Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2022, 10:01
Čas čítania 1:24
Viktor Kniš

Ministerka Remišová zverejnila na Instagrame prístupové heslo k počítaču. Má ho nalepené na obrazovke

NEWS VERONIKA REMIŠOVÁ
Uložiť Uložené

Veronika Remišová zverejnila instagramový príbeh, na ktorom je vidieť aj heslo do rezortného počítača. Slováci sa zabávajú na jej neprofesionalite.

Ministerka Veronika Remišová zo Za ľudí zverejnila na sociálnej sieti výstup z medzinárodnej konferencii World Urban Forum v poľských Katowiciach. V snahe ukázať aj zábery z pozadia natočili pracovníci ministerstva alebo politickej strany Za ľudí počítač, na ktorom je na žltom papieri napísané pravdepodobne prístupové heslo k počítaču patriacemu Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, kde je Remišová šéfkou.

Anketa:
Je zverejňovanie hesiel od ministerky Veroniky Remišovej neprofesionálne?
Určite áno.
Je to jedno. 
Určite áno.
87 %
999 Hlasov
Je to jedno. 
13 %
143 Hlasov

Heslo „Mirri2020“ už na prvý pohľad nie je dostatočne bezpečné vzhľadom k tomu, že odkazuje na skratku rezortu a začiatok volebného obdobia, kedy vznikol z pôvodného úradu. Portál Živé upozorňuje, že použité heslo pravdepodobne používajú už dva roky, aj keď by sa kvôli bezpečnosti malo meniť oveľa častejšie.

Paradoxom je, že pod rezort Veroniky Remišovej patrí aj informatizácia. Základom bezpečnej správy hesiel je nemať ich napísané priamo na zariadení, ale napríklad vo webovej kľúčenke, ku ktorej má prístup iba majiteľ počítača. 

Záber z instagramového profilu zverejnila aj satirická stránka Zomri. Pod príspevkom sa diskutujúci bavia na neprofesionalite rezortu a spomínajú aj známy prípad, keď etickí hackeri zistili, že Národný bezpečnostný úrad SR chránilo heslo „nbusr123“. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Veronika Remišová prípad okomentovala s tým, že nejde o zásadný problém, pretože ide o neaktuálne heslo, ktoré vraj využili len raz na pripojenie na videokonferenciu v roku 2020 na jej rezorte. Heslo sa vraj mení pri každom pripojení, napriek tomu ho niekto zabudol z počítača odstrániť. 

„Išlo o neaktuálne heslo na prístup na videokonferenčné zariadenie. Podobne ako v mnohych firmách, na konferenčné hovory je vyhradené zariadenie, ktoré je zdieľané pre všetkých zamestnancov ministerstva, a z ktorého nie je prístup k systémom ministerstva ani k žiadnym iným systémom. Má ho v správe IT odbor, ktorý sa stará o bezpečný a bezproblémový priebeh každej videokonferencie aj na úrovni ministerky. Po videohovore je vygenerované nové heslo - nálepky na zariadení už dva roky nikto neriešil,“ tvrdí Veronika Remišová – predsedníčka strany Za ľudí. 

To, že si vyslúžila mediálnu pozornosť, dáva do kontrastu s veľkými kauzami, ktoré rieši NAKA. „Celý tento "obrovský škandál" je teda len o tom, že sa neodlepili dva roky staré nálepky. A keďže nemáme žiadne škatule od šampanského či miliónové podvody, musíme si zrejme vystačiť "len" s takýmito senzáciami,“ píše ironicky Remišová.

Domov
Zdieľať
Diskusia