Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. júna 2022, 14:31
Čas čítania 5:30
Daniel Mikolášik

Slovinec s vtákom nandu exkluzívne pre Refresher: Najviac sa nám páčilo UFO, chystáme sa spolu aj na Eiffelovku (Rozhovor)

Slovinec s vtákom nandu exkluzívne pre Refresher: Najviac sa nám páčilo UFO, chystáme sa spolu aj na Eiffelovku (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Paločko pre Refresher
REFRESHER BRATISLAVA CESTOVNÝ RUCH OSOBNOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Slovinský turista a chovateľ spôsobil s vtákom nandu v Bratislave ošiaľ. Chce s ním precestovať celú Európu, robí to pre dobrú vec.

Ľuďom v bratislavských uliciach sa v pondelok naskytol nezvyčajný pohľad. V historickom centre sa totiž prechádzali dvaja kuriózni turisti – Slovinec Janez Cetin s vtákom nandu, známym aj ako nandu pampový.

Ich fotografie pri soche Čumila, v reštaurácii vo vyhliadkovej veži UFO na Moste SNP či pred prezidentským palácom spolu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou sa okamžite začali šíriť sociálnymi sieťami. K ich virálnosti prispela aj satirická stránka Zomri.

My sme sa s Janezom exkluzívne spojili, aby nám o sebe a svojom netradičnom domácom miláčikovi prezradil viac. V rozhovore sme zisťovali, čo sa dvojici v Bratislave páčilo najviac, akú negatívnu reakciu mali s turistkou na hrade, akou náhodou sa dostali na UFO, ale aj to, kvôli čomu vlastne dvojica spoločne brázdi európske metropoly.

Janez Cetinvták nandu v Bratislave
Zdroj: Matúš Paločko pre Refresher

„S manželkou sme najprv chceli žirafu, ale tá by sa nám nezmestila do obývačky“

Janez pochádza z Ľubľany a spoločne s manželkou milujú exotické zvieratá. „So ženou sme najprv snívali o žirafe s dlhým krkom. Potom sme si však uvedomili, že by sa nezmestila do obývačky. A že by to bolo asi už príliš veľké zviera. Tak sme zvolili inú ‚dlhokrkú‘ alternatívu – pštrosa. Po ňom sme si zaobstarali dvoch vtákov nandu. Samičku Ninu a samčeka Nandeho, ktorých vzrast je viac podobný ľuďom,“ prezradil nám vášnivý cestovateľ zo Slovinska.

Odporúčané
Muž venčil v centre Bratislavy vtáka nandu. Žiadny z oslovených úradov nám nevedel povedať, či mal byť aspoň na vôdzke Muž venčil v centre Bratislavy vtáka nandu. Žiadny z oslovených úradov nám nevedel povedať, či mal byť aspoň na vôdzke 20. júna 2022, 14:39

Janez je nadšený chovateľ, okrem vtákov nandu má na svojej farme aj pávy či oslíka. Spoločne s Nandem cestuje po rôznych európskych metropolách. Boli už spolu v Benátkach, Záhrebe, vo Viedni, v Belehrade, Bruseli či Budapešti. Vo všetkých mestách vraj spolu zažili mnoho dobrodružstiev. Všade, kde sa s Nandem objaví, sú vraj ľudia omnoho priateľskejší.

Janez v Benátkach so samičkou Ninou a samčekom Nandem.
Janez v Benátkach so samičkou Ninou a samčekom Nandem. Zdroj: Janez Cetin archív

Svojho dvojnohého miláčika preváža vo veľkom krytom prívese za autom, ktorý je vyplnený senom, kde sa môže zahrabať a spať. Cestuje s ním vždy v noci, keď nehrozia horúčavy alebo zápchy na cestách. „Keď je naša cieľová destinácia od nás vzdialená viac ako 12 hodín, prespávame v hoteli,“ vysvetľuje Janez.

Najväčší problém, ktorému doposiaľ čelili, boli vraj schody v Benátkach. S Nandem plánujú precestovať všetky európske metropoly. Najbližšie ich čaká Amsterdam, kde majú naplánované natáčanie reklamy pre firmu predávajúcu elektrické bicykle.

Policajti ho zastavujú často, ale väčšinou len kvôli selfie

Slovinského cestovateľa sme sa pýtali, či ho na prechádzkach s exotickým vtákom zastavuje polícia. „Áno, ale väčšinou len preto, aby si urobili selfie (smiech). Spočiatku, keď nás nepoznali, tak nám len skontrolovali doklady a uistili sa, že je všetko v poriadku. Nande má pravdepodobne najhrubší zoznam povolení zo všetkých zvierat v celej EÚ,“ smeje sa Janez.

