Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 13:36
Čas čítania 1:08
Eduard Starkbauer

Ministerstvo obrany chce kúpiť kontajnerové mestečko za vyše 30 miliónov eur. Pribúdajúci vojaci krajín NATO nemajú kde spať

NEWS JAROSLAV NAĎ NATO
Uložiť Uložené

Na Slovensku je dnes asi 1 000 vojakov z krajín NATO. Výrazné navýšenie kapacít má prísť už na jeseň. Vláda dnes schválila aj materiálnu pomoc vo výške viac ako 21 miliónov.

Ministerstvo obrany začína verejné obstarávanie na vybudovanie kontajnerového mestečka a stanového kempu pre vojakov NATO. Návrh, ktorý na rokovanie vlády priniesol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), počíta s investíciou vo výške 31 425 822 eur. Dnešné kapacity sú podľa ministra „nedostatočné a už dávno to malo byť urobené.“

Pre 3 000 príslušníkov zahraničných ozbrojených síl, ktorí na Slovensku posilnili vojenskú prítomnosť NATO v reakcii na vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine, vybudujeme vo výcvikovom priestore Lešť ako aj na letisku Sliač 2 444 ubytovacích kapacít v rozsahu 600 lôžok. Sofistikované kontajnerové mestečko v Lešti má byť hotové do konca roka.

Rozhodnutie o budovaní dočasných kapacít je reakciou na rozhodnutie členských krajín NATO o posilnení východného krídla. Jaroslav Naď po rokovaní vlády uviedol, že podobná infraštruktúra sa bude v nasledujúcich mesiacoch a rokoch budovať aj v ďalších vojenských priestoroch.

V predkladacej správe ministerstvo píše, že Slovensko považuje posilnenú vojenskú prítomnosť členských krajín NATO na svojom území za významný prínos k zvýšeniu obranyschopnosti a k zaručeniu bezpečnosti svojho územia a obyvateľstva.

Odporúčané
PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska 26. mája 2023, 11:15

Prítomnosť ozbrojených síl má významne prispieť k našej schopnosti brániť sa voči širokému spektru bezpečnostných hrozieb vrátane ozbrojeného útoku. Ministerstvo podalo návrh vzhľadom na jeho naliehavosť bez medzirezortného pripomienkového konania. 

V súvislosti s vojnou na Ukrajine dnes vláda na rokovaní schválila aj darovanie vojenského materiálu v hodnote 21 657 748 eur.  Minister ubezpečil, že ide o materiál zo skladových zásob, ktorých poskytnutie neohrozí fungovanie našich ozbrojených síl. O čo ide nešpecifikoval, lebo „nechce dávať Putinovi zoznam materiálu.“

Naďalej prebiehajú aj posledné rokovania o komerčnom poskytnutí húfnic Zuzana 2. Podľa Jaroslava Naďa sa hovorí o počte a cene. „Možno toho bude viacej, uvidíme, ako sa dohodne kontrakt.“ Naznačil, že by malo ísť minimálne o jednu batériu, teda osem húfnic.

Domov
Zdieľať
Diskusia