Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2022, 14:30
Čas čítania 5:33
Jana Chovancová

Delegátka Janka: Počas pobytov som zažila dve úmrtia, najťažšie bolo oznámiť to rodine (Rozhovor)

Delegátka Janka: Počas pobytov som zažila dve úmrtia, najťažšie bolo oznámiť to rodine  (Rozhovor)
Zdroj: Janka Malejčíková
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Každý, kto sa raz vybral na výlet cez cestovnú kanceláriu, mal možnosť vidieť, ako vyzerá práca delegáta. Čo všetko sa však ukrýva za týmto povolaním?

Ak si už niekedy cestoval na dovolenku cez cestovnú kanceláriu, určite vieš, že všetky problémy sveta, ktoré sa počas dovolenky vyskytnú, rieši za teba delegát. Z pohľadu turistu môže táto práca pôsobiť ako spojenie príjemného s užitočným, no nie vždy je tomu tak. Toto povolanie zahŕňa omnoho viac, ako si dokážeš predstaviť. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chcel by si podporiť náš redakčný tím, staň sa členom Refresher+ klubu

O práci delegátky nám porozprávala Janka. V rozhovore spomína smutné aj úsmevné zážitky zo svojho cestovateľského života. Niektoré sú aj riadne bizarné, tak si to rozhodne nenechaj ujsť.

Zavolali mi o štvrtej poobede a ja som sa ich opýtala, kedy nastupujem. Oni na to, že na druhý deň ráno.

Ako si sa k tejto práci dostala?

Bola to zhoda náhod, počas vysokej školy moja dobrá kamarátka pracovala ako animátorka na Kréte. Rozprávali sme sa o našich plánoch na leto, keď mi povedala, že by som sa hodila na pozíciu delegátky. Odovzdala mi kontakt na cestovnú kanceláriu, následne som poslala životopis a absolvovala pohovor.

Delegátka Janka Malejčíková.
Delegátka Janka Malejčíková. Zdroj: Janka Malejčíková

Najprv som si myslela, že z toho nič nebude, pretože im na pohovore prekážalo, že nemám žiadne predošlé skúsenosti, tak som to ihneď vypustila z hlavy. Napokon mi o dva týždne zazvonil telefón a na druhom konci sa ozvala cestovná kancelária s otázkou, či som ešte stále k dispozícii. Zavolali mi o štvrtej poobede a ja som sa ich opýtala, kedy nastupujem. Oni na to, že na druhý deň ráno.

Čo by mal spĺňať potenciálny uchádzač o túto pracovnú pozíciu?

Hlavný bod je komunikácia. Žiadny uchádzač by sa rozhodne nemal báť rozprávať, pretože vystupuje pred veľkou skupinou ľudí. Určite by mal ovládať aspoň jeden cudzí jazyk, niektoré cestovné kancelárie dokonca vyžadujú, aby človek ovládal oficiálny jazyk krajiny, do ktorej pracovne vycestuje.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Ďalšou dôležitou vlastnosťou je dobrá znášanlivosť stresových situácií. Táto práca nie je jednoduchá, delegát musí byť k dispozícii 24/7. Uchádzač by mal byť aj chtivý a učenlivý, pretože sa musí naučiť históriu krajiny, a takisto by sa mal dobre orientovať v priestore. Poslednou podmienkou je, že musí mať vodičský preukaz.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 116741 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Za čo všetko je delegát zodpovedný.
  • V akej krajine Janka pôsobila.
  • Čo sa naučila v cudzej krajine. 
  • Aké bizarné zážitky sa udiali počas práce s klientmi.
  • Či jej niekto počas pobytu zomrel.
  • Ako práca delegátky ovplyvnila jej osobný život.
Domov
Zdieľať
Diskusia