Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2022, 18:12
Čas čítania 3:49
Viktor Kniš

Toto je najväčšia prehra Matoviča v politike, tvrdí Sulík. Politici reagujú na poslankyne Tabák a Hatrákovú, ktoré podporili Fica

NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Ak by Romana Tabák a Katarína Hatráková zahlasovali tak ako zvyšok koaličných poslancov okrem Sme rodina, Roberta Fica by Špecializovaný trestný súd mohol zobrať do väzby.

Poslanci v parlamente nevydali Roberta Fica na väzobné stíhanie. Rozhodli o tom aj hlasy dvoch poslankýň OĽaNO – Kataríny Hatrákovej a Romany Tabák, ktoré nepodporili žiadosť Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa mnohých koaličných poslancov ide o paradox, keď sa do parlamentu dostali po chrbte protikorupčnej agendy Igora Matoviča. 

Platí, že ak by Tabák a Hatráková zahlasovali tak ako zvyšok koaličných poslancov okrem Sme rodina, Roberta Fica by Špecializovaný trestný súd mohol zobrať do väzby. 

S doteraz najsilnejším vyhlásením prišiel Richard Sulík, podľa ktorého je dnešné hlasovanie najväčšia prehra politickej kariéry Igora Matoviča. „Porazil ho nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii,“ tvrdí Richard Sulík.

Kriticky reagujú aj nezaradení poslanci, Andrej Stančík z OĽaNO na Instagrame napísal, že ďalej nebude v rovnakom poslaneckom klube ako Romana Tabák.

Strana Sloboda a solidarita chce s koaličnými partnermi diskutovať, či má koalícia v tomto zložení zmysel. 

Miroslav Kollár: Boris Kollár si umyl ruky

Odídenec zo Za ľudí Miroslav Kollár kritizuje najmä stranu Sme rodina, ktorá sa zhodne hlasovania zdržala. Podľa nezaradeného poslanca Kollára si koaličné hnutie „umylo ruky“, aj keď je nad slnko jasnejšie, že jeho prvoradou motiváciou sú nie celkom čisté ruky niektorých jeho kolegov zo Sme rodina. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

„A že mu v tom asistovali nominanti protikorupčného Matovičovho OĽaNO? Koho to ešte prekvapí? Dnešné hlasovanie je veľkou fackou pre všetkých, ktorí ešte verili údajne ‚protikorupčnej‘ vláde. Takto Slovensko nikdy od korupcie neočistíme,“ upzornil Kollár.

Jana Bittó Cigániková: Hanbím sa za svoje kolegyne

Poslankyňa SaS prišla na hlasovanie aj napriek tomu, že nedávno absolvovala operáciu očí. Tvrdí, že Hatráková a Tabák spravili z hnutia OĽaNO len paródiu na protikorupčné hnutie. „Bojujem za viac žien v politike, ale keď sa dostanú do vysokej politiky, bolo by dobré, aby nezabávali internet nepríčetným vyjadrením a novým trapasom, aby nebránili potratom a rozhodovaniu o väzbe pre Roberta Fica.“ 

Podľa Cigánikovej to takto dopadne, keď Igor Matovič zoberie na kandidátku ľudí, „ktorí idú okolo“.


Veronika Remišová: Za tieto rozhodnutia tvrdo zaplatíme

Ministerka pre investície a predsedníčka strany Za ľudí napísala, že história sa láme v rozhodnutiach jednotlivcov, čím rovnako poukazuje na rozhodnutia dvoch poslankýň. „Dnes si niektorí vybrali svet Smeru, kde nie sme pred zákonom všetci rovní, ale sú tu aj špeciálne chránení šéfovia. Spravodlivosť na Slovensku za tieto rozhodnutia tvrdo zaplatí.“

Richard Sulík: Najväčšia prehra Matoviča

Strana Sloboda a solidarita zorganizovala po hlasovaní tlačovú konferenciu, na ktorej skonštatovala, že koalícia v tomto zložení stráca svoj protikorupčný mandát. Systém našich ľudí podľa SaS-ky naďalej pokračuje najmä vďaka Borisovi Kollárovi, ktorého hnutie sa v plnom rozsahu zdržalo hlasovania. 

Odporúčané
„Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico 4. októbra 2023, 16:00

Samotný predseda strany sa na sociálnej sieti Facebook obul do predsedu Igora Matoviča. „Porazil ho nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii,“ tvrdí Richard Sulík.

