Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2022, 10:00
Čas čítania 1:14
Tímea Krauszová TASR

Rusi sa snažia v Mariupole donútiť zvyšných obrancov mesta ku kapitulácii. Sľubujú im, že ich nezabijú, ak sa vzdajú

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajina má posledných pár hodín, aby zvážila ponuku Ruska.

Ruské ozbrojené sily ponúkli vojakom, ktorí im kladú odpor v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, že ušetria ich životy, ak v nedeľu v stanovenom čase zložia zbrane, informujú Sky News. Ukrajinský prezident však varuje, že ak posledných vojakov v Mariupole Rusko zabije, mohlo by to znamenať koniec rozhovorov. Vojna na Ukrajine trvá už 52 dní.

Zložte zbrane do obeda a nezabijeme vás

Ruská armáda uviedla, že ukrajinskí vojaci a údajní zahraniční žoldnieri v Mariupole majú možnosť zložiť zbrane v nedeľu v čase od 6.00 do 13.00 h moskovského času (teda od piatej do dvanástej na Slovensku) a ich bezpečnosť bude zaručená. S vojakmi, ktorí sa vzdajú, bude Rusko zaobchádzať v súlade so Ženevským dohovorom o vojnových zajatcoch.

Rusko tvrdí, že jediné zostávajúce ukrajinské jednotky v prístavnom meste sa nachádzajú v malej oblasti okolo areálu oceliarne Azovstaľ. Vojaci bojujúci na ukrajinskej strane, ktorí uviazli v areáli továrne, budú počas noci informovaní o ponuke ruskej strany, a to každých 30 minút prostredníctvom rádiového spojenia, uvádza sa vo vyhlásení. Na vojakov apelujú, aby nečakali na súhlas Kyjeva, ale rozhodli sa sami.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v jednom zo svojich vystúpení v sobotu varoval, že „eliminácia“ zostávajúcich bojovníkov v Mariupole by znamenala koniec rozhovorov s Ruskom.

Nie je jasné, čo sa stane s vojakmi, ktorí odmietnu bojovať. Mariupol je pod ruskými útokmi už od 24. februára a prakticky celé mesto je zdevastované. Hlásia odtiaľ už viac ako 10-tisíc potvrdených zabitých civilistov, pričom reálne čísla môžu byť aj dvojnásobne vyššie. Ide o strategické prístavné mesto, ktorého získanie by Rusku umožnilo územne prepojiť anektovaný Krymský polostrov s proruskými odštiepeneckými regiónmi v Donbase.

Mohlo by ťa zaujímať:
Charlie Chaplin: legendárny komik aj sadista, ktorý ponižoval vlastné deti a mal slabosť na maloleté dievčatá
Selassie: Slováci vidia drahé autá a byty influencerov, ale nevidia lízing a dve hypotéky. Do telky by som už dnes šiel (Rozhovor)
10 najlepších filmov Toma Cruisa
Domov
Zdieľať
Diskusia