Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2022, 7:30
Čas čítania 1:33
Ivan Koribanič

Európsku ligu ovládli po napínavých penaltách futbalisti Eintrachtu Frankfurt. Vo finále čelili Glasgowu Rangers

Európsku ligu ovládli po napínavých penaltách futbalisti Eintrachtu Frankfurt. Vo finále čelili Glasgowu Rangers
Zdroj: TASR/AP
ŠPORT EURÓPSKA LIGA FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Po riadnom hracom čase svietil na svetelnej tabuli vyrovnaný stav 1 : 1.

Eintracht Frankfurt zvíťazil vo finále Európskej ligy a získal trofej. Na štadióne Ramóna Sáncheza Pizjuána v Seville privítal ako písaný domáci tím škótsky Glasgow Rangers.

Miernym favoritom pred stretnutím bol práve nemecký Frankfurt. Hoci v prvom polčase gól nepadol, druhý polčas bol už o niečom inom. V 57. minúte otvoril skóre Joe Aribo, 25-ročný záložník Rangers.

Z vedenia sa však dlho netešili. Už o 12 minút neskôr po nevýraznom, no správne umiestnenom centri z rohu ihriska od Filipa Kostiča, obrana Rangers „zaspala” a na 1 : 1 vyrovnal Rafael Borré, ktorý ako dobiehajúci hráč s prehľadom odkopol loptu do siete.

Európska liga
Zdroj: TASR/AP

Tempo zápasu následne mierne upadlo, no hráči sa snažili pohroziť ako na jednej, tak aj na druhej strane, no bezvýsledne.

Nasledovalo predĺženie, ktoré prinieslo dokopy šesť striedaní, dve na strane Frankfurtu a štyri na škótskej strane. Cieľom bolo priniesť na ihrisko novú a čerstvú energiu, pretože nejeden hráč potreboval počas extra času chvíľu na predýchanie, prípadne rozchodenie kŕčov.

Po viacerých šanciach sa skončilo aj 30-minútové predĺženie. Nasledovali tak penalty. Aj v minuloročnom finále Európskej ligy medzi Villarealom a Manchestrom United museli rozhodnúť až kopy z bieleho bodu.

Anketa:
Zvíťazil Frankfurt zaslúžene?
Áno
Nie
Áno
93 %
Nie
7 %

Frankfurt mal na štadióne, či už podľa vizuálneho, ale aj zvukového vnemu, väčšie zastúpenie fanúšikov. Hod rozhodcovskou mincou však prisúdil ako bránu, na ktorú budú hráči kopať, tú pred kulisou škótov.

Nasledovalo losovanie, kto bude kopať ako prvý. Túto možnosť získali škóti. Hlavný rozhodca zo Slovinska Vinčič si ešte prizval oboch trénerov a kapitánov mužstiev. Po penalte treba emócie krotiť. Môže nastať situácia, keď brankár strelu chytí, no nemusí byť nohou na bránkovej čiare. V tom prípade sa bude kop opakovať. Všetko sledujú videotechnici. „Tak mi, prosím, pomôžte a kroťte sa,” znie voľný prepis Vinčičovho prepisu.

Európska liga
Zdroj: TASR/AP

Prvý si loptu na jedenástku položil kapitán Tavernier. Ten svoj pokus premenil. Fanúšikovia Glasgowa následne na hráčov Frankfurtu bučali, pískali a snažili sa ich mávaním rozhodiť. To však nezabralo. Všetkých päť hráčov Frankfurtu svoje pokusy premenilo.

To sa už nedá povedať o Glasgowe. Od nich neskóroval iba jediný hráč, Aaron Ramsey, ktorého pokus chytil brankár Trapp. To stačilo na to, aby trofej oslavovali Nemci.

Tí v tohtoročnom vydaní Európskej ligy vyradili napríklad Real Betis, ale aj slávnu Barcelonu. Na svojom ihrisku s ňou najprv remizovali 1 : 1 a v odvete na Camp Nou šokujúco zvíťazili 3 : 2. V semifinále si poradili s anglickým West Hamom 1 : 2 a 1 : 0.

Európska liga
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia