Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2022, 13:09
Čas čítania 0:51
Viktor Kniš

Žilinka dáva ruky preč od rozhodovania o Ficovi, o väzbu pre šéfa Smeru bude žiadať Lipšicov úrad

NEWS MAROŠ ŽILINKA
Uložiť Uložené

Maroš Žilinka sa vyjadril ku kauze Súmrak. Návrh na väzbu teraz môže podať zástupca špeciálneho prokurátora.

Maroš Žilinka zverejnil v piatok popoludní vyjadrenie, v ktorom žiada politikov a médiá, aby boli zdržanlivejší vo svojich vyjadreniach. Keďže práve generálny prokurátor je oprávnený dávať návrh na vydanie poslanca NR SR do väzby, na Žilinku sa spustila vlna podozrení, že bude chcieť Roberta Fica podržať. 

Generálny prokurátor však dnes rozhodol, že jeho úrad si pod seba tento prípad nezoberie. V kauze je jedným z poškodených aj Daniel Lipšic, preto Žilinka rozhodol, že špeciálny prokurátor je z dôvodu pochybnosti o jeho nezaujatosti vylúčený z konania a rozhodovania v tejto trestnej veci. 

Žilinka zároveň poveril zástupcu špeciálneho prokurátora, aby konal v jeho mene pri výkone pôsobnosti generálneho prokurátora Slovenskej republiky žiadať Národnú radu Slovenskej republiky o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady SR do väzby.

V preklade môže teraz návrh na vydanie Fica podať Ladislav Masár. Polícia už včera deklarovala, že pre Roberta Fica budú žiadať väzbu, keďže je obvinený zo závažného trestného činu založenia a zosnovania organizovanej zločineckej skupiny.

Odporúčané
Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor 22. augusta 2022, 9:30

Vo väzbe chce prokurátor aj Roberta Kaliňáka, ten však nie je poslancom, preto ho mohli zadržať. Momentálne sa nachádza v cele policajného zaistenia. Špecializovaný trestný súd bude rozhodovať o Kaliňákovi už čoskoro. 

Robert Fico má výsluch naplánovaný na 26. apríla. 

Refresher zanalyzoval uznesenie o vznesení obvinenia, v ktorom vyšetrovatelia NAKA opisujú, prečo Fica s Kaliňákom obvinili.

Domov
Zdieľať
Diskusia