Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. júna 2022, 9:30
Čas čítania 5:11
Ivan Koribanič

PROFIL: Erlinga Haalanda ráno budí hymna Ligy majstrov a letnú dovolenku nemá problém stráviť s motorovou pílou v ruke

PROFIL: Erlinga Haalanda ráno budí hymna Ligy majstrov a letnú dovolenku nemá problém stráviť s motorovou pílou v ruke
Zdroj: Instagram/Erling Haaland, Getty Images/Srdjan Stevanovic-Stringer
ŠPORT ANGLICKO ERLING HAALAND FUTBAL MANCHESTER CITY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Dovolenka na traktore, gól z mŕtveho uhla a množstvo ocenení v 20 rokoch. Toto je príbeh Erlinga Haalanda.

Erling Haaland patrí k najväčším hviezdam futbalu v súčasnosti. Svoju síce krátku, no nesmierne zaujímavú kariéru bude po novom rozvíjať v anglickom Manchestri City. Kto je Erling Haaland, odkiaľ sa vzal, aké mal detstvo a aké aj nefutbalové rekordy prekonal? To všetko sa dozvieš v tomto článku.

Ak sa ti bude páčiť, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Podporíš tak tvorbu kvalitného športového obsahu. Okrem toho získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu, ale aj ďalšie výhody. Ak si ešte s predplatným doposiaľ nemal skúsenosť, skús verziu Light. Za 33 centov získaš na týždeň neobmedzený prístup k prémiovým článkom.

Hoci Erling Haaland reprezentuje Nórsko, v roku 2000 sa narodil v anglickom Leedse, za ktorý profesionálne hral jeho otec Alf-Inge Haaland. Neskôr sa presťahovali do Nórska, kde si Erling prvýkrát „pričuchol“ k futbalu.

Erling Haaland a jeho otec Alf-Inge

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Erling Braut Haaland (@erling.haaland)

„Prvýkrát som Erlinga videl, keď mal 5 rokov. Pripojil sa k nášmu tréningu v hale, mal som vtedy tréning s o rok staršou skupinou,“ povedal v rozhovore pre Goal vtedajší tréner Alf-Ingve Berntsen. „Jeho prvé dva dotyky viedli ku gólom. Od prvého momentu bol veľmi, veľmi dobrý, aj keď futbal nikdy predtým nehral.“

V tom istom roku klub postavil kryté futbalové ihrisko, ktoré bolo otvorené aj cez víkendy. Podľa trénera tam Haaland trávil s ďalšími spoluhráčmi celé hodiny.

Erling Haaland v strede

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Erling Braut Haaland (@erling.haaland)

Erling ako 5-ročný stanovil svoj prvý svetový rekord, ktorý dodnes nikto neprekonal: skočil v skoku do diaľky 1,63 metra, píše Indiashorts.

Ako 15-ročný si prvýkrát za tím Bryne vyskúšal hrať na medzinárodnej úrovni. V 14 zápasoch strelil 18 gólov. Vtedajší tréner Gunnar Halle o Haalandvi povedal, že „nebol výnimočný a jeho fyzičku a koordináciu čakala dlhá cesta k tomu, aby sa raz stal superstar“.

Haaland však Bryne rýchlo prerástol a neskôr sa pripojil k nórskemu klubu Molde, kde hral pod trénerom Olem Gunnarom Solskjaerom, kedysi skvelým futbalistom, ktorý hral napríklad za Manchester United.

„Národný a medzinárodný skauting začal v čase, keď Erling odohral prvé zápasy za nórsku reprezentáciu v kategórii U15. Od tohto veku sa zrazu skauti začali viac zaujímať, pretože skóroval aj v národnom drese,“ povedal Haalandov bývalý tréner Berntsen.

Podľa neho mu však bolo jedno, kto sa naňho pozerá. Bolo mu takisto jedno, či hrá proti kamarátom len tak pre zábavu alebo za reprezentáciu. „Nikdy sa nebál. Pred svojimi súpermi mal vždy rešpekt, no v konečnom dôsledku ho nikdy nezaujímalo, kto to je,“ píše The Athletic.

Čoraz slávnejší Nór vstúpil do sveta mužov v Molde. Tam sa prvýkrát dostal do povedomia širšieho publika vďaka tomu, že v zápase proti vtedy prvému Brannu strelil 4 góly. Jeho Molde vyhralo 4 : 0. Haaland mal v tom čase 17 rokov.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Erling Braut Haaland (@erling.haaland)

O pol roka neskôr Haaland prestúpil do rakúskeho Salzburgu. Práve tento klub ho už roky predtým pozorne sledoval. „Sledovali sme ho naživo a analyzovali sme nespočetné množstvo jeho videí. Najviac upútala jeho pozitívna energia a charizma. Takisto aj jeho túžba strieľať góly v každom zápase,“ povedal športový riaditeľ Salzburgu Christoph Freund, informovala Marca.

Haaland to mal v Salzburgu ťažké, pretože prišiel do klubu, kde bol najväčšou hviezdou izraelský utočník Munas Dabbur. Od januára do mája odohral Haaland za Salzburg iba 5 zápasov.

Následne odcestoval do Poľska na majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. Tam sa zapísal do histórie. V zápase proti Hondurasu strelil 9 gólov, pričom Nórsko vyhralo 12 : 0. Turnaj skončil ako najlepší strelec.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Erling Braut Haaland (@erling.haaland)

V Salzburgu sa v tom čase vymenil tréner a útočník Dabbur z klubu odišiel. Z Haalanda sa tak stala voľba číslo jeden. „Je to veľký profesionál. Je zábavné s ním pracovať. Každý deň prichádza na tréning s veľkou energiou. Takíto chlapci a mi páčia,“ povedal vtedy nový tréner Salzburgu Jesse Marsch.

Dobré výkony v Salzburgu mu priniesli pozvánku do nórskeho seniorského národného tímu, kde debutoval v roku 2019. Už o 14 dní neskôr Haaland opäť prepísal históriu. Počas debutového zápasu v Lige majstrov proti Genku strelil hetrik. Gól strelil aj v každom z nadchádzajúcich 5 zápasov. Stal sa prvým tínedžerom a iba piatym hráčom v histórii Ligy majstrov, ktorý v tejto súťaži skóroval v piatich po sebe idúcich zápasoch.

Tieto úspechy Erlinga neuspokojili. Na časy strávené s ním si zaspomínal jeho tímový kolega Maximilian Wober. „Je to absolútny špičkový profesionál. Zatiaľ čo my hráme počas výjazdov na zápas karty, on vždy číta nejaké vedecké články o tom, ako si môže zlepšiť spánok alebo stravu. Vždy hľadá tie najmenšie detaily, ktoré môže vylepšiť, aby spravil krok vpred,“ skonštatoval Wober pre Goal.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Erling Braut Haaland (@erling.haaland)

Čoraz presvedčivejšie výkony oslovili aj zahraničné kluby ako Manchester United, RB Lipsko a Borussia Dortmund. Práve Dortmund aktivoval Haalandovu výkupnú 20-miliónovú klauzulu. Hoci sa s Erlingom a jeho dnes už zosnulým agentom Minom Raiolom stretli všetky kluby, iba Dortmund bol ochotný zaplatiť požadovanú sumu a takisto ako jediný klub mu garantoval pozíciu prvého útočníka.

Dortmund mal v tom čase za útočníka staršieho a skúsenejšieho Paca Alcacéra, no ten musel ísť stranou. Generálny riaditeľ Hans-Joachim Watzke povedal, že „už dlho hľadali niekoho s Haalandovými špecifickými schopnosťami a nemohli si nechať ujsť príležitosť podpísať ho“.

