoročný Grape? Organizátori odhalili dress code, rozloženie stageov, nové mená a viacero ďalších noviniek
Zdroj: Facebook/Grape Festival
HUDBA FESTIVAL GRAPE FESTIVALY HUDBA SLOVENSKO TRENČÍN
Uložiť Uložené

Obľúbený festival sa vracia po dvoch rokoch. Prečítaj si, čo všetko ťa od 12. do 13. augusta čaká.

Festival Grape prichystal pre všetkých nedočkavcov warm up párty spojenú s verejnou tlačovkou a my sme na nej nemohli chýbať. Konala sa na pláži Good Point na bratislavských Zlatých pieskoch a organizátorom tentoraz vyšlo počasie na jednotku. Plávajúcim či opaľujúcim sa návštevníkom počas vyše tridsaťstupňových horúčav hral do tanca už od 17.00 h DJ LANNNE.

Následne vyskúšal o 18.00 h všetkých hravých a znalých herec a moderátor Ludwig Bagin v Grape kvíze, v ktorom súťažiaci mohli vyhrať lístky na festival a taktiež merch. Publikum si hneď získal svojimi spontánnymi vtipmi aj „nenápadnými“ nápoveďami a následne o 19.00 h už prenechal slovo hlavným organizátorom obľúbeného letného festivalu Jurajovi Podmanickému a Jánovi Trstenskému.

Pláž Good Point v Bratislave.
Pláž Good Point v Bratislave. Zdroj: Grape Festival

Posedenie pri vatre, no bez mobilov

Na veľkej obrazovke pomocou prezentácie odhalili viacero noviniek od dress codu, témy festivalu, stageov až po nových interpretov. Najzásadnejšia zmena, ktorá návštevníkov čaká, síce nie je novinkou, ale treba ju predsa len pripomenúť – festival sa tento rok nebude konať v Piešťanoch, ale na trenčianskom letisku, čo sa neobišlo bez problémov. 

Organizátori konkurenčného festivalu Pohoda (ktorý sa koná na rovnakom mieste) sa vyjadrili, že Podmanický s Trstenským týmto rozhodnutím údajne porušili vzájomnú dohodu. Na to však dvojica neskôr reagovala len slovami, že ju to mrzí, no v prvom rade by mala kultúra spájať, nie rozdeľovať.

Ďalšou zmenou, ktorú zakladatelia Grapu predstavili, bude, že sa festival začne už vo štvrtok 11. augusta, avšak nie pre všetkých. Na špeciálnu akciu pred oficiálnym otvorením festivalu, ktorá bude pozostávať z hromadného posedenia pri vatre a komorných vystúpení viacerých účinkujúcich z lineupu, ale údajne aj špeciálnych hostí, sa dostane len 2 000 ľudí. 

Nie je to však, čo sa podmienok týka, všetko. Na toto tajomné posedenie si nebudeš môcť vziať mobil a nič si naň fotiť ani nakrúcať. Organizátori ti ho počas tohto posedenia umiestnia do uzavretého vrecúška, z ktorého si ho nebudeš môcť vybrať. Pre niekoho to možno znie smiešne, ale organizátori argumentovali tým, že si chcú zaspomínať na staré detské časy bez mobilov. Nehovoriac o tom, že hudbu si aj tak najviac užiješ bez svietiaceho displeja.

Grape
Zdroj: Festival Grape

Recyklácia mobilov aj pomoc od psychológov

Podmanický s Trstenským označili Grape v súčasnosti za festival bez domova, čo je zároveň hlavnou témou tohto ročníka a úzko s ňou súvisí aj dress code. Návštevníci by teda mali prísť oblečení ako kočovníci či cirkusanti. Na pár fotkách dali tipy pre hostí, ako by to asi mohlo vyzerať. Fantázii sa však medze nekladú. 


Ďalej organizátori predstavili mapu areálu, rozmiestnenie stageov a to, na čo sa na každom z nich môžeme tešiť. Ako už asi vieš, na tom hlavnom (na obrázku nižšie označený ako S1) ťa čakajú hviezdy ako Woodkid, Milky Chance, Years & Years, Yung Lean či The Vaccines alebo DIIV. Bude však otočený tak, aby ľudia pred ním nestáli a nesedeli na tvrdom a rozpálenom betóne, ale na tráve. 

Ďalej sú pripravené pódiá pod stanmi, pričom to väčšie (Suzuki stage označený na obrázku nižšie ako S2) má kapacitu až 10 000 ľudí, menšie (Orange stage označený na obrázku nižšie ako S3) bude mať aj svoju zónu, kde si návštevníci budú môcť napríklad dobiť mobily. Na tomto mieste bude tiež možné odovzdať staré nepoužívané telefóny, budú sa tam recyklovať. 

Grape
Zdroj: Festival Grape


Zároveň tam nájdeš klub Machovisko so psychológmi, ktorí budú návštevníkom k dispozícii v prípade, že by mali práve počas festivalu depresiu, vzťahové problémy alebo len jednoducho zlú náladu. Ako podotkol Juraj Podmanický, takéto niečo bude na Grape vôbec po prvýkrát.

Na ďalšom, novom SPP pódiu (označené na obrázku nižšie ako S4) zostavil celý program hudobný producent NobodyListen. Aj ten bude mať vlastnú zónu a budeš sa v nej môcť zahrať. Nájdeš tam totiž Escape room. Na poslednom pódiu (označenom na obrázku nižšie ako S5) si prídu na svoje najmä milovníci techna.

Festivalová mapa trenčianskeho letiska.
Festivalová mapa trenčianskeho letiska. Zdroj: Grape Festival


To najlepšie z domácej scény

Na festivale sa objaví aj Good Point pláž s vlastným programom. Odohrá sa na nej vôbec prvý koncert v piatok 12. augusta. Je to však tajné vystúpenie, takže to, kto to nakoniec bude, sa dozvieš až priamo na mieste. Trstenskému sa počas vymenúvania interpretov podarilo prezradiť zatiaľ neohláseného rapera Boy Wondera, čo rozhodne viacerých príjemne prekvapilo. 

V programe ho doplnia ďalší slovenskí raperi ako Samey, Vec, Gleb či Dalyb. Zo slovenskej scény ďalej vystúpia napríklad Fallgrapp, Marko Damian, Malalata či Billy Barman, FVLCRVM, Korben Dallas alebo Medial Banana, Tamara Kramar a 52 Hertz Whale.

Podľa slov organizátorov sa do areálu dostaneš dvoma vchodmi, čakajú ťa dve stanové mestečká a jedno parkovisko. Dvojica zároveň na tlačovke pripomenula, že o architektúru festivalu sa postaral trojnásobný víťaz ceny CE ZA AR, architekt Martin Skoček. 

Po ohlásení noviniek organizátori pustili dokument z produkcie Refresheru s názvom 10 rokov Grejpu a po jeho skončení nastala klasická žúrka až do noci, pričom o hudbu sa postarali Nuri, Komander Ground, Veni a Serpent Trick. Grape festival nám teda ponúkol skvelú ochutnávku a my sme radi, že sme mohli byť jej súčasťou. 
 

Domov
Zdieľať
Diskusia