Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2022, 18:30
Čas čítania 1:15
Martin Mičuda

Do predaja ide revolučné auto, ktoré dokáže vyše pol roka jazdiť len zo slnečnej energie

Do predaja ide revolučné auto, ktoré dokáže vyše pol roka jazdiť len zo slnečnej energie
Zdroj: Lightyear
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY HOLANDSKO
Uložiť Uložené

S energiou zo slnečných lúčov prejde za deň cca 70, respektíve ročne až 11 000 kilometrov.

Revolučný start-up z Holandska Lightyear ohlasuje pozoruhodný počin. Svoj koncept elektromobilu z roku 2019, ktorého podstatou bola vrchná časť karosérie zo solárnych panelov, púšťa do sériovej výroby. Projekt nesie názov Lightyear 0 a od pôvodnej štúdie sa veľmi nelíši – poznávacím znakom je minimalistický dizajn, zakryté zadné kolesá, virtuálne spätné zrkadlá, aerodynamicky navrhnutá karoséria s rekordne nízkym koeficientom odporu vzduchu len 0,19 a jej vrchná časť zo solárnych panelov.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Tie majú za ideálnych podmienok zaručiť dobíjanie akumulátora výkonom až vyše 1 kW. To v praxi znamená, že za jednu hodinu, počas ktorej bude vozidlo prijímať energiu zo slnečných lúčov, sa navýši dojazd o 10 kilometrov. Lightyear uvádza, že najmä v slnečných regiónoch tak pri dochádzaní cca 35 kilometrov za prácou nebude potrebné elektromobil nabíjať zo siete až 7 mesiacov – výhradne len z energie zo solárnych panelov je možné denne absolvovať cca 70 km, respektíve za rok až 11 000 kilometrov

Presný nabíjací výkon pri nabíjaní klasickým spôsobom firma nešpecifikuje, po hodine strávenej na rýchlonabíjačke sa však akumulátor s kapacitou 60 kWh nabije na dojazd 520 kilometrov. V zmysle metodiky WLTP je pritom normovaný dojazd 625 km.

Lightyear,
Zdroj: Lightyear

Spotreba elektrickej energie má byť pritom na úrovni len okolo 10,5 kWh/100 kilometrov. Môže za to nielen perfektná aerodynamika, kryty kolies, špeciálne vyvinuté úzke pneumatiky Bridgestone, ale aj na elektromobil až prekvapivo nízka hmotnosť – len 1 575 kilogramov. Elektromobil má totiž elektromotory umiestnené priamo v kolesách, čo znamená, že nepotrebuje hnací hriadeľ ani prevodovku. Maximálna rýchlosť je 160 km/h, akcelerácia z pokoja na rýchlosť 100 km/h však trvá až približne 10 sekúnd.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Päťmiestny interiér je vyrobený takmer úplne len z recyklovaných materiálov. Ponúka tiež veľmi minimalisticky dizajn, rozmerné displeje a 640-litrový batožinový priestor. K dodávke prvých exemplárov zákazníkom dôjde koncom roka. Úvodná, len 150-kusová edícia Pioneer Edition za 150-tisíc € je už vypredaná, Lightyear okrem bežného vyhotovenia však chystá aj špeciálnu edíciu Limited Edition, ktorej cena je až 250-tisíc dolárov.

Lightyear,Lightyear,Lightyear,Lightyear,
Zobraziť galériu
(8)
Domov
Zdieľať
Diskusia