Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 6:43
Čas čítania 0:53
Ema Stanovská

Rusi si na Wimbledone nezahrajú. Organizátori im zakázali účasť

NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Organizátori grandslamu pôvodne od hráčov vyžadovali čestné vyhlásenie, že ich nepodporuje režim Putina. Napokon sa rozhodli zakázať štart všetkým Rusom.

Ruskí tenisti nebudú môcť hrať na tohtoročnom Wimbledone. O turnaj tak príde svetová dvojka Daniil Medvedev, ale aj Andrej Rubľov, Karen Chačanov, Anastasia Pavľučenková či Daria Kasatkinová. Informujú o tom portály The New York Times a Insider.

Rusi hrávajú turnaje ATP a WTA pod neutrálnou vlajkou, organizátori Wimbledonu majú však nezávislý štatút.

Organizátori júnového grandslamu pôvodne uvažovali, že budú od hráčov vyžadovať čestné vyhlásenie, že ich nepodporuje Putinov režim a že odmietajú inváziu na Ukrajinu. All England Club sa napokon rozhodol všetkým Rusom štart zakázať. 

Zákaz sa môže týkať aj Bielorusov

Zatiaľ nie je jasné, či sa to bude týkať aj Bieloruska, ktoré otvorene podporuje inváziu na Ukrajinu. Ak by sa tak stalo, Wimbledon by bol prvý tenisový turnaj, ktorý by neumožnil štartovať individuálnym ruským a bieloruským hráčom. 

Niektorí tenisti z oboch krajín sa už k invázii vyjadrili. Rubľov na kameru po zápase v Dubaji napísal „žiadnu vojnu, prosím“, Medvedev uviedol, že „chce mier na celom svete“.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Ruské autority tento krok označili za hystériu, ktorá nemá so športom nič spoločné. „Wimbledon dnes riadia politika a peniaze. Veľká Británia je známa svojimi očividnými protiruskými postojmi nielen dnes, ale vždy,“ povedal poslanec ruskej Štátnej dumy a predseda výboru pre šport Dmitrij Sviščov, ktorý je aj na sankčnom zozname USA a Veľkej Británie, píše Denník N.

Tohtoročný grandslamový turnaj sa odohrá od 27. júna do nedele 10. júla.

Domov
Zdieľať
Diskusia