Haaland v Dortmunde pokračoval v tom, čo dokazoval v predchádzajúcich kluboch. Dortmund prehrával nad Augsburgom 3 : 1, keď ho tréner 22 minút pred koncom poslal na ihrisko. Presne toľko mu trvalo, kým strelil hetrik. Dortmund napokon vyhral 5 : 3. Jeden gól za Dortmund pridal ešte Jadon Sancho.

O týždeň neskôr Haaland takisto striedal. Kolínu aj napriek tomu dokázal streliť dva góly. Jeden z nich pritom strelil takmer z mŕtveho uhla. Erling Haaland strávil v Dortmunde dva a pol roka. Za ten čas odohral 67 zápasov. Strelil v nich 62 gólov a nahral na 15 ďalších.

Ak zohľadníme aj pôsobenie v rakúskom Salzburgu, tak čo sa týka osobných ocenení, podarilo sa mu ich získať hneď niekoľko. Bol vyhlásený za rakúskeho hráča roka, športovú ikonu roka v Nórsku. Takisto získal zlatú kopačku za najlepšieho strelca na MS do 20 rokov a bol vyhlásený za európskeho zlatého chlapca.

Tieto úspechy ho z futbalového pohľadu „vystrelili do vesmíru“. Po skončení uplynulej sezóny sa o neho začali popredné európske kluby doslova trhať. Malou nápoveďou, kde by Erling Haaland mohol skončiť, bola jeho fotka z detstva, na ktorej sedí na gauči v drese Manchestru City. A tak aj bolo. Desiateho mája Manchester City ohlásil, že od ďalšej sezóny si bude jeho dres obliekať Erling Haaland.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Manchester City (@mancity)

Klub sa s ním dohodol na 5-ročnej zmluve a z jeho bývalého klubu ho odkúpili za 60 miliónov eur, hoci očakávaná suma bola 75 miliónov eur. Nór by mal v City zarábať približne 380-tisíc eur týždenne.

Hoci mnoho jeho bývalých spoluhráčov hovorí o Haalandovi ako o skromnom chlapcovi, úspechy, ktoré dosiahol, sa na ňom nepochybne podpísali. Neraz sa totiž prezentoval výrokmi, na aké sme zvyknutí pri Zlatanovi Ibrahimovićovi.

O svojich výkonoch v Lige majstrov, keď bol s 10 gólmi najlepším strelcom, Haaland povedal: „Hymna Ligy majstrov je môj budík. Vstávam na ňu každý deň. Je to posledná pesnička, ktorá ma omrzí.“ Známy je aj jeho výrok Spím s piatimi loptami, s ktorými som dosiahol hetrik. Pozerám sa na ne každý deň, píše BBC. Erling Haaland Zlatana Ibrahimovića nepripomína iba výrokmi, ale aj svojou robustnou postavou. Meria 1,94 metra a váži 88 kíl.

Anketa:
Má Erling Haaland na to, aby prekonal Cristiana Ronalda alebo Lionela Messiho?
Áno, má na to skvele našliapnuté, len nesmie poľaviť.
Nie, je síce dobrý, ale na Ronalda a Messiho sa nechytá nikto.
Áno, má na to skvele našliapnuté, len nesmie poľaviť.
67 %
Nie, je síce dobrý, ale na Ronalda a Messiho sa nechytá nikto.
33 %

To však neznamená, že by na svoju výšku a váhu doplácal, práve naopak. V zápase Ligy majstrov v roku 2020 proti PSG bežal rýchlosťou 36 kilometrov za hodinu. Pre lepšiu predstavu, táto rýchlosť by mu stačila na to, aby sa v roku 2018 kvalifikoval na majstrovstvá sveta v atletike v behu na 60 metrov.

Okrem iného má Erling Haaland rád aj módu. Na svojom Instagrame pridáva aj módne kúsky, ktoré rád nosí. Pred takmer 17 miliónmi sledovateľov nemá problém uverejniť ani fotku, kde namiesto letnej dovolenky jazdí na traktore.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Erling Braut Haaland (@erling.haaland)

Domov
Zdieľať
Diskusia