Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2022, 13:50
Čas čítania 1:14
Adam Novosad TASR

Pápež František tvrdí, že vojna na Ukrajine „možno bola nejakým spôsobom vyprovokovaná“ zo strany NATO. Putina sa však nezastáva

NEWS NÁVŠTEVA PÁPEŽA FRANTIŠKA NA SLOVENSKU PÁPEŽ RUSKO UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Hlava katolíckej cirkvi poskytla rozhovor, v ktorom sa zamýšľala nad príčinou vojny na Ukrajine.

Situácia na Ukrajine nie je čierno-biela a tamojšia vojna „bolo možno nejakým spôsobom vyprovokovaná“. Vyhlásil to pápež František v interview zverejnenom v utorok v jezuitskom časopise Civilta Cattolica, ktoré redaktorom poskytol ešte minulý mesiac. 


Zatiaľ čo odsudzujeme „zúrivosť a krutosť ruských vojakov, nesmieme zabúdať na skutočné problémy, ak ich chceme vyriešiť“, uviedol František, pričom spomenul faktory, ktoré podnecujú vojnu. Konkrétne menoval zbrojný priemysel.


„Je pravda, že Rusi si mysleli, že všetko sa približne o týždeň skončí, no zmýlili sa. Narazili na statočných ľudí, ktorí zápasia o prežitie... Naozaj by som chcel vyzdvihnúť hrdinstvo ukrajinského ľudu,“ uviedol František.


Pápež vyhlásil, že niekoľko mesiacov predtým, ako ruský prezident Vladimir Putin poslal ruskú armádu na Ukrajinu, sa stretol s nemenovanou hlavou štátu, ktorá vyjadrila obavy, že NATO „šteká na brány Ruska“ spôsobom, ktorý môže viesť k vojne.


„Nevidíme celú drámu odohrávajúcu sa za touto vojnou, ktorá bola možno nejako buď vyprovokovaná, alebo jej nebolo možné predísť,“ uviedol František. Následne si položil rečnícku otázku, či z neho toto vyjadrenie robí proputinovského zástancu. „Nie, tým nie som. Takéto vyjadrenie by bolo zjednodušené a nesprávne,“ uviedol najvyšší pontifex.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

František v rozhovore vyjadril nádej, že sa v septembri v Kazachstane na medzináboženskom podujatí stretne s najvyšším predstaviteľom ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchom Kirillom. Títo dvaja cirkevní lídri sa mali pôvodne stretnúť tento mesiac, avšak pre vojnu na Ukrajine bolo stretnutie zrušené.


Kirill, ktorý je blízkom spojencom Putina, verejne vyjadruje podporu ruskej vojenskej operácii na Ukrajine. V tejto súvislosti pápež uviedol, že počas marcového telefonátu Kirillovi povedal: „Brat môj, nie sme klerikmi štátu, sme duchovnými ľudu.“

Domov
Zdieľať
Diskusia