Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2022, 11:05
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš

AKTUÁLNE: Peter Pellegrini vypovedal na NAKA kvôli Ficovi a Kaliňákovi

NEWS NAKA PETER PELLEGRINI ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD prišiel v stredu dopoludnia na Národnú kriminálnu agentúru. V kauze Súmrak pôsobí ako svedok.

Peter Pellegrini vypovedá na Národnej kriminálnej agentúre, informuje denník SME. Vypovedal v kauze Súmrak, kde sú medzi obvinenými Robert Fico a Robert Kaliňák. Peter Pellegrini bol bývalým predsedom vlády za stranu Smer-SD. „K týmto veciam mi boli kladené otázky. Čo som vedel, to som zodpovedal tak, ako som si pamätal,“ povedal Pellegrini novinárom podľa SME po výsluchu.

Pellegrini zároveň obvinenie Fica a Kaliňáka spochybňuje využívajúc rovnakú rétoriku ako aj obhajoba. „Keby sme si prepísali mena z vlády, ktorá nám teraz vládne, tak by sme si tiež mohli povedať, že nám vládne organizovaná skupina,” dodal šéf odídencov zo Smeru.

Predseda Hlasu-SD už na NAKA ako svedok vypovedal v súvislosti s kauzou Mýtnik, kde o ňom spolupracujúci obvinení vypovedajú, že zobral úplatok v obale od šampanského.

Kauza Súmrak

Roberta Fica a Roberta Kaliňákaobvinili ako členov zločineckej skupiny na základe rozsiahlych výpovedí spolupracujúcich obvinených, ktorí sa priznali k páchaniu trestnej činnosti. Ešte v stredu predseda Smeru-SD vznesenie obvinenia zľahčoval so slovami, že proti nemu svedčia len dvaja kajúcnici Ľudovít Makó a Bernard Slobodník. Okrem nich však proti Ficovi a Kaliňákovi svedčia aj Daniel Čech, František Imrecze a mafián Tomáš Rajecký.

Odporúčané
Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník 11. apríla 2024, 16:30

Národná kriminálna agentúra však disponuje oveľa širším množstvom dôkazov. Opisuje ich v uznesení o vznesení obvinenia, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii. Robert Fico bol podľa NAKA na vrchole hierarchie, z Úradu vlády SR v rokoch 2012 až 2018 podľa vyšetrovateľov riadil zločineckú skupinu, ktorej súčasťou boli vysokopostavení policajti vrátane policajného prezidenta Tibora Gašpara a Norbert Bödör.

Práve títo dvaja boli pôvodne v rámci kauzy Očistec vrcholom pyramídy, už v tom čase však uznesenia naznačovali, že táto skupina by nemohla fungovať bez politického krytia. 

Roberta Fica do väzby nevydala Národná rada SR, Roberta Kaliňáka prepusil Najvyšší súd. Obaja vinu odmietajú a obvinenie považujú za útok na opozíciu na objednávku Igora Matoviča. Policajný prezidentŠtefan Hamran v rozhovore pre Refresher účelovosť poprel a tvrdí, že vyšetrovatelia budú chcieť kauzu čo najskôr dostať pred súd.

Domov
Zdieľať
Diskusia