Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. apríla 2022, 13:41
Čas čítania 0:47
Ivan Koribanič

Minister obrany Jaroslav Naď rokoval s výrobcom tureckých dronov. Zverejnil fotku modelu Bayraktaru so slovenskými symbolmi

Minister obrany Jaroslav Naď rokoval s výrobcom tureckých dronov. Zverejnil fotku modelu Bayraktaru so slovenskými symbolmi
Zdroj: TASR/fb
POLITIKA BAYRAKTAR JAROSLAV NAĎ
Uložiť Uložené

Bayraktar je bezpilotný stroj, ktorý z riadiaceho centra ovládajú traja členovia posádky. Je dlhý 6,5 metra, rozpätie krídel má 12 metrov a vzlietnuť dokáže s celkovou hmotnosťou 650 kilogramov.

Minister obrany Slovenskej republiky absolvoval stretnutie s vedením tureckej spoločnosti Baykar o nákupe dronov Bayraktar. Povedal to na Facebooku minister Naď.

Na zverejnených fotkách vidno model dronu. Ten má na sebe slovenské symboly. „Rokujeme aj s ďalšími výrobcami a verím, že čoskoro budeme komplexne informovať, s akým návrhom prídem na vládu,” dodal Naď.

Bayraktar je bezpilotné lietadlo, ktoré z riadiaceho centra ovládajú traja členovia posádky. Má dĺžku 6,5 metra, rozpätie krídel 12 metrov a vzlietnuť dokáže s celkovou hmotnosťou 650 kilogramov. Takmer výlučne sa ako munícia používajú rakety typu MAM-L, ktoré dokážu trafiť cieľ vďaka navigácii pomocou GPS alebo laseru.

bayraktar
Zdroj: Wikimedia Commons/Bayhaluk


Turecké drony spĺňajú všetky parametre na vedenie efektívnych útokov na modernom bojisku. V prípade Bayraktaru TB2 ide o stroj, ktorý nie je príliš drahý, svojimi rozmermi vie uniknúť radaru aj protivzdušnej obrane nepriateľa a vo vzduchu dokáže vydržať viac ako 24 hodín.

Odporúčané
Čo by Ukrajina robila so slovenskými stíhačkami Mig-29? Čo by Ukrajina robila so slovenskými stíhačkami Mig-29? 17. augusta 2022, 14:30

Armády po celom svete ho dnes nepoužívajú len na útoky, ale často aj na prieskum terénu a ťažko prístupných oblastí.

Dron Bayraktar sa dostal do povedomia bežných ľudí najmä pre vojnu na Ukrajine. Práve Ukrajina používa tieto drony v boji proti agresorom z Ruska.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii news.
Domov
Zdieľať
Diskusia