Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2022, 9:11
Čas čítania 1:33
Adam Novosad

Čína hlási nový prípad nákazy vtáčou chrípkou H5N6 u človeka. Od konca roka 2021 tam začali prípady pribúdať rýchlejšie

Čína hlási nový prípad nákazy vtáčou chrípkou H5N6 u človeka. Od konca roka 2021 tam začali prípady pribúdať rýchlejšie
Zdroj: Flickr/Navy Medicine/volně k užití
NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Od roku 2014 eviduje Čína celkovo 77 prípadov nákazy kmeňom H5N6, avšak tento rok hlási už trinásty prípad.

Čína hlási nový prípad človeka, ktorý sa nakazil závažným vírusom vtáčej chrípky A/H5N6. O prípade informoval hongkonský úrad pre ochranu zdravia, podľa ktorého sa na území pevninskej Číny objavil zatiaľ trinásty prípad tejto vtáčej chrípky v prebiehajúcom roku.

Vírusom sa nakazil 56-ročný muž žijúci v meste Deyang City v provincii S'-čchuan, ktorý bol predtým v intenzívnom kontakte s hydinou. Prvé symptómy sa u nakazeného muža vyskytli 31. marca, pričom do nemocnice ho previezli 4. apríla, kde naďalej zostáva hospitalizovaný vo vážnom stave.

V Číne prepukla nákaza vtáčou chrípkou koncom minulého roka, keď hongkonský úrad pre ochranu zdravia hlásil hneď päť pacientov, u ktorých sa objavili symptómy a následne skončili hospitalizovaní v nemocnici. Z týchto piatich pacientov dvaja vtáčiu chrípku neprežili, dvaja skončili v kritickom stave a posledný pacient sa dostal do vážneho stavu.

nemocnica
Zdroj: Flickr/Navy Medicine

Vtáčia chrípka, nazývaná aj aviárna influenza, je podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR vysoko nákazlivá prenosná infekčná choroba, ktorá postihuje predovšetkým vtáctvo a hydinu. Už v roku 1997 sa však objavil prvý prípad priameho prenosu vírusu vtáčej chrípky A/H5N1 z vtákov na ľudí – vírus vtedy nakazil 18 osôb, z ktorých 6 zomrelo.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Medzitým sa výskumníkom podarilo identifikovať už viac ako tucet kmeňov vírusu vtáčej chrípky, z ktorých najčastejšie prípady nákazy u človeka spôsobili kmene H5N1 a H7N9. V prípade vírusu vtáčej chrípky A/H5N6 eviduje Čína od roku 2014 iba 77 prípadov, keď sa týmto konkrétnym kmeňom nakazil človek. Napriek tomu ide o vysoko nákazlivé ochorenie často s fatálnymi následkami.

„Infekcia vírusom vtáčej chrípky typu A/H5N1 môže u ľudí spôsobiť závažné ochorenie až smrť. V súčasnej dobe nie je dostupná žiadna vakcína proti ochoreniu,“ varuje na svojej stránke Úrad verejného zdravotníctva SR. Úrad preto ľudí varuje, aby sa v oblastiach s prebiehajúcou epidémiou vtáčej chrípky vyhýbali priamemu kontaktu s hydinou aj jej výlučkami a dbali na hygienu.

„Doteraz nebol preukázaný priamy prenos vírusu vtáčej chrípky typu A/H5N1 z človeka na človeka, zdravotné úrady však aj naďalej pokračujú v podrobnom monitorovaní situácie na účely zachytenia prípadného priameho interhumánneho prenosu,“ konštatuje ÚVZ.

Mohlo by ťa zaujímať:
Anna Záborská chce uzákoniť kastráciu pri zmene pohlavia. Snaží sa zvrátiť krok rezortu zdravotníctva, ktorý ju prestal vyžadovať
Salutoval pred Putinom a v Singapure má pozemky za 3,3 miliardy. Kontroverzný korunný princ dobýja Instagram smiešnymi citátmi
Tajomné podzemné tunely oceliarní Azovstaľ v Mariupole vydržia výbuch atómovej bomby. Prečo Rusi nevedia obrovský komplex dobyť?
Domov
Zdieľať
Diskusia