Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Fortuna.
13. mája 2022, 11:30
Čas čítania 3:04
Sponzorovaný obsah

Čo vieš o hokeji? Máme pre teba 10 zaujímavých faktov, o ktorých si možno netušil

Čo vieš o hokeji? Máme pre teba 10 zaujímavých faktov, o ktorých si možno netušil
Zdroj: Unsplash/Matthieu Pétiard
ŠPORT HOKEJ MS 2022 V HOKEJI SLOVENSKÁ HOKEJOVÁ REPREZENTÁCIA ŠPORT ZIMNÉ ŠPORTY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Budeš sledovať nadchádzajúce majstrovstvá sveta v hokeji?

Si hokejový fanúšik? Štartujú 85. majstrovstvá sveta v hokeji, a aby sme ťa správne naladili, máme pre teba pripravených niekoľko zaujímavých faktov o tomto športe, o ktorých si (možno) netušil. Vieš, koľko km/h dosiahla najrýchlejšia strela a počas ktorého zápasu padlo až 82 gólov? 

Majstrovstvá sa budú konať 13. až 29. mája vo Fínsku – v mestách Helsinki (Helsinki Ice Hall) a Tampere (Nokia Arena). Slovensko sa predstaví v A-skupine v Helsinkách a prvý zápas nás čaká už 13. mája proti Francúzsku.

A-skupina (Helsinki): Slovensko, Kanada, Nemecko, Švajčiarsko, Dánsko, Kazachstan, Francúzsko a Taliansko
B-skupina (Tampera): Fínsko, USA, Česko, Švédsko, Lotyšsko, Nórsko, Veľká Británia, Rakúsko
Hokej
Zdroj: Fortuna.sk

Myslíš si, že vieš, kto bude víťazom? Hlasovať môžeš v našej ankete na konci článku, ale ak si si istý svojím tipom, stav si cez Fortunu.

Stav na víťaza
Zákaz stávkovania a hazardných hier platí pre osoby mladšie ako 18 rokov. Stávkovanie a hazardné hry sú spojené s rizikom. Nadmerné hranie prináša so sebou možné zdravotné riziká.

Puky sú zamrznuté

Vedel si, že puky, ktoré používajú hráči počas zápasu, idú priamo z mrazničky? Nie je to iba obyčajný kus čiernej gumy, vyžadujú si špeciálnu starostlivosť. Podľa nariadení Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) by sa mal na ľade každé dve minúty meniť puk. Pred zápasom sú puky v mrazničke asi hodinu pri teplote –8 °C až –12 °C, ideálna teplota je –10 °C. Nie vždy sú to presne dve minúty, niekedy je to viac, závisí od situácie na ľade. Prečo sa to robí? Odpoveď je celkom jednoduchá – aby sa puk dobre kĺzal, nezadrhával sa a aby netopil ľad. 

Najrýchlejšia strela v hre

Najrýchlejšiu strelu má v knihe rekordov zapísanú momentálne Denis Kulyash za tím Avangard Omsk v KHL, a to z 5. februára 2011. Dosiahol rýchlosť 177,5 km/h a prekonal Zdena Cháru, ktorý držal dovtedajší rekord – 169,7 km/h. Chára tento výkon podal v NHL 25. januára 2009 za Boston Bruins.

Po zápase sú hokejisti ľahší

Hokej je veľmi náročný a intenzívny šport, hráči môžu počas jedného zápasu stratiť až 2 – 3 kilogramy telesnej hmotnosti. Toto množstvo však tvorí iba voda vylúčená potením. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Pixabay

Horiaci hráč

Byť premočený od vody sa niekedy počas zápasu vyplatí. V roku 1930 sa hráčovi Abiemu Goldberrymu stala celkom bizarná nehoda. Vo vrecku mal škatuľku zápaliek (v tom čase asi bežné), ktorú počas hry trafil celkom nešťastne puk. Zápalky začali horieť spoločne s jeho dresom. Spoluhráči ho stihli uhasiť včas a vyviazol bez vážnejších zranení. 

Najvyšší počet gólov 

Medzinárodný zápas s najvyšším počtom gólov sa odohral medzi Slovenskom a Bulharskom v roku 2008, bilancia bola 82 : 0. Úspech sa podaril ženskému hokejovému tímu počas olympijského kvalifikačného zápasu v Lotyšsku. Skóre na tretiny bolo 31 : 0, 24 : 0, 27 : 0 a najúspešnejšou hráčkou bola Janka Čulíková, strelila až 10 gólov. 

Najdlhší zápas

Najdlhší profesionálny hokejový zápas sa odohral medzi nórskymi tímami Storhamar Hockey a Sparta Warriors 12. marca 2017. Hra trvala vzhľadom na predĺženia až 217 minút a 14 sekúnd, Storhamar nakoniec vyhral 2 : 1.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Саша Лазарев

Stanley Cup s chybami 

Určite poznáš slávny Stanley Cup. Je to prestížne ocenenie, ktoré sa udeľuje každoročne počas play-off zámorskej NHL. Tušil si, že má vygravírovaných viac než 20 mien či názvov chybne? Napríklad Boston je na ňom uvedený ako Bqstqn.

Rovnaký počet zlatých medailí

Podľa záznamov IIHFnajviac medailí na konte Kanada, doposiaľ získala až 51, z toho 27 je zlatých, 15 strieborných a 9 bronzových. Druhé je Rusko so 47 medailami (27 zlatých) a tretia Česká republika, ktorá ich má 46 (12 zlatých).

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Pixabay

Hráč za dolár

Akýkoľvek profesionálny šport je poriadne drahý, rovnako to platí aj v prípade hokeja. Veľké kluby svojim hráčom platia nemalé peniaze. Výnimkou bol Kris Draper, ktorý si vyslúžil prezývku The One Dollar Man, pretože ho klub Detroit Red Wings kúpil iba za 1 dolár. Spočiatku nechcený hráč dokázal, že to bol najlepšie utratený dolár – v drese Red Wings odohral viac ako 1 000 zápasov a pomohol svojmu tímu 4-krát vyhrať Stanley Cup.

Prvé majstrovstvá sveta v hokeji

Trochu prekvapujúco sa historicky prvé majstrovstvá sveta hrali počas olympijských hier v Antverpách, tie sa konali v roku 1920. V roku 1982 bol dodatočne tento turnaj vyhlásený za prvé majstrovstvá sveta. 

Stav si na víťaza bez rizika

Naladili sme ťa na hokejovú atmosféru? Fortuna si pri tejto príležitosti pripravila pre hráčov špeciálny bonus, ktorý poteší nejedného fanúšika. Dajú ti 100 eur na stávku bez rizika. To znamená, že ak netrafíš, tvoj vklad ti vrátia a neprídeš ani o cent navyše. K tomu dostaneš ešte 100 spinov navyše ako bonus. Ak sa zaregistruješ a stavíš si počas trvania majstrovstiev, môžeš automaticky využiť akciu na niektorý z hokejových zápasov. 

Využi špeciálny bonus bez rizika
fortuna
Zdroj: Fortuna
Anketa:
Kto vyhrá zápas? 
Slovensko
Francúzsko
Slovensko
92 %
272 Hlasov
Francúzsko
8 %
23 Hlasov
Stav si na víťaza cez Fortunu
Domov
Zdieľať
Diskusia