Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2022, 12:01
Čas čítania 0:37
Viktor Kniš

Na Slovensko môže prísť ďalších 900 vojakov členských krajín NATO, schválila vláda

NEWS JAROSLAV NAĎ NATO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Navýšenie mandátových počtov, ktoré určujú maximálny počet vojakov, v utorok odsúhlasila vláda.

Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských štátov NATO, konkrétne z Česka, Nemecka, USA a zo Slovinska. Celkovo tak má v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny Aliancie v SR pôsobiť do 3 000 vojakov. Zvýšenie mandátových počtov, ktoré určujú maximálny počet vojakov, v utorok odsúhlasila vláda. Návrh musí ešte odobriť Národná rada SR.


„Spôsobilosti zahraničných ozbrojených síl doplnia schopnosti a kapacity Ozbrojených síl SR a prispejú k zvýšeniu úrovne odstrašenia od prípadného ozbrojeného útoku,“ deklarovalo ministerstvo obrany v materiáli.


Počet českých vojakov sa má zvýšiť o 100. Z Nemecka by mohlo prísť o 500 príslušníkov viac, zo Spojených štátov o 200. Slovinsko by mohlo poslať o 100 vojakov viac.
„Každá jednotka, ktorá má prísť na Slovensko, je viazaná na nejaký druh techniky, o ktorý sme požiadali,“ vysvetlil minister obrany Jaroslav Naď. Počet nemeckých vojakov sa zvyšuje, aby sa mohli spoločne s Holandskom dlhodobo obsluhovať tri batérie systému Patriot. V prípade USA zvyšovanie taktiež súvisí so systémom Patriot.

Domov
Zdieľať
Diskusia