Peter Pellegrini: Spravodlivosť ide ďalej

Peter Pellegrini bol prvý, komu Robert Fico prišiel podať po hlasovaní ruku. Poďakoval aj Miroslavovi Sujovi a ďalším poslancom, ktorí ho podporili. 

Samotný predseda strany Hlas-SD len stručne napísal, že tí, ktorí chcú Fica vo väzbe, v skutočnosti túžia po politickej pomste. Tá vraj dnes prehrala. „Spravodlivosť môže a musí ďalej nasledovať svojimi štandardnými cestami.“

V Hlase-SD tvrdia, že sú presvedčení, že cieľom obvinenia Fica je prekryť problémy ako zdražovanie. Vraj by nepodporili vydanie žiadneho poslanca. „Namiesto chleba ponúka vláda ľuďom hry. Právny štát na Slovensku neexistuje a orgány činné v trestnom konaní sú zneužívaní na politické ciele. Kým si nemôžeme byť istí, že ktoréhokoľvek z volených zástupcov vydávame do rúk spravodlivosti a nie politickému revanšu, nemôžeme podporiť vydanie žiadneho poslanca do väzby.“

Igor Matovič: Dobre bude

Igor Matovič tvrdí, že Roberta Fica stálo veľmi veľa, aby sa dnes pri hlasovaní zachránil. Myslí si, že niektorí poslanci Fica podporili, lebo sú naivní alebo hlúpi, prípadne im za to niekto zaplatil. „Mňa veľmi mrzí, že 17 poslancov Sme rodina a 2 poslankyne nášho hnutia si myslia, že poslanci sú viac ako obyčajní ľudia. Napriek tomu, nebojte sa, #DobreBude, aj keď dnes spravodlivosť prehrala jednu z bitiek,“ dodal Matovič, ktorý si myslí, že sa netreba báť návratu mafie k moci.  

Anna Zemanová: Je čas, aby sme sa rozlúčili

V rámci tlačovej konferencie strany Sloboda a solidarita vystúpila aj predsedníčka klubu, podľa ktorej je dnes na stole otázka, či má ešte strana Sme rodina zotrvať v koalícii. Osobne si myslí, že je čas rozlúčiť sa. „Ale toto musí rozhodnúť vedenie strany alebo republiková rada, aby sme vyslovili takéto závažné stanoviská,“ doplnila Zemanová.

Vladimíra Marcinková: Premiér nemal odpovede

Poslankyňa z klubu SaS Vladimíra Marcinková tvrdí, že minulý týždeň sa osobne pýtala premiéra Eduarda Hegera, čo bude znamenať pre koalíciu, keď Sme rodina podrží Roberta Fica. Odpoveď vraj nemal. 


„Nakoniec nielen Sme rodina, ale aj niektorí poslanci OĽaNO pomohli Robertovi Ficovi schovať sa pred spravodlivosťou. Neviem si predstaviť, ako sa s takýmto hodnotovým zlyhaním koalícia vyrovná. Už som to raz povedala a hovorím to s trpkosťou znovu – už si viac nemôžeme hovoriť protikorupčná koalícia. Žiaľ,“ napísala s tým, že klub SaS bol jediný, ktorý jednohlasne zahlasoval za. 

Smer: Sme dvakrát silnejší

Členovia strany Smer-SD z parlamentu zverejnili fotografiu držiac sa za plecia v spoločnej kancelárii. Poďakovali sa opozičným aj koaličným poslancom, ktorí sa podľa nich „postavili na stranu zdravého rozumu a dnes hlasovali za demokraciu a právny štát na Slovensku“. Členovia strany tvrdia, že sú dvakrát silnejší ako pred večerným hlasovaním.

Michal Šipoš: Spreneverili sa hodnotám

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš podá návrh na vylúčenie Kataríny Hatrákovej a Romany Tabák z klubu OĽaNO. 

„Dnes sa poslankyne Katarína Hatráková a Romana Tabák, dve poslankyne z 50 poslancov OĽaNO, svojím hlasovaním spreneverili hodnotám hnutia a programu, pod ktorý sa podpísali, a tým, že zabránili výkonu spravodlivosti, zradili drvivú väčšinu voličov OĽaNO,“ povedal Šipoš. Pripomenul predvolebné sľuby hnutia hovoriace i to, že zákony musia platiť pre každého rovnako.

Domov
Zdieľať
Diskusia