Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2022, 11:20
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš

Ministra vnútra Romana Mikulca neodvolali ani šiestykrát. Takto hlasovali poslanci

NEWS ROMAN MIKULEC
Uložiť Uložené

Minister vnútra nemá podporu koaličnej strany Sme rodina.

Romana Mikulca poslanci v parlamente opäť neodvolali. Za jeho odvolanie hlasovalo len 53 poslancov z celkovo 120 hlasujúcich. Proti bolo 58 poslancov Národnej rady. 

Zdržali sa šiesti poslanci a traja nehlasovali. Predseda parlamentu Boris Kollár sa zdržal, aj keď ešte nedávno avizoval, že zahlasuje za Mikulcovo odvolanie. Zdržala sa aj časť poslancov SaS. Tí už skôr deklarovali, že nebudú ďalej podporovať ministra pri odvolávaniach. 

mikulec
Zdroj: NR SR

Ministra vnútra Romana Mikulca odvolávali už po šiestykrát, tentoraz z dôvodu komunikácie s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským, ktorý spáchal samovraždu vo väzbe. 

Mikulec odmieta, že by zasahoval do živých prípadov a do vyšetrovania, čo môže naznačovať komunikácia z Lučanského mobilu. Medializovanú komunikáciu s bývalým policajným prezidentom nepopiera, odmieta však zásahy do živých vecí aj to, že by si od neho pýtal konkrétne spisy.

Rozprava o odvolávaní prebiehala v NR SR počas celého popoludnia v stredu, v rámci nej vystúpili najmä opoziční poslanci vrátane Ľuboša Blahu a Ladislava Kamenického. Spoločne s Milanom Mazurekom kritizovali, paradoxne, najmä Igora Matoviča, ktorého považujú za pôvodcu a iniciátora všetkých trestných stíhaní opozičných politikov. Tvrdia, že Mikulec je len Matovičov sluha, aj keď na to neexistujú žiadne dôkazy.

Bude aj siedme odvolávanie, avizuje Fico

Výsledok hlasovania pri odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca podľa obvineného Roberta Fica ukazuje, že vo vládnej koalícii prevláda pnutie. Poukázal na to, že Sme rodina sa nezúčastnila na hlasovaní a celkový počet hlasov, ktorými ho poslanci podporili, je nižší, ako je potrebná nadpolovičná väčšina poslancov. Fico tvrdí, že obvinenia voči ministrovi koalícia nevyvrátila. Avizuje ďalší návrh na odvolanie Mikulca z funkcie.


Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal, že zotrvanie Mikulca vo funkcii je hanbou. Nikdy sa podľa neho Mikulec ani nemal stať ministrom vnútra.

Odporúčané
Roman Mikulec: Debata o pomoci pri inflácii by v škole bola na päťku, ale máme aj jednotky (Rozhovor) Roman Mikulec: Debata o pomoci pri inflácii by v škole bola na päťku, ale máme aj jednotky (Rozhovor) 6. júna 2022, 12:30

„Je to človek, ktorého vygenerovala personálne a odborne vyprahnutá strana OĽANO,“ tvrdí Pellegrini. Dodal, že Mikulec žiadne z podozrení voči nemu nevysvetlil a nevyvrátil. Pripomenul nielen medializovanú komunikáciu s bývalým policajným prezidentom, ale i staršie kauzy Mikulca.

Domov
Zdieľať
Diskusia