Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2022, 16:33
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

AKTUÁLNE: Robert Kaliňák ide do väzby, rozhodol súd

NEWS ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Bývalý minister vnútra je obvinený ako člen zločineckej skupiny. Súd ho vypočul ešte v piatok večer na základe návrhu prokurátora, ktorý videl možnosť, že by Kaliňák na slobode ovplyvňoval svedkov aj spoluobvinených.

Robert Kaliňák ide do väzby. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd po výsluchu na základe žiadosti prokurátora. Informáciu potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Podľa orgánov činných v trestnom konaní by totiž bývalý minister vnútra mohol vzhľadom na svoje postavenie ovplyvňovať svedkov, ale aj spoluobvinených. Bývalý minister vnútra Kaliňák sa už voči tomuto rozhodnutiu odvolal, rozhodovať tak bude ešte Najvyšší súd SR. 

Bývalého ministra zadržali ešte v stredu dopoludnia v rámci akcie Súmrak. Obvinili ho spoločne s Robertom Ficom z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj ohrozenia bankového a daňového tajomstva. Podľa polície Fico a Kaliňák vlastnými nomináciami vytvorili organizovanú zločineckú skupinu.

Vyšetrovatelia NAKA vo viac ako 100-stranovom uznesení o vznesení obvinenia vysvetľujú, prečo Kaliňáka a spol. obvinili. Svedčia proti nim viacerí spolupracujúci obvinení, okrem Ľudovíta Makóa, Bernarda Slobodníka a Františka Imreczeho už aj Daniel Čech či mafián Tomáš Rajecký. Kontext o Ficovi ako „šéfovi“ dopĺňa Kočnerova Threema. 

Odporúčané
Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti 26. apríla 2022, 12:30

Národná kriminálna agentúra zozbierala dôkazy, na základe ktorých viní Fica a Kaliňáka z vytvorenia skupiny vo vrcholovej politike a následne aj na Finančnej správe SR, ktorá pomáhala kompromitovať Igora Matoviča, Andreja Kisku, Borisa Kollára, Daniela Lipšica a ďalších. 

Vo väzbe chcú aj Fica, rozhodovať o jeho vydaní bude parlament. 

Róbert Kaliňák
Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia