Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2022, 10:11
Čas čítania 1:23
Daniel Mikolášik TASR

„Vy ste sfetovaná, čo ste si dali kokaín?“ pokrikuje Robert Fico na Annu Zemanovú. Parlament rokuje o jeho vydaní do väzby

POLITIKA NÁRODNÁ RADA SR ROBERT FICO ROKOVANIE PARLAMENTU
Uložiť Uložené

Opozícia žiada, aby sa hlasovalo tajne.

Parlament vo štvrtok začal rokovať o žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. O procedurálnom návrhu však bude NR SR hlasovať zrejme až v utorok. Opozícia žiada, aby sa hlasovalo tajne.

Písomne sa do rozpravy prihlásilo 35 rečníkov, väčšina z radov opozície, do debaty sa prihlásil aj Fico, ktorý má byť posledný. Z písomne prihlásených rečníkov sú dvaja za poslanecký klub. Rečniť môžu podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.


Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

„Premiéri ani bývalí premiéri nie sú nad zákonom a nesmú mať privilégiá,“ hovorí v rozprave k Ficovi Anna Zemanová (SaS) a dodáva, že by mal v tejto veci rozhodovať nezávislý súd. „Vy ste sfetovaná, čo ste si dali kokaín?“ pokrikoval po nej Robert Fico.

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Robert Fico (Smer-SD) prichádza na rokovanie 65. schôdze parlamentu v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022, na ktorej sa rokuje o jeho vydaní do väzby.
Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Robert Fico (Smer-SD) prichádza na rokovanie 65. schôdze parlamentu v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022, na ktorej sa rokuje o jeho vydaní do väzby. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Mandátový a imunitný výbor Národnej rady SR v stredu večer prijal uznesenie a odporučil plénu parlamentu odsúhlasiť žiadosť prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica. Informovala o tom predsedníčka výboru Anna Andrejuvová (OĽaNO).


„Schválili, že vydávame súhlas na vzatie poslanca NR SR Roberta Fica na základe žiadosti Generálnej prokuratúry SR,“ povedala Andrejuvová. Ozrejmila, že na základe uznesenia výboru bola vypracovaná aj správa, ktorú predloží poslancom NR SR na rokovaní. „Tá bola tiež schválená,“ dodala s tým, že za ňu zahlasovalo osem poslancov z desiatich prítomných. Dvaja poslanci Sme rodina sa zdržali.

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Domov
Zdieľať
Diskusia