Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2022, 9:53
Čas čítania 1:17
Eduard Starkbauer TASR

Ukrajina vyplnila dotazník k vstupu do Európskej únie. Štatút kandidátskej krajiny môže dostať už v júni

Ukrajina vyplnila dotazník k vstupu do Európskej únie. Štatút kandidátskej krajiny môže dostať už v júni
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Ukrajina oficiálne požiadala o členstvo v EÚ už koncom februára. Jej predstavitelia odvtedy rokujú s európskymi štátmi, ktoré nesúhlasia s jej urýchleným prijatím.

Zástupca vedúceho kancelárie Volodymyra Zelenského Ihor Žovkva oznámil, že Ukrajina vyplnila dotazník na kandidatúru na členstvo v EÚ. Potvrdil tiež, že krajina očakáva, že rozhodnutie o jej budúcnosti padne na júnovom zasadnutí Európskej rady.

Ukrajina oficiálne požiadala o členstvo v EÚ už koncom februára, krátko po začiatku ruskej invázie. Podľa Ihora Žovkvu jej teraz bude na summite lídrov členských štátov EÚ a vedenia eurobloku udelený štatút kandidáta na členstvo v EÚ. „Je to dôležitý míľnik, ktorý nemožno obísť.“

Oficiálny dotazník odovzdala prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému 8. mája počas svojej návštevy, na ktorej sa zúčastnil aj slovenský premiér Eduard Heger, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

Ihor Žovkva vo vysielaní ukrajinského verejnoprávneho rozhlasu vysvetlil, že Európska komisia musí pripraviť odporúčanie a potvrdiť ním, že Ukrajina spĺňa prístupové, tzv. kodanské kritériá členstva. Ak bude odporúčanie Európskej komisie pozitívne, otázkou vstupu sa začne zaoberať Európska rada.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Následné rokovania o plnom členstve v Európskej únii budú podľa Ihora Žovkvu vzhľadom na špecifickú situáciu krajiny s najväčšou pravdepodobnosťou prebiehať v skrátenom konaní. Väčšina štátov podľa neho s urýchleným prijatím súhlasí.

S krajinami, ktoré v rýchly proces prijatia neveria, vraj ukrajinskí predstavitelia intenzívne rokujú. „V súčasnosti neexistuje ani jeden členský štát EÚ, ktorý by bol proti členstvu Ukrajiny v Európskej únii. Pozície jednotlivých krajín sa líšia, pokiaľ ide o rýchlosť postupu, ktorý musí Ukrajina absolvovať, aby sa stala členom.“ 


Mohlo by ťa zaujímať:
Cristiano Ronaldo s partnerkou prišli o dieťa, z dvojičiek prežilo len dievča
Google Maps prestali maskovať ruské vojenské objekty. Ponorkovú základňu či lietadlovú loď môže vidieť každý
Dúfam, že makáš, lebo ja idem plný plyn, odkázal Majk Spirit. Včera som pil, ale zalapoval by som lepšie, odpovedal Separ
Späť
Zdieľať
Diskusia