Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2022, 16:43
Čas čítania 0:44
Jana Chovancová

Európska únia oficiálne odsúhlasila povinnosť používať káble so zakončením USB-C, spoločnosť Apple nesúhlasila

TECH MOBILY MODERNÉ TECHNOLÓGIE
Uložiť Uložené

Okrem telefónov a tabletov sa nové pravidlo týka aj čítačiek elektronických kníh, fotoaparátov, reproduktorov či slúchadiel.

Európska únia schválila povinnosť používania jednotného kábla pre všetky zariadenia, ktorý musí mať zakončenie typu USB-C. Dnes túto povinnosť odsúhlasili členské štáty a platiť začne od jesene v roku 2024, informuje The Verge.

„Európanov už dlhodobo zaťažuje hromadenie nabíjacích zariadení v domácnosti. Po zavedení nových pravidiel budú môcť používať jedinú nabíjačku pre všetky prenosné elektronické zariadenia,“ povedal europoslanec Alex Saliba, ktorý v mene Európskeho parlamentu viedol vyjednávanie. 

Jediný, kto s týmto návrhom, samozrejme, nesúhlasil, bol americký výrobca telefónov a notebookov Apple. Napriek tomu však smernica, ktorá chce dosiahnuť zníženie množstva elektronického odpadu a zjednodušenie životov spotrebiteľov, prešla. Schváliť ju ešte musí plénum Európskeho parlamentu a následne aj členské štáty, nik však nečaká komplikácie. 

Anketa:
Akú nabíjačku používaš ty? 
USB-C
MicroUSB
Apple Lightning
Inú
USB-C
53 %
415 Hlasov
MicroUSB
3 %
24 Hlasov
Apple Lightning
43 %
338 Hlasov
Inú
1 %
8 Hlasov

K novým pravidlám prislúcha aj zmena v balení nabíjačiek k zariadeniam, ktoré už väčšina výrobcov aj zaviedla. Zákazník si bude môcť vybrať, či chce zariadenie kúpiť s nabíjačkou alebo bez nej. 

„Povedie to k častejšiemu opakovanému používaniu nabíjačiek. Nové pravidlá zároveň pomôžu spotrebiteľom ušetriť až 250 miliónov eur ročne na zbytočných nákupoch nabíjačiek. Odhadujeme, že vyradené a nepoužívané nabíjačky predstavujú ročne približne 11 000 ton elektronického odpadu,“ vyjadril sa Európsky parlament v tlačovej správe.

Domov
Zdieľať
Diskusia