Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2022, 11:30
Čas čítania 2:24
Dominik Vetrák

RECENZIA: Toto je Film roka. Aj keď je podobne kvalitný ako The Batman či Top Gun, skoro nikto ho nevidel

FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM
Uložiť Uložené

Herecké galapredstavenie je vynikajúcou oddychovkou, ktorá ťa pobaví.

V slovenských kinách nájdeš komediálnu drámu Official Competition pod názvom Film roka. Ľudia z marketingového oddelenia si na seba týmto prekladom mohli upliesť bič, nakoniec však triumfálne zvíťazili. Dramédia Film roka je totiž jedným z najlepších filmov tohto roka, ktorá ponúka vynikajúce dramatické scény a navyše sa pri nej aj slušne nasmeješ. Prekvapila nás obzvlášť podarená komediálna zložka. 

Odporúčané
Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick? Lietali herci skutočne v stíhačkách a ako natočili scény v kokpitoch? Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick? Lietali herci skutočne v stíhačkách a ako natočili scény v kokpitoch? 5. júna 2022, 12:30

Netypická režisérka dostane neobmedzený rozpočet 

Dej sleduje bohatého podnikateľa, ktorý chce, aby si ho ľudia zapamätali vďaka nejakému nesmrteľnému dielu. Rozhodne sa zafinancovať ambiciózny film. Následne vidíme snahu úspešnej, no netradičnej režisérky Loly (Penelope Cruz) natočiť ho s tým, že má takmer neobmedzený rozpočet.

Nemusí tak pri plánovaní snímky robiť veľa kompromisov. Vďaka tomu získa do hereckého ansámblu veľkú hollywoodsku hviezdu Félixa (Antonio Banderas) a kvalitného herca Ivána (Oscar Martinez), ktorý sa väčšinou vyhýba mainstreamu. 

Hlavné roly v jej filme hrajú skvelí herci, ktorí sa však nenávidia

Félix a Iván nemôžu byť odlišnejší. Jeden je tak trochu namyslená hollywoodska hviezda s divnými maniermi, druhý je zase až príliš „artový“ a zahľadený do seba a svojej pravdy o tom, čo je skutočné umenie.

Film roka Antonio Banderas penelope Cruz recenzia
Zdroj: IFC FILMS

Režisérka sa musí pokúsiť udržať ich na jednej lodi a získať z nich maximum, čo je miestami kvôli ich odlišným povahám priam nemožné. Herci sa vzájomne urážajú a čoraz viac si uvedomujú, aká je medzi nimi obrovská priepasť. Počas takmer 2-hodinového filmu sledujeme ich herecké skúšky a všetko, čo patrí k nácviku hercov pred natáčaním. 

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Divák ani tak veľmi nespoznáva súkromné životy hercov, ako skôr ich charaktery, ktoré sa prejavujú v kritických situáciách. Niekedy ich do nich dostane režisérka Lola, inokedy sa do nich dostanú sami. Zakaždým je to zdroj skvelej drámy alebo komédie.

Môže za to spojenie bravúrnych hereckých výkonov všetkých zúčastnených, ale aj funkčného scenára, bezchybnej réžie a ďalších technických aspektov. Film roka je jedným z filmov, pri ktorom sa stretlo niekoľko kvalitných tvorcov a podarilo sa im splniť si úlohy na 100%, strih a soundtrack nevynímajúc. 

Film roka Antonio Banderas penelope Cruz recenzia
Zdroj: IFC FILMS

Film roka je prekvapivo skvelá komédia s úžasnými dramatickými zvratmi

Výsledkom je tak film, ktorý ťa dokáže rozosmiať v nečakaných momentoch, ale aj zanechať v údive a s otvorenými ústami hľadieť na plátno. Režiséri Mariano Cohn a Gastón Duprat dokázali navodiť aj deprimujúcu atmosféru, a to v celkom nečakanom bode snímky.

Nič z toho by sa však nepodarilo, keby sa režiséri nemohli spoľahnúť na extrémne talentovaných hercov. Trio Penélope Cruz, Antonio Banderas a Oscar Martinez predvádza jednu skvelú scénu za druhou. Film roka je jedným z mála cudzojazyčných filmov, ktoré sa môžu dostať k množstvu medzinárodných divákov preferujúcich hollywoodsku produkciu.

Film roka Antonio Banderas penelope Cruz recenzia
Zdroj: IFC FILMS

Spomenuli by si tak, že Banderas a Cruz sú špičkoví herci, ktorých Hollywood nedokáže vo svojich filmoch správne využiť. Obaja herci pritom svoje kvality v posledných rokoch opakovane dokazujú (napríklad v Pain and Glory či Parallel Mothers od režiséra Pedra Almodóvara). 

Žiaden nudný art, ale divácky prívetivý a zábavný film

Práve vďaka ústrednej trojici funguje každý jeden bláznivý a vyhrotený dialóg. Tých je v snímke veľa, keďže ide o konverzačnú dramédiu v jemne minimalistickom duchu. Nemusíš sa však báť označenia „artový“ či pomalý film. Film roka je divácky veľmi prívetivou komédiou s niekoľkými dramatickými scénami a famóznym záverom, ktorý ťa prekvapí. Rozhodne nie je nudný, ba naopak, je plný originálnych nápadov, vďaka ktorým neodlepíš oči od plátna. 

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

V prvom rade funguje ako ukážka hereckých schopností troch mimoriadne talentovaných hercov, vďaka ktorým v kine na dve hodiny úplne vypneš a necháš sa unášať ich nekompromisným prejavom. Film roka si od nás s prižmúrenými očami odnáša hodnotenie deväť bodov z desiatich. Ak máš rád konverzačné filmy, ktoré sa nespoliehajú na klišé príbehové prvky a zvraty, budeš rovnako nadšený ako my. Odporúčame vidieť ho v kinách. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia