Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2022 o 10:30
Čas čítania 1:13
Dominik Vetrák

Tip na seriál: We Own This City (HBO Max)

FILMY A SERIÁLY HBO MAX HBO SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY WE OWN THIS CITY
Uložiť Uložené

Po dvoch epizódach sme toho názoru, že seriál We Own This City stojí za pozretie.

HBO na svojej streamovacej službe HBO Max práve vysiela minisériu We Own This City. Z plánovaných šiestich častí sme zatiaľ videli prvé dve. HBO natočilo seriál podľa knihy We Own This City: A True Story of Crime, Cops and Corruption od reportéra Justina Fentona z amerického mesta Baltimore. 

V meste pôsobila v roku 2017 špeciálna jednotka s názvom Gun Trace Task Force. Jej cieľom bolo dostať z ulíc zbrane a drogových dílerov, no politické tlaky spôsobili, že začali zatýkať aj nevinných ľudí. Postupne to prerástlo až do bodu, keď policajti zatýkali Afroameričanov už aj za to, že kráčali po ulici, a nemali problém im ani fyzicky ubližovať.

Odporúčané
Kto je postava v potitulkovej scéne Doctora Strangea 2 a ako funguje mnohovesmír? Kto je postava v potitulkovej scéne Doctora Strangea 2 a ako funguje mnohovesmír? 6. mája 2022 o 12:30

Na niektorých z policajtov sa ich obete sťažovali. Policajti však plnili kvóty nadriadených, a preto ich zo zboru nemohli vylúčiť.  

We Own This City seriál policajti HBO Max jon bernthal
Zdroj: HBO Max

Seriál We Own This City zobrazuje situáciu očami vyšetrovateľov, úradníkov, samotných policajtov a ich obetí. Udalosti seriálu sledujeme najmä formou flashbackov, keď sa počas výpovedí vinných policajtov dozvedáme, čo všetko robili. 

Seriál sa atmosférou podobá na The Wire. Oba totiž vytvoril scenárista a tvorca David Simon. We Own This City však zobrazuje príbeh podľa skutočných udalostí, zatiaľ čo udalosti The Wire boli vymyslené (v niektorých prípadoch aj inšpirované skutočnosťou). 

We Own This City seriál policajti HBO Max jon bernthal
Zdroj: HBO Max

Celú minisériu režíroval Reinaldo Marcus Green (King Richard), vďaka čomu má ucelený a jednotný vizuál. Prvé časti sa venovali najmä vyšetrovaniu zločinov v polícii a neobsahovali veľa akcie. Ak ťa však bavia „príbehy spoza opony“, pravdepodobne sa ti bude páčiť.

Hlavnú postavu, seržanta Wayna Jenkinsa, hrá Jon Bernthal (Punisher), ktorý roly drsných chlapov zvláda nesmierne dobre. Možno je trochu stereotypné vidieť ho v prakticky rovnakej role už po niekoľkýkrát, ale má s tým už také skúsenosti, že kvalitu seriálu zvyšuje už len svojou prítomnosťou.

We Own This City seriál policajti HBO Max jon bernthal
Zdroj: HBO Max

Vrátilo sa aj niekoľko hercov zo seriálu The Wire, čo pôsobí príjemne nostalgicky. Skvelé herecké výkony podporuje dobrá réžia, ktorá vo vhodných chvíľach preskakuje medzi dejovými líniami. 

Domov
Zdieľať
Diskusia