Odporúčané
Vilda Šír: Som tanečník s podnikateľským duchom. Na moje kurzy chodia právničky aj lekárky, tancom sa dá živiť (Rozhovor) Vilda Šír: Som tanečník s podnikateľským duchom. Na moje kurzy chodia právničky aj lekárky, tancom sa dá živiť (Rozhovor) 18. apríla 2024, 9:30

Dodáva, že musel ako chovateľ úspešne ukončiť viaceré testy a skúšky z ošetrovateľstva, ale aj získať vodičské oprávnenie na prevoz vtáka v prívese. Nande je takisto čipovaný a vždy pred výletom ho skontrolujú na veterinárnej klinike, či je v dobrom fyzickom, ale aj psychickom stave na to, aby cestu zvládol.

Janez Cetinvták nandu v Bratislave
Zdroj: Matúš Paločko pre Refresher

Taktiež ho každý mesiac kontrolujú, či je schopný vychádzať s ľuďmi a či nepredstavuje pre okolie potenciálne nebezpečenstvo. Je aj očkovaný proti vtáčej chrípke, parazitom či salmonele. Janez vtáka po mestách nevodí pripútaného na vôdzke, pretože sa podľa jeho slov vždy drží po jeho boku. 

Vták Nande je vraj všežravec. Najčastejšie ho kŕmi kukuricou, pšenicou, jačmeňom a vysokobielkovinovými potravinami pre pštrosy. Keď si chce zamaškrtiť, dá si maliny, čerešne, šalát a mäkké syry. Starostlivosť oňho vraj nie je náročná, kritické sú len prvé dva mesiace, keď je ešte mláďa.

Do Bratislavy sa dostali úplnou náhodou

Okrem Janeza sme sa spojili aj so Slovákom Matúšom Paločkom, vďaka ktorého pozvaniu Slovinec s Nandem navštívili Bratislavu. Matúš dvojicu napokon aj sprevádzal ulicami nášho hlavného mesta.

„Manželka je zo Srbska a boli u nás na návšteve jej príbuzní. Počas jedného víkendu pozerali ich domáce správy, ktoré informovali o tom, že v Belehrade bol pán Cetin s vtákom nandu a vyvolal tam poriadny ošiaľ. Boli toho plné médiá. Tak mi napadlo, či by sme mu nenapísali a neopýtali sa ho, či nepríde aj do Bratislavy,“ prezradil nám Matúš.

Janez Cetinvták nandu v Bratislave
Zdroj: Matúš Paločko pre Refresher

S malou dušičkou mu vraj napísal na Facebooku a po dvoch týždňoch prišla prekvapivá odpoveď. „Pán Cetin mi odpísal, že sa teší a určite príde. Opýtal sa ma, či by som mu bol ochotný ukázať mesto a nejaké pamiatky. Ja som za každú srandu, takže som povedal, že určite. A pár dní nato aj prišiel. Bol som rád, že môžem byť toho súčasťou, a keď už nič, tak aspoň si pohladkať pštrosa (smiech),“ povedal Paločko.

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00

Okrem Matúša sprevádzal Janeza s Nandem po Bratislave aj študent Matej Mordáčik, ktorý bol sprostredkovaný cez slovinské veľvyslanectvo. Matúš si pre dvojicu cestovateľov zo Slovinska prichystal aj okruhy a zoznam pamiatok a miest, ktoré im musí ukázať. Medzi nimi nechýbal Bratislavský hrad, UFO, nábrežie Dunaja, historické centrum či obed na rooftope.

Janez Cetinvták nandu v Bratislave
Zdroj: Matúš Paločko pre Refresher

Chystajú sa zdolať Eiffelovku

Slovincovi sa najviac páčilo UFO, z výhľadu bol vraj ohromený. Páčilo sa mu to najmä z dôvodu, že išiel výťahom do veľkej výšky, a v najbližšom čase sa chystá s Nandem aj na Eiffelovu vežu v Paríži. „Bol to taký menší tréning pre Nandeho predtým, ako zdoláme Eiffelovku,“ povedal Janez.

Na UFO sa pritom dostali úplnou náhodou, vraj si dopredu nevybavovali žiadne špeciálne povolenie. Skrátka skúsili šťastie a vyšlo to. „Vďaka patrí slečne, ktorá dole pod Mostom SNP predáva lístky, a takisto všetkým zamestnancom reštaurácie UFO, že s tým nemali žiadny problém,“ objasnil Paločko.

„Ja som si na 90 percent myslel, že nás tam nepustia,“ prezradil pán Cetin, majiteľ Nandeho. Vták síce nemohol ísť až úplne hore na vyhliadku, ale len do reštaurácie, pretože nevie chodiť po schodoch, no aj napriek tomu si dvojica cestovateľov panoramatický výhľad na naše hlavné mesto poriadne užila.

Janez Cetinvták nandu v Bratislave
Zdroj: Janez Cetin archív

„Týranie zvierat!“ kričala turistka na Bratislavskom hrade

Janezovi sa veľmi páčil aj prístup ľudí. Vraj taký pozitívny ohlas nemal ešte v žiadnej metropole. Okoloidúci sa pri nich zastavovali, fotili sa s nimi a chceli si pohladkať Nandeho. Najväčšiu radosť mali deti. „Odvážnejšie boli paradoxne dievčatá, chlapci sa skrývali za rodičov, ale s tým sa stretávam skoro vždy,“ tvrdí Janez.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Celkovo je s ústretovosťou a pozitívnou reakciou Slovákov spokojný. Ľudia sa s ním objímali a vták sa nechal, užíval si pozornosť. Jediný problém bol na Bratislavskom hrade, kde na nich údajne jedna turistka kričala, že týrajú zvieratá. S týmto sa vraj Janez stretáva v európskych metropolách často, takže to, že v Bratislave sa ozvala len jedna osoba, považuje za úspech.

Ide podľa jeho slov len o nevzdelaných ľudí. Savanový tvor, akým je nandu pampový, je totiž zvyknutý na rozpálené povrchy, znáša na nohách aj 80 stupňov Celzia. Bratislava ho v konečnom dôsledku očarila, porovnával ju s Bruselom. Vraj máme veľmi veľké historické centrum, široké ulice a veľa pekných budov.

Janez Cetinvták nandu v Bratislave
Zdroj: Matúš Paločko pre Refresher

Ministerku Kolíkovú pozval na návštevu Slovinska

Pred prezidentským palácom stretli aj ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. „Bola to úplná náhoda. V správach potom večer odznelo, že aj ona občas robí pštrosiu politiku a schováva hlavu do piesku (smiech). Ale bolo to milé stretnutie, Janez ju dokonca pozval na oficiálnu návštevu do Slovinska a Kolíková pozvanie prijala. Bol šťastný, že sa niečo také podarilo,“ prezrádza Matúš Paločko.

Janez pozval slovenskú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú na návštevu Slovinska.
Janez pozval slovenskú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú na návštevu Slovinska. Zdroj: Janez Cetin archív

Pre časovú tieseň síce nestihli všetky miesta, ktoré mal Matúš pre Janeza s Nandem pripravené, ale podľa jeho slov aspoň gro toho najzaujímavejšieho videli. „Mrzelo nás len to, že nás nepustili na hrad, pretože tam je zákaz vstupu s domácimi miláčikmi. Dokonca vyšla aj nejaká poslankyňa z parlamentu, ktorú sme prosili o pomoc, ale povedala, že by sme potrebovali povolenie od predsedu NR SR Borisa Kollára,“ hovorí Janezov sprievodca.

Nande s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou pred prezidentským palácom.
Nande s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou pred prezidentským palácom. Zdroj: Matúš Paločko pre Refresher

S vtákom kráča pre dobrú vec

Mnohým sa pri pohľade na dvojicu z Ľubľany vynárajú otázky, či ide o nejakú marketingovú kampaň. Pravda je, že všetky výlety po európskych metropolách si Janez hradí sám z vlastnej iniciatívy. Má totiž problémy so srdcom, na ktorom má po operácii tri bajpasy, a lekári mu odporúčali, aby sa hýbal a udržiaval telo v kondícii.

Odporúčané
Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? 14. apríla 2024, 9:30

Po operácii srdca som sa najskôr prechádzal v obývačke, potom po dome, potom okolo domu a pokračoval som až do susedstva. Neskôr som sa začal prechádzať po Ľubľane, ale keďže som sa nudil, začal som chodiť aj so svojimi vtákmi, prezradil nám Janez.

Rozhodol sa preto robiť osvetu zdravému životnému štýlu a s opereným parťákom, ktorý ho motivuje k chôdzi, brázdi metropoly naprieč Európou. Nejde o profitovú kampaň, celá idea je spropagovať pohyb. Jediná reklama je na jeho tričku, kde nosí názov kliniky, ktorá mu podľa jeho slov zachránila život, a tak ich z vďaky propaguje na svojich cestách.

Janez Cetinvták nandu v Bratislave
Zdroj: Matúš Paločko pre Refresher
Domov
Zdieľať
Diskusia