Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 17:04
Čas čítania 0:54
Ema Stanovská

Čína bude spolupracovať s Ruskom na podpore „skutočnej demokracie“, povedal čínsky minister zahraničných vecí

NEWS ČÍNA RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Čínsky minister zahraničných vecí na čínsko-ruskom summite sa niekoľkokrát obul do Spojených štátov.

Najvyšší čínsky diplomat povedal, že Peking bude spolupracovať s Moskvou na podpore „skutočnej demokracie“. Potvrdil tak väzby s Ruskom, píše portál Alarabiya

„Čína je ochotná spolupracovať s Ruskom a so svetovým spoločenstvom na podpore skutočnej demokracie, založenej na podmienkach jednotlivých národov,“ povedal v stredu čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi na čínsko-ruskom summite think-tankov. Zúčastnil sa na ňom aj jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov.

Wang dodal, že „monopolizovanie definície demokracie a ľudských práv“ s cieľom ovplyvniť iné krajiny je taktika „odsúdená na neúspech“. Touto vetou sa rafinovane obul do Spojených štátov, ktoré sa spolu ostatnými krajinami postavili na čelo odporu voči ruskej invázii na Ukrajinu.

Podporuje Ukrajinu, no zastáva si Putina

Peking sa odvtedy usiluje o neutrálne vystupovanie: vydáva vyhlásenia na podporu suverenity Ukrajiny a vyjadruje obavy z rastúceho počtu civilných obetí, no na druhej strane v OSN podporuje prezidenta Vladimira Putina a obviňuje USA z vyprovokovania vojny.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Fakt je, že prezident Si Ťin-pching v predvečer invázie s Putinom vyhlásil „priateľstvo bez hraníc“ a od začiatku vojny nehovoril s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským.

Podľa Wanga by sa Čína a Rusko mali „naďalej významne podieľať“ na riadení sveta ako stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN. 

„Globálnu a regionálnu bezpečnosť by sme sa nemali snažiť dosiahnuť prostredníctvom ,posilňovania vojsk‘ a ,rozdeľovania zásobovacích reťazcov‘,“ dodal Wang, čím narážal na rozširovanie NATO smerom na východ, ako aj na sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko.

Domov
Zdieľať
Diskusia